Το σιτάρι του Παρισιού βυθίζεται καθώς αναμενόταν μεγαλύτερος ανταγωνισμός εξαγωγών από τη Ρωσία
Το σιτάρι του Παρισιού βυθίζεται καθώς αναμενόταν μεγαλύτερος ανταγωνισμός εξαγωγών από τη Ρωσία

Οι τιμές του ευρωπαϊκού σιταριού ξεκίνησαν το νέο έτος σε αρνητικό έδαφος τη Δευτέρα, πιεσμένες από τις προσδοκίες για πιο σκληρό εξαγωγικό ανταγωνισμό από τη Ρωσία, αλλά η δραστηριότητα ήταν περιορισμένη με τις ΗΠΑ. οι αγορές εξακολουθούν να είναι κλειστές λόγω αργίας.

Ο δείκτης αναφοράς του σιταριού άλεσης Μαρτίου BL2H3 στο Euronext με έδρα το Παρίσι, υποχώρησε 0,4% ή 1,25 ευρώ στα 308,00 ευρώ (328,45 $) ο τόνος στις 1631 GMT.

Η Sovecon, μια κορυφαία εταιρεία έρευνας γεωργικών αγορών στη Μαύρη Θάλασσα, αύξησε την πρόβλεψή της για εξαγωγές ρωσικού σίτου για το 2022/23 κατά 0,2 εκατομμύρια τόνους σε 44,1 εκατομμύρια τόνους την Παρασκευή.

Η εταιρεία συμβούλων αναμένει ρεκόρ ή σχεδόν ρεκόρ μηνιαίων όγκων εξαγωγών το δεύτερο μισό της σεζόν Ιουλίου-Ιουνίου με αποστολές να υποστηρίζονται από σχετικά υψηλές παγκόσμιες τιμές, την αποδυνάμωση του ρουβλίου και την πίεση των αποθεμάτων ρεκόρ στην εγχώρια αγορά.

«Αυτό που πιέζει τις τιμές προς τα κάτω είναι οι επιθετικές ρωσικές τιμές στην παγκόσμια αγορά», είπε ένας Γάλλος έμπορος, προσθέτοντας ότι οι ανησυχίες για τις Η.Π.Α. ο καιρός είχε χαλαρώσει.

Το φτηνό σιτάρι της Μαύρης Θάλασσας βαραίνει τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες. Μια αγορά 200.000 τόνων ρωσικού σιταριού από την Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα απέδειξε τον ανταγωνισμό.

Οι Γερμανοί έμποροι περίμεναν επίσης μεγαλύτερο ανταγωνισμό από το φθηνό σιτάρι από την αγορά της Μαύρης Θάλασσας καθώς οι αγορές ανοίγουν ξανά μετά τις διακοπές.

«Με πολλές χώρες να βρίσκονται ακόμα σε διακοπές και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο να μην δίνουν προβάδισμα στις τιμές μέχρι αργότερα την Τρίτη, οι αγορές εξακολουθούν να είναι διστακτικές σήμερα», δήλωσε ένας Γερμανός έμπορος. «Υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ αγοραστών και πωλητών σε ορισμένους τομείς».

«Τις τελευταίες εβδομάδες του Δεκεμβρίου είδαμε πολύ φθηνές προσφορές πώλησης ρωσικού, ουκρανικού και λοιπού σίτου της Μαύρης Θάλασσας. Περιμένω ότι αυτό θα συνεχιστεί και τη νέα χρονιά».

Στάνταρ πρωτεϊνικό σιτάρι 12% για παράδοση Ιανουαρίου στο Αμβούργο προσφέρθηκε προς πώληση με premium περίπου 15 ευρώ σε σχέση με το συμβόλαιο Euronext Μαρτίου BL2H3, με τους αγοραστές να είναι πολύ μακριά στα 12 ευρώ.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις