Kοντά στο χαμηλό 15 μηνών τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο ενώ το καλαμπόκι πέφτει
Kοντά στο χαμηλό 15 μηνών τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο ενώ το καλαμπόκι πέφτει

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στο Σικάγο υποχώρησαν για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση την Τετάρτη για να διαπραγματεύονται κοντά στο χαμηλό 15 μηνών της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς η κακή ζήτηση για αποστολές στις ΗΠΑ εν μέσω άφθονων προμηθειών στη Μαύρη Θάλασσα επιβάρυνε την αγορά.

Το καλαμπόκι υποχώρησε, εγκαταλείποντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίας, ενώ η σόγια σημείωσε άνοδο.

«Η ζήτηση για το αμερικανικό σιτάρι ήταν πολύ φτωχή και μια ακόμη ανάκαμψη του δολαρίου δεν βοήθησε», ανέφερε σε έκθεσή της η εταιρεία ερευνών εμπορευμάτων Hightower. «Η συζήτηση ότι η Αίγυπτος έκανε κράτηση για ρωσικό σιτάρι στην προσφορά της πρόσθεσε στον αρνητικό τόνο».

Το πιο ενεργό συμβόλαιο σίτου στο Chicago Board of Trade (CBOT) έχασε 0,4% στα 7,27-3/4 $ το μπουσέλ, στις 0259 GMT, αφού έπεσε στο χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2021 στα 7,20-1/2 $ το μπουσέλ το Τρίτη.

Το καλαμπόκι υποχώρησε 0,1% στα 6,54-1/4 δολάρια το μπουσέλ ενώ η σόγια κέρδισε 0,2% στα 14,87-1/2 δολάρια το μπουσέλ.

Η έλλειψη ζήτησης για αμερικανικό σιτάρι επιβαρύνει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο.

Ο κρατικός αγοραστής σιτηρών της Αιγύπτου, η Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων, πιστεύεται ότι έχει κλείσει τουλάχιστον 60.000 τόνους ρωσικού σίτου σε διεθνή διαγωνισμό την Τρίτη, δήλωσαν έμποροι.

Η παραγωγή σιταριού της Ινδίας πρόκειται να σημειώσει ρεκόρ, αφού οι υψηλές τιμές όλων των εποχών ώθησαν τους αγρότες να επεκτείνουν τις περιοχές φύτευσης, με ποικιλίες υψηλής απόδοσης και καλές καιρικές συνθήκες, δήλωσαν επιστήμονες και έμποροι στο Reuters.

Η υψηλότερη παραγωγή σιταριού θα μπορούσε να ενθαρρύνει την Ινδία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό σιτηρών στον κόσμο, να εξετάσει το ενδεχόμενο άρσης της απαγόρευσης στις εξαγωγές του βασικού σιταριού και να βοηθήσει στην άμβλυνση των ανησυχιών σχετικά με τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων.

Το USDA αναμένεται να μειώσει τις προοπτικές παραγωγής καλαμποκιού και σόγιας για την Αργεντινή που πλήττεται από την ξηρασία, αλλά και να αυξήσει την εκτίμησή του για τις προμήθειες σιτηρών και σόγιας στις ΗΠΑ.

Ζεστός, ξηρός καιρός αναμένεται σε όλη τη ζώνη των καλλιεργειών της Αργεντινής τις επόμενες 10 ημέρες, προσθέτοντας άγχος σε μια καλλιέργεια που έχει ήδη μειωθεί λόγω της ξηρασίας, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Commodity Weather Group.

Ωστόσο, η ξηρασία στην Αργεντινή είναι πιθανό να ξεσπάσει τους επόμενους μήνες, αν και μπορεί να είναι Μάρτιος προτού επανέλθουν πλήρως τα επίπεδα βροχής και υγρασίας στο έδαφος, ανέφερε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Σιτηρών του Μπουένος Άιρες.

Η Αργεντινή είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς τροφίμων στον κόσμο, αλλά οι ξηρές συνθήκες κατά το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους έχουν επηρεάσει αρνητικά τις βασικές γεωργικές περιοχές της, καθυστερώντας τις καλλιέργειες σόγιας και καλαμποκιού και μειώνοντας στο μισό την παραγωγή σιταριού αυτή τη σεζόν.

Η Anec, ένας βραζιλιάνικος εμπορικός όμιλος που εκπροσωπεί τους εξαγωγείς σιτηρών, δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα έχει κλείσει αποστολές άνω του 1 εκατομμυρίου τόνων καλαμποκιού στην Κίνα τον Ιανουάριο, βάζοντας τη Βραζιλία σε πορεία εξαγωγής ρεκόρ συνολικού όγκου τον τρέχοντα μήνα.

Τα αμοιβαία κεφάλαια εμπορευμάτων ήταν καθαροί πωλητές προθεσμιακών συμβολαίων σίτου, σόγιας, σόγιας και σόγιαλευρο CBOT την Τρίτη και καθαροί αγοραστές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού, ανέφεραν οι έμποροι.

Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις