Syngenta: Δοκιμάζει πειραματικά νέους σπόρους υβριδικού σιταριού

Η παγκόσμια εταιρεία παραγωγής σπόρων Syngenta θα κυκλοφορήσει ένα νέο είδος σιταριού που αναπτύχθηκε με πολύπλοκες τεχνικές διασταύρωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες το επόμενο έτος, ξεπερνώντας αντίπαλες εταιρείες που προσπαθούν επίσης να αναπτύξουν σιτάρι υψηλότερης απόδοσης σε μια εποχή μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων σιτηρών.

Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, η Syngenta άρχισε να εργάζεται για το υβριδικό σιτάρι το 2010 και το επόμενο έτος θα κυκλοφορήσει στην αγορά μέρος των σπόρων ώστε οι αγρότες των ΗΠΑ να φυτέψουν περίπου 5.000 έως 7.000 στρέμματα.

Τα οφέλη που θα προκύψουν από δεν είναι ακόμα βέβαια. Τρεις ανεξάρτητες εταιρείες σπόρων που παρήγαγαν υβριδικό σιτάρι φέτος στο πλαίσιο συμφωνιών με τη Syngenta είπαν ότι δεν ήταν βέβαιοι ότι η καλλιέργεια θα προσφέρει αποτελέσματα που θα αλλάξουν το παιχνίδι για τους καλλιεργητές.

Η γαλλική μονάδα της Syngenta είπε ότι η εταιρεία ανέβαλε την κυκλοφορία ενός παρόμοιου τύπου σιταριού που δοκιμάστηκε στη Γαλλία μετά από απογοητευτικά αποτελέσματα. Τα υβρίδια των ΗΠΑ και της Γαλλίας προσαρμόστηκαν για τοπικές συνθήκες καλλιέργειας, που μπορεί να περιλαμβάνουν απειλές από ασθένειες των φυτών και την ανάγκη να πληρούνται τα πρότυπα ποιότητας για το άλεσμα και το ψήσιμο, είπε η εταιρεία.

Η κινεζική Syngenta είπε ότι το αμερικανικό σιτάρι της, που θα πωλείται με το σήμα AgriPro, θα μπορούσε να αυξήσει τις αποδόσεις έως και 12% έως 15% και να κάνει τις καλλιέργειες πιο σταθερές, προσθέτοντας ότι προσελκύει έντονο ενδιαφέρον από τους αγρότες.

Το σιτάρι "είναι η μόνη σημαντική καλλιέργεια τροφίμων που δεν έχει ακόμη επωφεληθεί από σημαντική τεχνολογία. Τα υβρίδια θα το αλλάξουν αυτό", δήλωσε ο Jon Rich, επικεφαλής των επιχειρήσεων δημητριακών της Syngenta Seeds στη Βόρεια Αμερική.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις