ΗΠΑ: Οι αγρότες προβλέπουν χειρότερες ελλείψεις τροφίμων, υψηλότερες τιμές το 2023 εν μέσω πληθωρισμού, ξηρασίας, αυξήσεων επιτοκίων
ΗΠΑ: Οι αγρότες προβλέπουν χειρότερες ελλείψεις τροφίμων, υψηλότερες τιμές το 2023 εν μέσω πληθωρισμού, ξηρασίας, αυξήσεων επιτοκίων

Η ξηρασία, οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και το αυξανόμενο κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας οδήγησαν σε ένα δύσκολο 2022 για τους Αμερικανούς αγρότες, αλλά το 2023 θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερο, δήλωσε ένας γαλακτοπαραγωγός τέταρτης γενιάς.

«Σίγουρα πιστεύω ότι έχουμε απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια», είπε στο Fox News η Stephanie Nash, αγρότης και υπέρμαχος της γεωργίας από το Τενεσί. "Πιστεύω ότι το 2023 θα είναι τραχύ. Χειρότερο από φέτος."

Οι τιμές των τροφίμων ξεπέρασαν τον συνολικό πληθωρισμό το 2022 καθώς οι τιμές των τροφίμων τον Νοέμβριο παρουσίασαν αύξηση 10,6% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ ο συνολικός πληθωρισμός έφτασε στο 7,1%, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας.

Διάφοροι παράγοντες συνέβαλαν στην αύξηση των τιμών των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των ελλείψεων λιπασμάτων και καυσίμων, των ακραίων καιρικών συνθηκών και της αύξησης των επιτοκίων σε έναν κλάδο που βασίζεται στη χρηματοδότηση χρέους, είπε ο Nash.

«Το 2022 ήταν μια πραγματικά δύσκολη χρονιά», είπε η 29χρονη. «Πιστεύω ότι σίγουρα θα υπάρξουν πολλές ελλείψεις του χρόνου».

«Θα έχουμε έλλειψη εφοδιαστικής αλυσίδας, θα έχουμε αύξηση στις τιμές των τροφίμων μας στο παντοπωλείο», πρόσθεσε. «Δεν νομίζω ότι θα πέσει σύντομα, και νομίζω ότι οι Αμερικανοί θα πονέσουν πραγματικά στο πορτοφόλι τους».

Οι περισσότερες Η.Π.Α. Οι αγρότες συνάπτουν βραχυπρόθεσμα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο κάθε χρόνο για να πληρώσουν για τα πάντα, από σπόρους και λιπάσματα μέχρι ζώα και μηχανήματα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας. Ως αποτέλεσμα, η επιθετική αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας από το 0% έως και το 4,25% έχει αυξήσει το κόστος των γεωργικών δραστηριοτήτων.

Έχετε οικογενειακούς αγρότες και κτηνοτρόφους που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους», είπε ο Nash. «Μιλάτε για δάνεια - αυτό είναι μεγάλη υπόθεση».

«Το κόστος των τροφίμων αυξάνεται, η συνολική παραγωγή της λειτουργίας μας αυξάνεται», πρόσθεσε. «Πρέπει να είμαστε σε θέση να πληρωνόμαστε περισσότερο για να τα καταφέρουμε» τόνισε.

Η συνολική δαπάνη για τόκους του αγροτικού τομέα προβλέπεται να φτάσει σχεδόν τα 26,5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, σχεδόν 32% υψηλότερα από πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του USDA. Λόγω του υψηλότερου κόστους λιπασμάτων, καυσίμων και γης, οι αγρότες πρέπει να αποφασίσουν εάν θα μειώσουν τις καλλιέργειες και τα βοοειδή τους ή αν θα αντέξουν καθώς αγωνίζονται να αποπληρώσουν μεγαλύτερα δάνεια, σύμφωνα με δώδεκα αγρότες και τραπεζίτες που ρωτήθηκαν από το Reuters.

«Βλέπουμε τα προϊόντα στο παντοπωλείο να αυξάνονται και νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι δεν το καταλαβαίνουν αυτό», είπε ο Nash. «Δεν είμαστε αυτοί που πιέζουμε για αύξηση, βγάζουμε λιγότερα από ποτέ».

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των αγροτών είδαν μείωση των αποδόσεων της συγκομιδής λόγω της ξηρασίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2021 της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Γεωργικού Γραφείου των Αμερικανών παραγωγών τροφίμων.

Ομοίως, τα δύο τρίτα των κτηνοτρόφων ανέφεραν ότι πουλούσαν ζώα, με το μέσο μέγεθος των κοπαδιών να αναμένεται να μειωθεί κατά 36%, έδειξε η δημοσκόπηση. Η μεγαλύτερη μείωση του κοπαδιού σημειώνεται στο Τέξας (μείωση 50%), στο Νέο Μεξικό (43%) και στο Όρεγκον (41%), δείχνοντας την ευρεία γεωγραφική κατανομή της δυσφορίας.

«Κοιτάξτε το Τέξας, πόσο μεγάλοι είναι στη βιομηχανία του βοείου κρέατος», είπε ο Nash. «Είναι μια πραγματικά θλιβερή κατάσταση όταν οι αγρότες πρέπει να πουλήσουν τα βοοειδή τους τόσο επιθετικά».

Είπε ότι οι ανεξάρτητοι αγρότες χρειάζονται πρόσθετη υποστήριξη για να παραμείνουν στη ζωή.

«Πρέπει να είμαστε σε θέση να πληρωνόμαστε περισσότερο για να τα καταφέρουμε και να παραμείνουμε στην οικογενειακή αγροτική και κτηνοτροφική κοινότητα», είπε ο Nash στο Fox News.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις