Αρνητικό το κλίμα και το 2023 για το χοιρινό κρέας

Το 2023 θα είναι δύσκολο για την παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με τις προβλέψεις της Rabobank για το 2023, μετά από μια μείωση 5% που καταγράφηκε το 2022.

Συγκεκριμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο η μείωση θα φτάσει σε ετήσια βάση 3% καθώς τα αρνητικά περιθώρια κέρδους οδήγησαν σε συρρίκνωση των κοπαδιών χοιρομητέρων το 2022, δεδομένου του υψηλού κόστους των ζωοτροφών και των χαμηλών τιμών των χοιριδίων.

Στις μεγάλες παραγωγικές χώρες της Ένωσης τον Ιούνιο του 2022, το κοπάδι χοιρομητέρων ήταν κατά 5% μειωμένο συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν σε Πολωνία (17%), Γερμανία (9%) και Δανία (7%). Η Αγγλία κατέγραψε μείωση 17% στο κοπάδι χοιρομητέρων της την ίδια περίοδο, το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση 10% στην παραγωγή χοιρινού κρέατος στο Ηνωμένο Βασίλειο το επόμενο έτος.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, ο συνεχιζόμενος υψηλός πληθωρισμός θα συνεχίσει να συμπιέζει τους προϋπολογισμούς των καταναλωτών το 2023, πιέζοντας τη ζήτηση χοιρινού κρέατος.

Μειωμένες θα είναι και οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος από την ΕΕ θα αλλά με ρυθμό επιβράδυνσης (-5% σε ετήσια βάση). Το 1ο εξάμηνο του 2023, η Ευρώπη ενδέχεται να δει τις εξαγωγές προς την Κίνα να αυξάνονται, καθώς η προσφορά χοιρινού κρέατος στην Κίνα αναμένεται να είναι περιορισμένη.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις