Ανεξάρτητα ΚΥΔ: Πρόθεσή μας είναι να απευθυνθούμε στην OLAF και στον Ευρωπαϊκό Εισαγγελέα για τις πληρωμές

Επιστολή διαμαρτυρίας των Ανεξάρτητων ΚΥΔ προς τους κ. Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, Αρχηγούς κομμάτων, ΥΠΑΑΤ και  ΟΠΕΚΕΠΕ θέλοντας να εκφράσουν την δυσαρέσκεια τους για τις πρόσφατες πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ακολουθεί η επιστολή: 

Αξιότιμοι Κύριοι,  
 
Με το παρόν θα θέλαμε να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια μας ως προς τις επιεικώς απαράδεκτες κινήσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ΟΠΕΚΕΠΕ με αποκορύφωμα την πληρωμή που πραγματοποιήθηκε στις 22/12/22 που αφορούσε εξόφληση βασικής 2022,πρασίνισμα,νεαρής ηλικίας και Εθνικού Αποθέματος.  

Ως μια ομάδα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΚΥΔ που πνιγόμαστε και δεν μπορούμε να βρούμε το δίκιο μας, σας αποστέλλουμε το παρόν e-mail για να σας ενημερώσουμε για τον εμπαιγμό ,τη σύγχυση και την παραπληροφόρηση που υπάρχει εις βάρος των αγροτών, των ΚΥΔ αλλά και των απλών εργαζομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ.  

Η χώρα τα επόμενα χρόνια θα αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα με την Ε.Ε. όσον αφορά τις επιδοτήσεις των αγροτών καθώς έχουν παρακαμφθεί όλες οι προβλεπόμενες και νόμιμες διαδικασίες που επιβάλλει η Ε.Ε. για να δίνονται οι επιδοτήσεις.   

Τα βασικά πρόσωπα που έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την ανεξέλεγκτη παραβίαση των κανονιστικών διαδικασιών είναι πρωτίστως ο ΥΠΑΑΤ κ. Γεωργαντάς, και συνεχίζοντας ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Ευάγγελος Σημανδράκος και οι έμπιστοί τους, κα Τυχεροπούλου Παρασκευή (Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων & Προϊσταμένη του τμήματος Ενισχύσεων και Καθεστώτων), Σαμαράς Νεκτάριος (Προϊστάμενος του τμήματος διαχείρισης δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης), Κουντούρης Κωσταντίνος (Διευθυντής Πληροφορικής) & Θεοδωρόπουλος Παναγιώτης (Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων). Όλοι οι πιο πάνω λειτουργούν με μοναδικό τους γνώμονα, το προσωπικό τους συμφέρον υποστηριζόμενοι από τον Τύπο (πχ agronews) και μπροστά σε αυτό μεταθέτουν, αποσπούν, διαλύουν προσωπικά οποιονδήποτε είτε μέσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ είτε εκτός. Η συμπεριφορά τους απέναντί μας όλο αυτό το διάστημα που κατέχουν θέσεις εξουσίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι η χείριστη που μπορεί να υπάρξει. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούμε να απευθυνθούμε για λύσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ και εμείς με τη σειρά μας να μην μπορούμε να βοηθήσουμε τους αγρότες για τις επιδοτήσεις τους.  
Τον τελευταίο χρόνο ο τραγέλαφος που επικρατεί σε έναν από τους πιο νευραλγικούς τομείς της χώρας δεν έχει πάτο. Οι ασταμάτητες απευθείας αναθέσεις οι οποίες συνεχίζονται δεν έχουν κανένα αντίκρισμα καθώς τα προβλήματα αντί να ελαττώνονται απλά κρύβονται κάτω από το χαλί μέχρι να σκάσουν. Εμείς σαν Κέντρα υποδοχής αιτήσεων είμαστε στη μέση και δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό για το οποίο εργαζόμαστε τόσα χρόνια και κάναμε τόσα χρόνια. Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τίποτα στους αγρότες ενώ παράλληλα η ηγεσία του ΟΠΕΠΕΚΕ μας έχει δακτυλοδεικτούμενους νίπτοντας τα χέρια της για όλα.  

Η πληρωμή που έγινε θα έχει σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η χώρα μας με τεράστιες κυρώσεις από την Ευρώπη με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους μας. Από τον πιο απλό υπάλληλο μέχρι την παραγωγική αλυσίδα καθώς οι επιπτώσεις θα είναι πολυεπίπεδες.  
 
Χαρακτηριστικά σας αναφέρουμε:  
 
1. Παραγωγοί που έχουν πάρει μόνο το πρασίνισμα σαν ενίσχυση χωρίς να έχουν πάρει βασική Ενίσχυση.  
 
2. Παραγωγοί που έχουν πάρει μόνο Young χωρίς να έχουν πάρει βασική  Ενίσχυση και πρασίνισμα.  Παραγωγοί που πήραν young ενώ παίρνουν επιδοτήσεις πάνω από 15 χρόνια !
 
3. Παραγωγοί που πήραν 2 φορές Εθνικό Απόθεμα, πράγμα απαγορευτικό.  
 
4. Παραγωγοί που έχουν πεθάνει έχουν πάρει χρήματα γιατί κανείς δεν φρόντισε να πάρει αρχείο από το ΚΕΠΥΟ.

5. Το πρασίνισμα πληρώθηκε τελείως λάθος γιατί δεν γίνεται σύμφωνα με την περιφέρεια δικαιωμάτων αλλά το υπολόγισαν ανά καλλιέργεια. 
 
6. Δεν ελέγχθηκαν ακόμα  τα δεσμευμένα ΑΦΜ της προκαταβολής και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να είναι εκτός λίστας πληρωμών.  
 
7.Έγιναν καταβολές σε τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους ο παραγωγός δεν ήταν δικαιούχος ή συν δικαιούχος του λογαριασμού.
 
8. Δεν έγινε σωστά ο έλεγχος του κριτηρίου για τον ενεργό γεωργό ούτε στην εξόφληση ούτε στην προκαταβολή του Οκτωβρίου. 
 
9. Δόθηκε Εθνικό Απόθεμα σε παραγωγούς οι οποίοι δεν πληρούν κανένα από τα κριτήρια για να κριθούν δικαιούχοι ΕΑ και τα προηγούμενα χρόνια δεν κρίνονταν δικαιούχοι . 
 
10. Συνεχίζουν μάλλον (δεδομένου ότι δεν υπάρχει εικόνα για να είμαστε σίγουροι) να υπάρχουν απλήρωτοι παραγωγοί λόγω αυθαίρετων δεσμεύσεων και χωρίς καμία ενημέρωση για την αιτία της δέσμευσης .   
 
11. Δεν έχουν ελεγχθεί οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων. Στην πληρωμή του Οκτώβρη πληρώθηκαν ένα μεγάλο μέρος μεταβιβάσεων χωρίς κανένα έλεγχο , με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο νομιμότητας .
 
12.Παραγωγοί που πληρώθηκαν το 70% (προκαταβολή Οκτωβρίου ) κανονικά ξανά πληρώθηκαν το 100% της βασικής ξανά στην πληρωμή της εξόφλησης.
 
13. Παραγωγοί πληρώθηκαν παραπάνω χρήματα από όσα δικαιούνταν σύμφωνα με τα δικαιώματα που κατέχουν. 

14. Οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης δεν έχουν ελεγχθεί ενώ παρατηρήθηκαν περικοπές της τάξης του 25% χωρίς καμία αιτιολόγηση

15. Νέοι αγρότες οι οποίοι υπέβαλλαν πρώτη φορά αίτηση το 2022 δεν έλαβαν δικαιώματα από το εθνικό απόθεμα αλλά δεν πληρωθήκαν ούτε την ενίσχυση του καθεστώτος νεαρής ηλικίας

16. Η ενίσχυση για το πρασίνισμα δόθηκε σε ποσοστό 53% ενώ όλα τα προηγούμενα έτη κυμαίνονταν από 47-49%. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει τρέξει σωστά το καθεστώς και άρα οι παραγωγοί θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά από μερικά ευρώ έως πολλές χιλιάδες ευρώ.

17. Τα ΚΥΔ δεν έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των πληρωμών και κυρίως στις αιτίες των κυρώσεων και των μειώσεων που έχουν επιβληθεί.

18. Η κατανομή της τεχνικής λύσης είναι λανθασμένη καθώς πολλοί κτηνοτρόφοι αποκλείστηκαν από την εν λόγω ενίσχυση ενώ τα προηγούμενα έτη την λάμβαναν κανονικά.

19. Δεν έχουν εκδοθεί τίτλοι δικαιωμάτων με αποτέλεσμα οι γεωργοί να μη μπορούν να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους για τη νέα χρονιά.

20. Δεν έχει εκδοθεί απόφαση του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ που να καθορίζει το ποσοστό ενίσχυσης των Γεωργών Νεαρής Ηλικίας.

21. Δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εξέτασης ενστάσεων τηλεπισκόπησης και δεν έχουν ενημερωθεί οι παραγωγοί για τυχόν αποτελέσματα ενώ τα προηγούμενα έτη λάμβαναν ηλεκτρονικό μήνυμα.

22. Δεν έχουν ελεγχθεί οι ενστάσεις περιφερειοποίησης, επιλεξιμότητας, άρσης επικαλύψεων αγροτεμαχίων και διορθώσεις προφανών σφαλμάτων γιατί οι έλεγχοι αυτοί δεν πραγματοποιήθηκαν καθώς δεν έχουν ανοίξει ακόμη οι ανάλογες πλατφόρμες .
 
 
Ελπίζουμε και περιμένουμε άμεσα τις δικές σας ενέργειες, αλλιώς πρόθεσή μας είναι να απευθυνθούμε στην OLAF και στον Ευρωπαϊκό Εισαγγελέα , ώστε κάποια στιγμή να σταματήσει η κοροϊδία και ο εμπαιγμός όλων. Για όλα τα παραπάνω παράδειγμα υπάρχουν ΑΦΜ που αποδεικνύουν την αλήθεια των λεγομένων μας. Είναι χρέος όλων μας να κάνουμε κάτι για να αλλάξει η κατάσταση πριν να είναι πολύ αργά. Η κατάντια στην οποία έχει περιέλθει ο μοναδικός Οργανισμός πληρωμών της χώρας είναι άνευ προηγουμένου και χρήζει επείγουσας ανάγκης, να γίνουν άμεσα τα δέοντα προκειμένου ο Οργανισμός να ανταπεξέλθει σωστά στο έργο του.  Προτείνουμε να γίνει ενδελεχής έλεγχος της πληρωμής από έμπειρους υπαλλήλους του Οργανισμού που έκαναν αυτή τη δουλειά όλα τα προηγούμενα χρόνια και τώρα έχουν παροπλιστεί από τον Πρόεδρο του οργανισμού και τους υπαλλήλους που έχει δίπλα του όπως προκύπτει από τα έγγραφα που αναρτώνται στη Διαύγεια.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις