FAO: Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 14,3% το 2022
FAO: Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξάνονται κατά 14,3% το 2022

Λόγω των υψηλότερων τιμών της ενέργειας και των λιπασμάτων που προέρχονται από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων ήταν 14,3% υψηλότερες το 2022 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) που εδρεύει στη Ρώμη.

Το 2022, οι υποδείκτες του FAO δείχνουν ότι οι τιμές των δημητριακών αυξήθηκαν κατά 17,9 τοις εκατό από το 2021, οι τιμές των φυτικών ελαίων αυξήθηκαν κατά 13,9 τοις εκατό, οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 19,6 τοις εκατό, οι τιμές του κρέατος αυξήθηκαν κατά 10,4 τοις εκατό και οι τιμές της ζάχαρης αυξήθηκαν κατά 4,7 τοις εκατό.

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO μειώθηκε κατά 1,9% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας την ένατη συνεχόμενη μηνιαία πτώση του. Αλλά ο δείκτης αυξήθηκε τόσο απότομα κατά τους πρώτους μήνες του έτους που έκλεισε το 2022 πολύ πάνω από τον μέσο όρο του 2021.

Η πτώση τον Δεκέμβριο ήταν σε μεγάλο βαθμό συνάρτηση της προσαρμογής των αγορών στις διακοπές διανομής, των υψηλότερων τιμών για τις μεταφορές και των χαμηλότερων επιπέδων ζήτησης λόγω της βραδύτερης παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

Σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο, οι τιμές για τα σιτηρά και τα δημητριακά, το μεγαλύτερο συστατικό στον γενικό δείκτη, ήταν 1,9 τοις εκατό χαμηλότερες, οι τιμές του κρέατος ήταν 1,2 τοις εκατό χαμηλότερες, οι τιμές των φυτικών ελαίων μειώθηκαν κατά 6,7 τοις εκατό, οι τιμές των γαλακτοκομικών ήταν 1,1 τοις εκατό υψηλότερες, και οι τιμές της ζάχαρης ήταν 2,4% υψηλότερες.

Ο FAO έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η αύξηση των τιμών των τροφίμων απειλεί την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες.

«Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να επικεντρωθούμε σθεναρά στον μετριασμό της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας, δεδομένου ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, με πολλά βασικά προϊόντα κοντά σε υψηλά ρεκόρ, και με τις τιμές του ρυζιού να αυξάνονται και ακόμη πολλούς κινδύνους που συνδέονται με τις μελλοντικές προμήθειες. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO Maximo Torero δήλωσε σε δελτίο τύπου.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων βασίζεται σε παγκόσμιες τιμές για 23 κατηγορίες προϊόντων διατροφής που καλύπτουν τιμές για 73 διαφορετικά προϊόντα σε σύγκριση με ένα έτος αναφοράς. Ο επόμενος δείκτης του FAO έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει στις 3 Φεβρουαρίου 2023.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις