Η Ευρώπη βιώνει την πιο καταστροφική γρίπη των πτηνών

Αντιμέτωπη με την πιο καταστροφική γρίπη των πτηνών είναι η Ευρώπη εδώ και πάνω από έναν χρόνο, με αποτέλεσμα γύρω στα 50 εκατ. πτηνά να έχουν εκτελεστεί σε εκτροφεία που εντοπίστηκε ο ιός.

Η γρίπη αυτή χαρακτηρίστηκε από τις υγειονομικές αρχές ως η «καταστροφικότερη, υψηλής παθογονικότητας γρίπη των πτηνών (HPAI)». Έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και του κοινοτικού εργαστηρίου για τη γρίπη των πτηνών δείχνει ότι πλήγματα εντοπίστηκαν σε 37 χώρες και 2.500 πτηνοτροφεία.

Εκτιμάται ότι ο αριθμός των πτηνών που σφαγιάστηκαν είναι μεγαλύτερος, καθώς δεν περιλαμβάνονται στα 50 εκατ. τα πτηνά που σφαγιάστηκαν προληπτικά γύρω από τις εστίες της νόσου.

Σημειώνεται ότι η γρίπη βρίσκεται ακόμη σε έξαρση ειδικότερα λόγω του χειμώνα. Η EFSA επισημαίνει ότι «για πρώτη φορά» δεν υπήρξε κάποια ανάπαυλα ανάμεσα στα δύο κύματα της επιδημίας, αφού ο ιός δεν εξαφανίστηκε το καλοκαίρι. Αλλά και το φθινόπωρο η επιδημία φάνηκε να επιδεινώνεται σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, αφού καταγράφηκαν κρούσματα σε πάνω από το 35% των πτηνοτροφείων. Από τις 10 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου εντοπίστηκαν σε 18 ευρωπαϊκές χώρες περίπου 400 εστίες, με τις περισσότερες από αυτές στη Γαλλία, τη Βρετανία και την Ουγγαρία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις