Ουκρανία: Οι παραγωγοί αυγών θα αυξήσουν την παραγωγή τους μόλις τελειώσουν οι διακοπές ρεύματος
Ουκρανία: Οι παραγωγοί αυγών θα αυξήσουν την παραγωγή τους μόλις τελειώσουν οι διακοπές ρεύματος

Μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην ουκρανική ενεργειακή αγορά, οι Ουκρανοί κτηνοτρόφοι θα αρχίσουν να αποκαθιστούν σταδιακά την παραγωγή, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πονομαρένκο, επικεφαλής τμήματος παραγωγής της ουκρανικής γεωργικής εταιρείας Interbusiness στην τοπική δημοσίευση Nashe Ptitsevodstvo.

Τα τελευταία χρόνια, οι Ουκρανοί παραγωγοί αυγών λειτουργούσαν με ελάχιστη κερδοφορία στο νεκρό σημείο, χωρίς ουσιαστικά καμία ευκαιρία να επεκτείνουν τις παραγωγικές τους ικανότητες χρησιμοποιώντας τον κύκλο εργασιών τους, είπε, προσθέτοντας ότι μόνο εταιρείες με άλλες επιχειρήσεις, όπως η καλλιέργεια καλλιεργειών ή εκείνες που προσελκύουν επενδύσεις από το εξωτερικό είχε την ευκαιρία να αναπτυχθεί.

Ωστόσο, επί του παρόντος, τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί σημαντικά στον τομέα της καλλιέργειας καλλιεργειών και δεν υπάρχει πλέον η επιλογή να δημιουργηθούν χρήματα για την παραγωγή σιτηρών για τη χρηματοδότηση του τμήματος αυγών, πρόσθεσε.

Οι διακοπές επιδεινώνονται

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει αναταράξεις στην εγχώρια αγορά αυγών λόγω της καταστροφής της παραγωγικής ικανότητας, καθώς περισσότερες από τις μισές μεγαλύτερες φάρμες αυγών της Ουκρανίας έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους. Τα υπόλοιπα αγροκτήματα υποφέρουν από επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος.

Η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Ουκρανίας, Ukrenergo, ανέφερε σε δήλωση στις 17 Δεκεμβρίου ότι η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε κατά 50% λόγω των ρωσικών πυραύλων και ότι θα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από ό,τι μετά από προηγούμενες επιθέσεις.

Οι ενεργειακές υποδομές επλήγησαν σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα πλήρεις διακοπές λειτουργίας σε τουλάχιστον 2 περιοχές, καθώς και διακοπές και έκτακτες διακοπές ρεύματος για τη σταθεροποίηση του δικτύου σε άλλες, πρόσθεσε η Ukrenergo.

Οι διακοπές ρεύματος εμποδίζουν τη λειτουργία των πτηνοτροφείων και των μονάδων επεξεργασίας κρέατος σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα χαμηλότερη παραγωγή και υψηλότερες τιμές.


Η εξαγωγή εξακολουθεί να είναι σε αταξία

Ο Ponomarenko είπε ότι τα προβλήματα της ουκρανικής γεωργίας ανέβασαν τις τιμές στην παγκόσμια αγορά αυγών το 2022.

«Ίσως κανείς δεν συνειδητοποίησε πλήρως τι μεγάλο ρόλο παίζει η Ουκρανία στην παγκόσμια αγροτική αγορά. Ορισμένες χώρες δεν έχουν λάβει σημαντικό μέρος των φθηνών καλλιεργειών μας. Αυτό συνεπαγόταν αύξηση των τιμών για τα αυγά κοτόπουλου», είπε ο Ponomarenko.

Η Ουκρανία ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αυγών της Ευρώπης τα προηγούμενα χρόνια, πουλώντας προϊόντα αυγών κυρίως στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ωστόσο, οι φετινές εξαγωγές παραμένουν χαμηλές καθώς οι βασικές διαδρομές εφοδιαστικής περνούσαν από θαλάσσια λιμάνια, τα οποία παρέμεναν αποκλεισμένα από την αρχή της σύγκρουσης. Είναι ακριβό και ασύμφορο να εξάγονται αυγά μέσω ξηράς, είπε ο Ponomarenko.

Από την άλλη πλευρά, οι Ουκρανοί ωοπαραγωγοί λαμβάνουν κάποια υποστήριξη από φθηνά σιτηρά ζωοτροφών στην εγχώρια αγορά. Αυτός ο παράγοντας, ωστόσο, αναμένεται να υποχωρήσει στο μέλλον.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι μετά το τέλος του πολέμου, όταν οι καλλιεργητικές εταιρείες θα έχουν την ευκαιρία να εξάγουν πρώτες ύλες σιτηρών μέσω των λιμανιών, το κόστος των ζωοτροφών πουλερικών στην εγχώρια αγορά θα αυξηθεί επίσης», τόνισε ο Ponomarenko.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις