Ε.Ε.: Πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο γεωργικών προϊόντων διατροφής

Αυξημένες είναι οι εξαγωγές και οι εισαγωγές γεωργικών προϊόντων διατροφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι εξαγωγές τον Σεπτέμβριο του 2022 έφτασαν τα 20,9 δισ. ευρώ ενώ οι εισαγωγές 15,6 δισ. ευρώ, γεγονός που οδήγησε σε θετικό εμπορικό ισοζύγιο για την ΕΕ, ύψους 5,8 δισ. ευρώ.Αυτή η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην μεγέθυνση του όγκου των παρασκευασμάτων δημητριακών, του οίνου και των μικτών παρασκευασμάτων διατροφής, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι σημαντικότερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στις εξαγωγές προς την Κίνα (+18%), το Ηνωμένο Βασίλειο (+7%) και τις Ηνωμένες Πολιτείες (+5%). Τον Σεπτέμβριο του 2022, οι εξαγωγές πρωτεϊνούχων καλλιεργειών και φρούτων της ΕΕ (μήλα, αχλάδια, ροδάκινα) στην περιοχή Μέσης Ανατολής/Βόρειας Αφρικής (MENA) και στην υποσαχάρια Αφρική αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ οι εξαγωγές σιταριού μειώθηκαν.

Σε ό, τι αφορά τις εισαγωγές, το Σεπτέμβριο του 2022, η Ένωση συνέχισε να εισάγει κυρίως από τη Βραζιλία (1,9 δισ. ευρώ), την Ουκρανία (1,4 δισ. ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (1,3 δισ. ευρώ). Από τον Ιανουάριο του 2022, οι εισαγωγές από τη Βραζιλία αυξήθηκαν κατά 47% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2021.

Αυξημένες κατά 76% είναι οι εισαγωγές από την Ουκρανία και κατά 33% από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ΕΕ εισήγαγε σπόρους σόγιας, καφέ και αραβόσιτο από τη Βραζιλία, ενώ τα κορυφαία προϊόντα που εισάγονται από την Ουκρανία είναι ο αραβόσιτος, το ηλιέλαιο, οι ηλιόσποροι και η ελαιοκράμβη.

*Δείτε την έκθεση της Ε.Ε. 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις