Πτώση κινητικότητας και ελαφρά κάμψη τιμών στο ελαιόλαδο
Πτώση κινητικότητας και ελαφρά κάμψη τιμών στο ελαιόλαδο

Σημάδια κάμψης της κινητικότητας της αγοράς και ελαφρές μειωτικές τάσεις στις τιμές παραγωγού σημειώθηκαν αυτές τις μέρες στην Κρήτη και Πελοπόννησο προκαλώντας ως είναι φυσικό αρκετές ανησυχίες στους παραγωγούς και εύλογες απορίες στους διακινητές και ενδιάμεσους  αγοραστές.

Πράγματι, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 20-12-2022 (www.sedik.gr), πρόσφατα παρατηρήθηκαν ελαφρές πτώσεις των τιμών (10-20 λεπτών/κιλό), αλλά και κάποιοι διαγωνισμοί,  όπως των  Α.Σ. Τουρλωτής και Καβουσίου Λασιθίου απέβησαν άγονοι. Και όπως είναι φυσικό πολλοί διερωτώνται αν η εξέλιξη αυτή αποτελεί κάποια απλή γιορτινή κόπωση της αγοράς ή απαρχή κάποιας αλλαγής πορείας των τιμών, προσωρινή ή μόνιμη!

Άλλοι βέβαια, μάλλον πιο σωστά, υποθέτουν  ότι η κίνηση είναι συντονισμένη από πλευράς μεγάλων αγοραστών προκειμένου να κάμψουν τις τιμές σε μια περίοδο που λόγω των εορταστικών αναγκών των παραγωγών, θα υπάρξει κάποια αναγκαστική προσφορά από την πλευρά τους.

Έτσι, οι προσδοκίες των παραγωγών για μεγαλύτερες τιμές, μετατράπηκαν σε ανησυχίες  «αν θα κατέβουν και άλλο»!  Διάχυτες όμως είναι και οι αγωνίες  των αγοραστών  οι οποίες εκδηλώνονται με νόμιμες η και παράτυπες κινήσεις οι οποίες δεν τους ωφελούν πάντοτε.

Οι τιμές κατά χώρες

Στην πράξη, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 20-12-22 (www.sedik.gr) οι μέγιστες και ελάχιστες τιμές παραγωγού διαμορφώνονται ως έξης

  •     Στην Κρήτη κυμαίνονται  από 5,20 – 4,60 €/κ,  με τις μέγιστες  να  αφορούν τις πωλήσεις με διαγωνισμούς που διενεργούνται  από Συν/σμους κυρίως στην Ανατολική Κρήτη, όπου ο Α.Σ. Κριτσάς πέτυχε 5,20€/κ.
  •     Στην Πελοπόννησο οι τιμές του έξτρα κυμαίνονται από 5,15-4,50 €/κ και στα Νησιά από 5,20-4,50€/κ
  •     Στην Ισπανία, στις 20/12,  ενώ   οι μέγιστες τιμές του έξτρα  αυξήθηκαν ελαφρά  από  τα  5,85€/κ, στα 5,90€/κ,  οι μέσες διατηρήθηκαν στα 5,43€/κ και οι  ελάχιστες στα 5,13€/κ
  •     Στην Ιταλία οι μέγιστες τιμές του έξτρα διατηρούνται στα 7,50€/κ  (Ragusa) ενώ  η  μέση τιμή χώρας  έπεσε ελαφρά  από 6,03 στα  5,92 €/κ.
  •     Στην Τυνησία οι τιμές του έξτρα αυξήθηκαν από  4,83€/κ στα 5.13€/κ  και του λαμπάντε ( οξ. >2ο ) από  4,55€/κ αυξήθηκαν στα 4,65€/κ

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις