Στη ΡΑΕ τα νερά και τα λύματα από το 2023

Στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα περάσουν το 2023 τα ύδατα και τα λύματα καθώς όπως αναφέρεται στο νέο θεσμικό πλαίσιο, θα δημιουργηθεί η Διεύθυνσης Ρύθμισης και Εποπτείας των Υπηρεσιών Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΡΕΥΥΑ).

Βασικές αρμοδιότητες θα είναι μεταξύ άλλων η ανάπτυξη και εφαρμογή μιας τιμολογιακής πολιτικής, σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» καθώς και η ενδυνάμωση της διακυβέρνησης του συστήματος διαχείρισης των υδάτων και λυμάτων.

Επιπλέον, στα «σκαριά» βρίσκεται και το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Ύδωρ» που έχει ως στόχο την εξοικονόμηση του νερού μέσω δράσεων και επενδύσεων, συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ με επιχορήγηση 50% (115 εκατ. ευρώ) από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στον αγροτικό τομέα μέσω των νέων αρδευτικών έργων που θα γίνουν μέσω ΣΔΙΤ -, καθώς και αντίστοιχη δράση εξοικονόμησης νερού για παραγωγούς μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά το εν λόγω πρόγραμμα θα είναι στα πρότυπα του «Εξοικονομώ κατ' οίκον», θα απευθύνεται σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η εγκατάσταση εξοπλισμού εξοικονόμησης νερού σε νέες κατοικίες και επιχειρήσεις, και ολοκληρωμένες πιλοτικές παρεμβάσεις εξοικονόμησης σε δημόσια κτίρια και επιχειρήσεις αλλά και τη χρήση ομβρίων υδάτων για πότισμα ή άλλες δευτερεύουσες χρήσεις με επιδότηση για την κατασκευή δεξαμενών συλλογής νερού βροχής σε υφιστάμενες κτιριακές υποδομές, με προτεραιότητα σε νησιωτικές/άνυδρες περιοχές. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις