Έρευνα: 70% των αγροτών παγκοσμίως αναμένουν αύξηση των κερδών
Έρευνα: 70% των αγροτών παγκοσμίως αναμένουν αύξηση των κερδών

Συνολικά το 70% των αγροτών παγκοσμίως αναμένει ότι τα κέρδη τους θα παραμείνουν σταθερά ή θα αυξηθούν ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών των καλλιεργειών που οδηγούν στην κερδοφορία τα επόμενα δύο χρόνια, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Οι υψηλές τιμές των καλλιεργειών δίνουν στους αγρότες λόγο για συγκρατημένη αισιοδοξία και τους εμπνέουν να επενδύσουν σε νέα προϊόντα που επικεντρώνονται στην αύξηση της απόδοσης και στην προστασία των καλλιεργειών, σύμφωνα με την έρευνα.

Πάνω από 5.500 αγρότες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων πάνω από 600 στην ΕΕ, ερωτήθηκαν από την παγκόσμια εταιρεία συμβούλων διαχείρισης, McKinsey and Company, για να κατανοήσουν καλύτερα την παγκόσμια κατάσταση της γεωργικής βιομηχανίας.

Ενώ αναμένονται διαφορετικές προκλήσεις για τις περιοχές που συμμετείχαν στην έρευνα –Καναδάς, ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και Αργεντινή– τα επόμενα δύο χρόνια, ο κοινός κίνδυνος σε όλες είναι η αυξημένη τιμή των εισροών.

Από τους αγρότες που ερωτήθηκαν σε ολόκληρη την ΕΕ, το 30% είπε ότι θα δοκιμάσει νέα προϊόντα αύξησης της απόδοσης και το 28% θα δοκιμάσει νέα προϊόντα φυτοπροστασίας για να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για την υψηλή τιμή της καλλιέργειας.

Συγκριτικά, οι αγρότες στις ΗΠΑ, τη Νότια Αμερική και την Ασία, σε ποσοστό 50%, 41% και 44% θα δοκιμάσουν νέα προϊόντα αύξησης της απόδοσης και 37%, 28% και 37% νέα προϊόντα φυτοπροστασίας αντίστοιχα.

Ενώ οι μακροοικονομικές απόψεις σχετικά με τις ευκαιρίες και τους κινδύνους κερδοφορίας είναι παρόμοιες μεταξύ των περιοχών, οι γεωργικές τάσεις και τα σημεία εκκίνησης για την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και τις πρακτικές βιωσιμότητας ποικίλλουν, δείχνει η έρευνα.
Ag-tech και βιώσιμες πρακτικές

Οι δυτικές χώρες πρωτοστατούν στην υιοθέτηση ag-tech, με το λογισμικό διαχείρισης αγροκτημάτων να είναι η κορυφαία τεχνολογία που ακολουθείται από το γεωργικό εξοπλισμό ακριβείας, σύμφωνα με την έρευνα.

Η προθυμία για υιοθέτηση της τεχνολογίας ag-tech τα επόμενα δύο χρόνια είναι υψηλότερη στη Νότια Αμερική με αναμενόμενη αύξηση στην υιοθέτηση 8-9% σε όλες τις τεχνολογίες, ενώ η Ασία έχει τα χαμηλότερα ποσοστά υιοθέτησης.

Τουλάχιστον το 20% των αγροτών παγκοσμίως είτε χρησιμοποιεί είτε σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει βιολογικά για τον έλεγχο των παρασίτων, βιοδιεγερτικά ή βιολιπάσματα. Η Βραζιλία ηγείται του δρόμου που ακολουθούν οι χώρες της ΕΕ.

Συνολικά το 36% από τους πάνω από 750 αγρότες που ερωτήθηκαν στη Βραζιλία χρησιμοποιούν ήδη βιολιπάσματα, σε σύγκριση με 25% στην ΕΕ και 22% στην Κίνα, ακολουθούμενες από τις ΗΠΑ (12%). Καναδάς (7%); και Αργεντινή (6%).

Παρά την επίγνωση των πρακτικών βιωσιμότητας, η παγκόσμια υιοθέτηση εξακολουθεί να είναι κάτω από το 50%, και μόνο το 5% των αγροτών συμμετέχει σε προγράμματα άνθρακα με τον Καναδά να έχει την υψηλότερη συμμετοχή.

Το ποσοστό των αγροτών που ήδη υιοθετούν ή επιθυμούν να υιοθετήσουν γεωργία χαμηλής καλλιέργειας τα επόμενα δύο χρόνια είναι το υψηλότερο στη Βραζιλία με 83%, μπροστά από τον Καναδά (69%). ΕΕ (67%)· ΗΠΑ (60%)· Ινδία (11%); και την Κίνα (9%).

Η Βραζιλία προηγείται επίσης στην υιοθέτηση λιπασμάτων ελεγχόμενης αποδέσμευσης και σταθεροποιημένης αποδέσμευσης (52%) και λίπανσης μεταβλητού ποσοστού (51%). Η χρήση καλλιεργειών κάλυψης είναι υψηλότερη στην ΕΕ με 82% ακολουθούμενη από τη Βραζιλία (59%) και την Κίνα (53%).

Ενώ το 8% των αγροτών που ερωτήθηκαν στην ΕΕ συμμετέχουν επί του παρόντος σε ένα πρόγραμμα άνθρακα, το 56% δηλώνει ότι δεν συμμετέχει και δεν σκοπεύει να το κάνει.

Από αυτά το 40% είπε ότι η απόδοση των επενδύσεων δεν είναι αρκετά υψηλή για τους αγρότες και το 30% δήλωσε ότι αναμένει υψηλότερα κίνητρα στο μέλλον, δείχνει η έρευνα.

Περαιτέρω ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνουν:

  •     Περίπου το 50% των αγροτών που συμμετείχαν στην έρευνα πραγματοποιούν ήδη ψηφιακές αγορές για τουλάχιστον ένα προϊόν, με τη Νότια Αμερική να ξεχωρίζει ως πρώιμος υιοθέτης των ψηφιακών καναλιών.
  •     Υπηρεσίες συντήρησης ανταλλακτικών και εξοπλισμού, υλισμικό ακριβείας και λογισμικό διαχείρισης αγροκτημάτων είναι τα κορυφαία προϊόντα που αναμένουν οι αγρότες να αγοράσουν ηλεκτρονικά τα επόμενα δύο χρόνια.
  •     Τα μετρητά εξακολουθούν να είναι η κύρια μέθοδος πληρωμής για το 60% των αγροτών παγκοσμίως, αλλά η ψηφιακή πληρωμή αναδεικνύεται ως σημαντική τάση.
  •     Η Κίνα έχει ιδιαίτερα υψηλή υιοθέτηση των ψηφιακών πληρωμών, που χρησιμοποιούνται από το 66% των αγροτών, σε σύγκριση με το 30% παγκοσμίως.
  •     Τα επιτόκια, τα ποσά των δανείων και το κόστος συναλλαγής είναι οι κύριες προκλήσεις για τη διασφάλιση της χρηματοδότησης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε όλες τις περιφέρειες.
Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις