Ουκρανία: Σχεδόν στο μισό μειώθηκε η σοδειά του καλαμποκιού
Ουκρανία: Σχεδόν στο μισό μειώθηκε η σοδειά του καλαμποκιού

Η παραγωγή καλαμποκιού θα μειωθεί στους 22-23 εκατ. τόνους φέτος από 41,9 εκατ. το 2021 λόγω του πολέμου, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της την Τετάρτη.

«Θα ήταν καλό να συλλέγουμε 22 έως 23 εκατομμύρια τόνους (καλαμπόκι)», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters ο υπουργός Γεωργίας Μίκολα Σόλσκι, η χώρα του οποίου είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος εξαγωγέας καλαμποκιού.

Το υπουργείο τον Σεπτέμβριο προέβλεψε ότι η καλλιέργεια καλαμποκιού το 2022 θα είνα 25 έως 27 εκατ. τόνους.

Ο Σόλσκι είπε ότι οι αγρότες, που αντιμετωπίζουν έλλειψη καυσίμων και χρημάτων, είχαν αφήσει πολύ καλαμπόκι στα χωράφια τους

Η Ουκρανία έχει ήδη ολοκληρώσει τη συγκομιδή σιταριού και κριθαριού το 2022, αλωνίζοντας 19,4 εκατομμύρια και 5,6 εκατομμύρια τόνους αντίστοιχα.

Οι αγρότες είχαν επίσης μαζέψει 18,4 εκατ.τόνους καλαμποκιού από το 70% της αναμενόμενης έκτασης με απόδοση 6,27 τόνων ανά εκτάριο στις 15 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας.

Η συνολική συγκομιδή σιτηρών ανήλθε σε σχεδόν 45 εκατομμύρια τόνους στις 15 Δεκεμβρίου και το υπουργείο, το οποίο έχει προβλέψει συνολική συγκομιδή 51 εκατομμυρίων τόνων, είπε ότι 49,2 εκατομμύρια τόνοι μπορούν ενδεχομένως να εξαχθούν, ανάλογα με την υλικοτεχνική κατάσταση.

Οι εξαγωγές της Ουκρανίας έχουν μειωθεί σημαντικά μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν λόγω του πολέμου και των ρωσικών αποκλεισμών των ουκρανικών θαλάσσιων λιμανιών.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις