ΗΠΑ: Όλες οι λιανικές τιμές λιπασμάτων χαμηλότερες στις αρχές του 2023
ΗΠΑ: Όλες οι λιανικές τιμές λιπασμάτων χαμηλότερες στις αρχές του 2023

Οι μέσες τιμές λιανικής και για τα οκτώ κύρια λιπάσματα ήταν χαμηλότερες την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2023 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τους πωλητές που συμμετείχαν σε έρευνα της DTN. Αυτή είναι η τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα που οι τιμές μειώνονται από τον προηγούμενο μήνα.

Και για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, οι τιμές για τα μισά λιπάσματα μειώθηκαν σημαντικά από τον περασμένο μήνα. Το DTN ορίζει μια σημαντική κίνηση ως οτιδήποτε 5% ή περισσότερο.

Τόσο το MAP (Φωσφορικό μονοαμμώνιο) όσο και η ποτάσα ήταν 8% χαμηλότερα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Το MAP είχε μέση τιμή 879 $ ανά τόνο, ενώ η ποτάσα ήταν στα 752 $/τόνο.

Η ουρία ήταν 6% φθηνότερη από τον περασμένο μήνα και το αζωτούχο λίπασμα είχε μέση τιμή 739 $/τόνο. Η DAP ήταν 5% χαμηλότερη σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα και το λίπασμα φωσφόρου είχε μέση τιμή 876 $/τόνο.

Τα υπόλοιπα τέσσερα λιπάσματα ήταν ελαφρώς φθηνότερα κοιτάζοντας τον περασμένο μήνα. Το 10-34-0 είχε μέση τιμή $754/τόνο, το άνυδρο $1.302/τόνο, το UAN28 $573/τόνο και το UAN32 $673/τόνο.

Με βάση την τιμή ανά λίβρα αζώτου, η μέση τιμή της ουρίας ήταν στα 0,80 $/lb.N, άνυδρη 0,79 $/lb.N, UAN28 $1,02/lb.N και UAN32 $1,05/lb.N.

Η προμήθεια λιπασμάτων είναι άμεσα διαθέσιμη και οι αγρότες θα πρέπει να κοινοποιήσουν τις ανάγκες τους στους λιανοπωλητές λιπασμάτων τους, σύμφωνα με έναν ομιλητή στο DTN Virtual Ag Summit τον Δεκέμβριο.

Ο Kreg Ruhl, αντιπρόεδρος του Crop Nutrients για το Growmark FS, είπε ότι εάν οι αγρότες ανησυχούν για τη διαθεσιμότητα λιπασμάτων αυτή την άνοιξη, δεν θα έπρεπε να ανησυχούν, καθώς τα θρεπτικά συστατικά φαίνεται να είναι σε καλή προσφορά. Η καλή επικοινωνία με τους λιανοπωλητές λιπασμάτων θα βοηθήσει να διασφαλιστούν οι αγρότες ότι θα λάβουν τις ανάγκες τους σε λιπάσματα αυτή την άνοιξη, είπε.

Ένας μπαλαντέρ με τιμή λιπάσματος και διαθεσιμότητα θα ήταν logistic snafus. Ο Ρουλ είπε ότι προβλήματα τόσο με τα χαμηλά επίπεδα του ποταμού Μισισιπή όσο και με μια πιθανή σιδηροδρομική απεργία θα εκτροχιάσουν τόσο τις τρέχουσες άφθονες προμήθειες όσο και τις πρόσφατες χαμηλότερες τιμές.

«Ο ποταμός Μισισιπή θα χρειαστεί βροχές, κάτι που δεν μπορούμε πραγματικά να ελέγξουμε», είπε ο Ρουλ. «Αυτό θα ήταν μια πραγματική ανησυχία».

Η εικόνα της εγχώριας προσφοράς λιπασμάτων ελέγχεται πραγματικά από τρία κύρια στοιχεία, είπε.

Πρώτον είναι η φυσική παροχή λιπάσματος, η οποία φαίνεται να έχει ρυθμιστεί με την περίοδο εφαρμογής της άνοιξης να πλησιάζει γρήγορα. Ο δεύτερος παράγοντας είναι η εφοδιαστική, η οποία θα περιλαμβάνει τα χαμηλά επίπεδα ποταμών και τα ζητήματα των σιδηροδρόμων.

Η τελική συνιστώσα του εφοδιασμού είναι τα περιφερειακά ή τοπικά σημεία συμφόρησης. Ένα παράδειγμα αυτού θα μπορούσε να είναι μια περιοχή όπου πολλοί αγρότες βάζουν άνυδρο νερό ταυτόχρονα, επηρεάζοντας έτσι τόσο την προσφορά όσο και την τιμή.

Ο Ruhl είπε ότι η αγορά λιπασμάτων καθοδηγείται παγκοσμίως, αλλά αποφασίζεται σε τοπικό επίπεδο. Προβλέψτε τι χρειάζεστε, όπου το χρειάζεστε, πότε το χρειάζεστε και ενημερώστε τον προμηθευτή λιπασμάτων σας για τα σχέδιά σας, είπε.

Τα λιπάσματα είναι τώρα κυρίως χαμηλότερα από ένα χρόνο πριν. Αυτή την εβδομάδα, επτά λιπάσματα είναι χαμηλότερα ενώ μόνο ένα είναι ακόμα υψηλότερα.

Το UAN32 είναι 1% χαμηλότερο, το UAN28 είναι 2% φθηνότερο, το 10-34-0 είναι 5% χαμηλότερο, το MAP είναι 6% λιγότερο ακριβό, η ποτάσα είναι 7% χαμηλότερη, η άνυδρη είναι 9% λιγότερο και η ουρία είναι 19% χαμηλότερη κοιτάζοντας πίσω στο ένα χρόνο πριν.

Ένα λίπασμα είναι ακόμα πιο ακριβό σε σύγκριση με πέρυσι. Η DAP είναι 1% υψηλότερη κοιτάζοντας πίσω ένα χρόνο.

Η DTN συγκεντρώνει προσφορές τιμών λιπασμάτων από λιανοπωλητές γεωργίας κάθε εβδομάδα για να καταρτίσει τον Δείκτη Λιπασμάτων DTN. Το DTN ξεκίνησε για πρώτη φορά την αναφορά δεδομένων τον Νοέμβριο του 2008.

 


.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις