ΗΠΑ: Οι αγρότες άντεξαν μια δύσκολη χρονιά, αλλά οι εταιρείες λιπασμάτων κέρδισαν χρήματα
ΗΠΑ: Οι αγρότες άντεξαν μια δύσκολη χρονιά, αλλά οι εταιρείες λιπασμάτων κέρδισαν χρήματα

Αυτή η ιστορία δημοσιεύθηκε αρχικά από το Investigate Midwest.

Ο Λανς Λίλιμπριτζ, ένας αγρότης στην ανατολική κεντρική Αϊόβα, γνωρίζει τα σκαμπανεβάσματα της γεωργίας. Ασχολείται με αυτή την επιχείρηση από τότε που ήταν «ως ακρίδα» και είναι ο πρώτος από μια οικογένεια αγροτών που κατέχει τη γη του. Ωστόσο, είπε ότι η απότομη αύξηση των τιμών των λιπασμάτων φέτος τον έχει φέρει σε δύσκολη θέση.

«Είναι πολύ ενοχλητικό», είπε. «Είναι πολύ δύσκολο να είσαι αισιόδοξος για το μέλλον γιατί αυτές οι τιμές είναι τόσο υψηλές».

Η φετινή δραστική αύξηση των τιμών των λιπασμάτων έπληξε τις τσέπες των αγροτών και πολλοί επέλεξαν να αγοράσουν λιγότερα λιπάσματα και να αναζητήσουν άλλες εναλλακτικές λύσεις για να θρέψουν το έδαφος.

Ωστόσο, οι κατασκευαστές λιπασμάτων έχουν σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει αλώβητοι: οι υψηλές τιμές - οι οποίες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη του πληθωρισμού - έχουν μετριάσει τα αποτελέσματα τους από οποιαδήποτε πτώση στις πωλήσεις, σύμφωνα με οικονομικές εκθέσεις.

Φέτος, οι γιγάντιες εταιρείες λιπασμάτων απέφεραν εκατοντάδες εκατομμύρια καθαρά κέρδη. Η αύξηση των κερδών αντιπροσωπεύει τεράστιες ποσοστιαίες αυξήσεις από πέρυσι. Τα κέρδη ενός μεγάλου παραγωγού αυξήθηκαν περισσότερο από 1.000% τους πρώτους εννέα μήνες του 2022 σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι.

Η φάρμα 2.500 στρεμμάτων του Lillibridge στο Vinton, μια πόλη στην κομητεία Benton, καλλιεργεί κυρίως καλαμπόκι, μια καλλιέργεια που απαιτεί πολύ λίπασμα σε σύγκριση με τη σόγια ή το σιτάρι.

Αν και το καλαμπόκι έχει πουληθεί σε υψηλές τιμές τα τελευταία δύο χρόνια και τα δημητριακά αναμένεται να παραμείνουν υψηλά, η Λίλιμπριτζ είπε ότι είναι "πολύ απογοητευτικό ως αγρότης" αυτή τη στιγμή. Οι αγρότες θα μπορούσαν να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερα για λίπασμα, είπε.

«Είναι δύσκολο να μπορέσεις να το ξεκαθαρίσεις αυτό», είπε σχετικά με τον προγραμματισμό της χρονιάς που έρχεται. «Αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να πάρω ούτε μια τιμή για το λίπασμα για την άνοιξη. Λοιπόν, πώς παίρνω αποφάσεις;»

Το λίπασμα — το οποίο κάνει το έδαφος πιο παραγωγικό — μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ καλής και κακής συγκομιδής σε πολλές περιπτώσεις. Εξαιτίας αυτού, οι σύγχρονες αμερικανικές καλλιέργειες έχουν γίνει εξαρτημένες από το λίπασμα, αφού γενιές γεωργίας έχουν υποβαθμίσει το φυτικό έδαφος.

Η απορροή από το λίπασμα μπορεί επίσης να έχει καταστροφικές συνέπειες κατάντη. Επιδεινώνει τη «νεκρή ζώνη» - μια περιοχή όπου τα ψάρια δεν μπορούν πλέον να ζήσουν - στον Κόλπο του Μεξικού και δηλητηριάζει το πόσιμο νερό.

Οι αγρότες της μεσοδυτικής γειτονιάς ξόδεψαν σχεδόν 4 δολάρια από κάθε 10 δολάρια του κόστους καλλιέργειας καλαμποκιού σε λιπάσματα το 2021, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Κόστος Εμπορευμάτων και Απόδοσης του USDA. Για τη σόγια, τα λιπάσματα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από $2 στα $10 του λειτουργικού κόστους.

«Η αύξηση των τιμών των λιπασμάτων ήταν πιθανώς το νούμερο ένα ζήτημα» για τους αγρότες, δήλωσε ο Nicholas Paulson, καθηγητής γεωργικών οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στην Urbana-Champaign.

Ο Paulson είπε ότι η χρήση λιπασμάτων είναι σημαντική για τη σόγια, αλλά το καλαμπόκι εξαρτάται περισσότερο από τα λιπάσματα - ειδικά το αζωτούχο λίπασμα, ένας από τους κύριους τύπους λιπασμάτων, μαζί με τα φωσφορικά και το κάλιο.

Οι τιμές των λιπασμάτων έχουν αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια αλλά έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ την περασμένη άνοιξη. Πολλοί παράγοντες οδήγησαν την αύξηση.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (και οι δύο χώρες είναι σημαντικοί παραγωγοί), οι επακόλουθες οικονομικές κυρώσεις και οι διακοπές των εμπορικών οδών της Μαύρης Θάλασσας αύξησαν περαιτέρω το εμπορικό κόστος και την αβεβαιότητα για τις ρωσικές και λευκορωσικές εξαγωγές.

Οι τιμές των λιπασμάτων έχουν πέσει από την άνοιξη αλλά παραμένουν υψηλές. Αν και δεν είναι τόσο υψηλό όσο την άνοιξη, το κόστος των λιπασμάτων είναι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο και παραμένει υψηλότερο από το 2019.

Αυτή η αύξηση είναι σημαντικά υψηλότερη από ό,τι για άλλες τιμές σε ολόκληρη την οικονομία. Από το τρίτο τρίμηνο του 2019 έως την ίδια περίοδο του τρέχοντος έτους, η μέση τιμή δύο από τους πιο ευρέως χρησιμοποιούμενους τύπους λιπασμάτων, του φωσφορικού διαμμωνίου (DAP) και της ποτάσας, διπλασιάστηκε σε κόστος, σύμφωνα με ανάλυση του λιπάσματος DTN/The Progressive Farmer. δεδομένα τιμών από την Investigate Midwest. Αντίθετα, ο συνολικός πληθωρισμός εκείνη την περίοδο ήταν 20%.

Αλλά η πιο σημαντική αύξηση της τιμής την ίδια χρονική περίοδο ήταν η άνυδρη αμμωνία, ένα αποτελεσματικό και ευρέως χρησιμοποιούμενο αζωτούχο λίπασμα. Η τιμή του άνυδρου λιπάσματος αμμωνίας αυξήθηκε κατά 152%.

«Αυτό δεν είναι φυσιολογικό», είπε η Λίλιμπριτζ, η οποία είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Καλλιεργητών Καλαμποκιού της Αϊόβα. «Τα περασμένα χρόνια, είχαμε μια πολύ καλή ιδέα για το τι θα μπορούσαμε να αγοράσουμε λίπασμα το φθινόπωρο και τι θα μπορούσαμε να το αγοράσουμε την άνοιξη».

Είπε ότι αυτό είναι ένα βάρος για τους αγρότες, επειδή έπρεπε να τριπλασιάσουν τον προϋπολογισμό τους για τα λιπάσματα. Αν είχαν προγραμματίσει να επενδύσουν 400.000 δολάρια, αυτό σημαίνει ότι τώρα πρέπει να ξοδέψουν 1,2 εκατομμύρια δολάρια, εξήγησε.

"Ακούω περισσότερους από τους φίλους μου αγρότες να λένε: "Δεν ξέρω καν γιατί το κάνω αυτό πια", είπε η Λίλιμπριτζ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις