Φάμελλος για δασικούς χάρτες: «Η κύρωση τους χωρίς να επιλυθούν προβλήματα ντροπιάζει την κυβέρνηση»
Φάμελλος για δασικούς χάρτες: «Η κύρωση τους χωρίς να επιλυθούν προβλήματα ντροπιάζει την κυβέρνηση»

Για ναρκοθέτηση των δασικών χαρτών που αποτελούν ακόμη ένα παράδειγμα επιτελικής αποτυχίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη, κάνει λόγο ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος.

«Με περισσό θράσος ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας ότι η χώρα μας μετά από 200 χρόνια ελεύθερου βίου, αποκτά -επιτέλους- δασικούς χάρτες! Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να πανηγυρίζει η ΝΔ για την κύρωση των δασικών χαρτών που η ίδια καθυστέρησε 3 χρόνια προκαλώντας βραχυκύκλωμα», σημειώνει με νόημα. Προσθέτει δε, ότι «όσο και να προσπαθεί όμως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ να παρουσιάσει μια διαφορετική πραγματικότητα οι αριθμοί και τα γεγονότα την διαψεύδουν και συγκεκριμένα:

Όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, η χώρα μας, με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, είχε ήδη σαράντα χρόνια καθυστέρηση σε μια συνταγματική της υποχρέωση και κυρωμένους δασικούς χάρτες μόνο για το 1% της έκτασής της. Η κατάσταση αυτή άλλαξε χάρη στην αποφασιστικότητα και στην επιμονή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα τον Μάιο του 2019 να έχει αναρτήσει το 55% της έκτασής της σε δασικούς χάρτες, να έχει κυρώσει το 44% και να είναι ανατεθειμένοι όλοι οι υπόλοιποι δασικοί χάρτες μέσα από διεθνείς διαγωνισμούς (45% της χώρας). Σύμφωνα με αυτό τον προγραμματισμό το 2019 ολοκληρωνόταν η εκπόνηση των μελετών και το 2020 θα είχε ολοκληρωθεί η ανάρτηση όλων των χαρτών της χώρας και θα είχε κυρωθεί η συντριπτική τους πλειοψηφία.

Η αλλαγή διακυβέρνησης σημαίνει το πάγωμα της προόδου των δασικών χαρτών. Οι μελέτες που ολοκληρώνονται στο τέλος του 2019 μπήκαν στα συρτάρια και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δεν προχώρησε τις θεωρήσεις και τις αναρτήσεις.

Με το άρθρο 48 του αντι-περιβαλλοντικού νόμου 4685/2020, ακυρώθηκαν ουσιαστικά όλοι οι δασικοί χάρτες για να «αναμορφωθούν» με επιχείρημα ότι υπάρχουν αντιρρήσεις σε μικρό ποσοστό των αναρτημένων δασικών χαρτών (μικρότερο του 2%) και ενώ η καθυστέρηση οφείλονταν στην έλλειψη προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες γιατί η ΝΔ πάγωσε τις δρομολογημένες και εγκεκριμένες προσλήψεις 550 δασολόγων και δασοπόνων, που ακόμα 3,5 χρόνια μετά δεν έγιναν.

Η ανάρτηση των αναμορφωμένων κατ’ όνομα δασικών χαρτών έγινε τον Φεβρουάριο του 2021 προκαλώντας κύμα αντιδράσεων λόγω πληθώρας σφαλμάτων, με αποτέλεσμα η πολιτική ηγεσία να υποσχεθεί νέα αναμόρφωση και αλλαγές θεσμικού πλαισίου ενώ οι χάρτες παρέμεναν σε ανάρτηση με λάθη και υπηρεσίες και πολίτες μπλεγμένοι στο κυβερνητικό αλαλούμ.

Τελικά, οι δασικές υπηρεσίες προχώρησαν στην ανάρτηση αναδιαμορφωμένων δασικών χαρτών, χωρίς όμως να έχουν εξεταστεί όλες οι αιτήσεις που κατατέθηκαν από τους πολίτες, οπότε οι εξέταση των νέων ελλείψεων παραπέμφθηκε σε εξέταση πολλαπλάσιων αντιρρήσεων, που θυμίζουμε ενοχλούσαν το 2019 τη ΝΔ.

Τελικά οι προθεσμίες παρατείνονταν διαρκώς με παράλληλες υποσχέσεις αλλαγής του νομικού πλαισίου, με χαρακτηριστική περίπτωση την Κρήτη όπου τη μια μέρα το ΥΠΕΝ ανακοίνωνε ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση και τέσσερις μέρες μετά την λήξη της προθεσμίας ο κύριος Σκρέκας ανακοίνωνε προφορικά την παράταση.

Από το δελτίο τύπου του ΥΠΕΝ για την κύρωση των δασικών χαρτών απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στον αριθμό των υποβληθείσων αντιρρήσεων, κάτι που προφανώς δεν έγινε τυχαία. Και αυτό γιατί οι υποβληθείσες αντιρρήσεις ανέρχονται σε 331.874 και αφορούν έκταση 2.552.218 στρ. σύμφωνα με τις δηλώσεις του ΓΓ Δασών στις 29.8.2022 στην εφημερίδα Καθημερινή, επομένως το πρόσχημα που χρησιμοποίησε ο κύριος Χατζηδάκης, τότε Υπουργός ΠΕΝ, για τον υπέρογκο αριθμό των αντιρρήσεων καταρρίπτεται με πάταγο.

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με τους δασικούς χάρτες παραμένουν σε εκκρεμότητα όπως:

  • οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τις εκχερσωμένες για καλλιέργεια εκτάσεις αγνοούνται παρά τις περί του αντιθέτου διαρκείς υποσχέσεις.
  • το ζήτημα των οικιστικών πυκνώσεων, όπου παρά τη νομοθεσία του Μαΐου του 2020 άργησε να τεθεί σε εφαρμογή η σχετική πλατφόρμα, δόθηκε παράταση μέχρι 31.12.2022 και, μόλις πριν λίγες μέρες, νέα έως 31.3.2023.
  • το ζήτημα των περιοχών που εξαιρέθηκαν από την ανάρτηση δασικών χαρτών χωρίς όμως να έχει εξεταστεί ο χαρακτήρας τους ως δασικών ή μη και αφορούν σε σχέδια πόλεων και οικισμών, τα όρια των οποίων έχουν οριοθετηθεί με άλλες διατάξεις (οικισμών προ του έτους 1923, ακτινικοί οικισμοί), πολεοδομικών μελετών που εκπονούνται και υπό καθορισμό όρια οικισμών που δεν έχουν ακόμα εγκριθεί, γεγονός που παρατείνει την ταλαιπωρία των πολιτών.
  • η προβληματική (μη) εφαρμογή της διάταξης που ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2022 για τους δασωμένους αγρούς.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες και παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ κάθε άλλο παρά εγγυώνται την ασφάλεια δικαίου που ευαγγελίζονται αλλά έχουν ναρκοθετήσει τους δασικούς χάρτες και αποτελούν ακόμη ένα παράδειγμα επιτελικής αποτυχίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για πειραματισμούς με το περιβάλλον και τις αγωνίες των πολιτών, οφείλουν να φύγουν το συντομότερο!

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις