Κρήτη: Αντιδράσεις προκαλεί άρθρο που επιχειρεί να υποβαθμίσει το ελαιόλαδο

Ανακοίνωση  εξέδωσε η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας σχετικά με το περιεχόμενο του άρθρου των Olive Oil Times για τη δακοκτονία που αμφισβητεί την ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου, βλάπτει τη φήμη του, πλήττοντας έτσι τα συμφέροντα της χώρας μας. 

Το περιεχόμενο του άρθρου των Olive Oil Times για τη δακοκτονία αμφισβητεί την ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου, βλάπτει τη φήμη του, πλήττοντας έτσι τα συμφέροντα της χώρας μας, και όλα αυτά τη στιγμή που η τιμή του προϊόντος είναι η καλύτερη δυνατή, ξεπερνώντας τις προσδοκίες όλων.

Είναι ένα άρθρο που αποτελεί... απειλή για την Κρήτη και το κορυφαίας ποιότητας ελαιόλαδο που παραγεται με κόπο από τους Κρητικούς ελαιοπαραγωγούς.

«Υπό τον τίτλο «Olive Fruit Fly Could Undermine Greek Olive Oil Production» («Ο δάκος της ελιάς θα μπορούσε να υποβαθμίσει την ελληνική παραγωγή ελαιολάδου») η διεθνούς κυκλοφορίας αμερικάνικη ιστοσελίδα Olive Oil Times αναφέρεται στο ελληνικό ελαιόλαδο με τρόπο μονομερή, επιλεκτικό, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, αμφισβητεί την ποιότητα του ελληνικού ελαιολάδου, βλάπτοντας τη φήμη του, πλήττοντας έτσι τα συμφέροντα της χώρας μας. Το άρθρο φέρει την υπογραφή Costas Vasilopoulos (Κώστας Βασιλόπουλος (;)). Η 4Ε, προκειμένου να του εκθέσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πρόβλημα του δάκου, το αξιόλογο έργο των επιστημόνων, τις προόδους των νέων μεθόδων και σκευασμάτων καταπολέμησης κ.ο.κ., προσπάθησε διά του προέδρου της καθηγητή κ. Σταύρου Βέμμου μέσω της ιστοσελίδας των Olive Oil Times να αναζητήσει κάποιο στοιχείο επικοινωνίας με τον κ. Κώστα Βασιλόπουλο.

Δυστυχώς, δεν έτυχε καμίας απάντησης. Σημειώνουμε ότι ο εκδότης των Olive Oil Times κ. Curtis Cordes θα πρέπει να έχει ιδία άποψη των ελληνικών εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων και της ποιότητάς τους μια και κάθε χρόνο βραβεύει πληθώρα εξ αυτών στον διαγωνισμό που πραγματοποιεί. Κατόπιν αυτού η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) παρεμβαίνει σήμερα, γιατί διαπιστώνει ένα πολύ επικίνδυνο βήμα διεθνούς δυσφήμησης του «εθνικού μας προϊόντος». Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χρονιά σπάνιας ευνοϊκής συγκυρίας, που ο Έλληνας ελαιοπαραγωγός αναμένει μια πλούσια εσοδεία σε υψηλές τιμές. Χαρακτηριστικά, το άρθρο, μεταξύ άλλων, αναφέρει για υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου λόγω υψηλών οξυτήτων και αναποτελεσματικότητας των χρησιμοποιούμενων φυτοφαρμάκων που προκαλούν ρύπανση του περιβάλλοντος. Καταφεύγει μάλιστα και σε γλαφυρές εικόνες για τα σκουλήκια του δάκου στις καρότσες μεταφοράς των ελιών.

Ο συντάκτης του άρθρου βασίστηκε σε τρείς πηγές. Η πρώτη, από πολλά, εκατοντάδες χωρίς υπερβολή δημοσιεύματα βρήκε κι απομόνωσε ένα στην Κρήτη που μιλά για τα σκουλήκια του δάκου. Η δεύτερη, από μία πολύωρη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Λέσβου, από την οποία αποσιώπησε τη θετική αποτίμηση των αρμόδιων γεωπόνων της ΔΑΟΚ, αλλά και τις κριτικές τοποθετήσεις («είναι ένα πραγματικά μεγάλο πρόβλημα, το οποίο αντιμετωπίζουμε με σοβαρή, συνεχή προσπάθεια που πρέπει κάθε χρόνο να βελτιώνεται»), ενώ έγραψε μόνο για τη μία και μόνη τοποθέτηση, ότι όλα γίνονται στραβά και λάθος. Η τρίτη πηγή που παραθέτει ο συντάκτης των Olive Oil Times είναι οι απόψεις του κ. Βασίλη Φραντζολά στο Ελαίας Καρπός των Agrenda / Agronews.

Σε αυτό ο κ. Φραντζολάς, χωρίς να παραθέτει τα δεδομένα από κάποια μελέτη, έρευνα, υποστηρίζει μια σειρά από χωρίς τεκμηρίωση επιχειρήματα και προτάσεις, όπως π.χ. ότι το σύστημα δακοκτονίας είναι απαρχαιωμένο από το 1976 και πρέπει να φύγει από την πολιτεία και να περάσει στα χέρια των ίδιων των ελαιοπαραγωγών, των ιδιωτών. Συμπληρώνει, δε, την απαξίωση του ελληνικού ελαιολάδου, λέγοντας ότι στις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες η δακοκτονία γίνεται με τρόπους σωστούς και αποτελεσματικούς.

Η Επιστημονική Εταιρεία μας πιστεύει πως παρ' όλο που, βασιζόμενος στην εμπειρία, ο άνθρωπος γύρω από τη Μεσόγειο καλλιεργεί την ελιά για χιλιάδες χρόνια μέσα από τόσες και τόσες αντίξοες συνθήκες και το έχει καταφέρει πολύ καλά αφού διατηρήθηκε μέχρι τις ημέρες μας, σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή είναι αυτονόητο ότι τα θέματα στον τομέα της ελαιοκομίας θα πρέπει να διαμορφώνονται από την επιστήμη και να βασίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία.

Η χώρα μας ευτυχώς διαθέτει λαμπρούς εξειδικευμένους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν κατοχυρώσει τις πιο σύγχρονες καινοτόμες μεθόδους – και για τη δακοκτονία, και όχι μόνο. Ως συλλογικός εξειδικευμένος επιστημονικός φορέας η 4Ε αναμένει από το αρμόδιο υπουργείο να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες θεσμικής οργάνωσης του τομέα με παράλληλη εμβάθυνση στα πιο κρίσιμα επίκαιρα ζητήματα της ελληνικής ελαιοκομίας. Σήμερα, η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4 Ε) είναι σε θέση να αναγγείλει τη διεξαγωγή διήμερου διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Σύγχρονες μορφές δακοπροστασίας των ελαιώνων». Το συνέδριο προετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Μαρτίου 2023 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ). Σύντομα θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες», καταλήγει η ανακοίνωση της Ομάδας.

Χρυσή χρονιά

Και όλα αυτά τη στιγμή που μια χρυσή χρονιά διανύει το ελληνικό ελαιόλαδο φέτος, με τιμές που αγγίζουν ρεκόρ δεκαετιών και με τις πιο αισιόδοξες φωνές να κάνουν λόγο για τιμές που ενδέχεται να αγγίξουν και τα 6 ευρώ/κιλό.

Ήδη, αυτές τις ημέρες οι τιμές άρχισαν πάλι να παίρνουν την ανοδική πορεία τους μετά την πτωτική τάση που παρατηρήθηκε στις ημέρες των γιορτών, όπου η μέση τιμή του ελαιολάδου έφτασε στα 4,80 ευρώ/κιλό. Όμως, ήδη οι πρώτες εμπορικές πράξεις που κλείστηκαν την Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 σε όλη την ελληνική επικράτεια κυμάνθηκαν από 5 έως 5,20 ευρώ.

Πάντως, κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για εκτόξευση της τιμής του ελληνικού ελαιόλαδου το επόμενο διάστημα ακόμα και πάνω από τα 6 ευρώ. Μάλιστα, όπως  χαρακτηριστικά λένε είναι τέτοια η δυναμική αυτής της ελαιοκομικής χρονιάς, που οι τιμές της φετινής σεζόν μπορούν να συγκριθούν με αυτές του 1991, που η τότε Ελαιουργική είχε ανακοινώσει την περιβόητη τιμή των 1.360 δραχμών.

Ισπανική και ιταλική «πολιορκία»

Με την ελληνική παραγωγή ελαιολάδου να φτάνει τη φετινή σεζόν τους 300.000 τόνους, σημειώνοντας μία αύξηση της τάξης του 52% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή σοδειά, Ισπανοί και Ιταλοί δείχνουν το έντονο ενδιαφέρον τους να εισάγουν τον «πράσινο χρυσό»

«Οι μεγάλοι παίκτες όπως είναι οι Ιταλοί και οι Ισπανοί πολιορκούν την χώρα μας και ειδικά το νησί της Κρήτης για να κάνει εμπορικές πράξεις όσο αφορά την εισαγωγή ελαιολάδου», μας λέει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης.

Η Ιταλία αναμένεται να παράξει φέτος περίπου 200.000 τόνους ελαιόλαδο, μια χώρα, οι ανάγκες της οποίας καλύπτονται από περίπου 300.000 τόνους.

Αντίστοιχα, η Ισπανία που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγικός παίχτης στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη, έχει «καθίσει» επίσημα κάτω από τους 760.000 τόνους ελαιόλαδου τη φετινή της παραγωγή, την στιγμή μάλιστα, που η χώρα αυτή παρήγαγε από 1,5 έως 2 εκατ. τόνους ελαιόλαδο.

«Η μειωμένη παραγωγή των δύο αυτών χωρών της τάξεως του 55 με 60% έχει οδηγήσει στο τεράστιο εμπορικό ενδιαφέρον για το ελληνικό ελαιόλαδο», σημειώνει ο κ. Χιλετζάκης.

Μία καλή ...βεντέμα

«Έχουμε μία καλή βεντέμα σε όλη την χώρα από την Καβάλα και μέχρι και την Κρήτη», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, τονίζοντας ότι η ελαιοσυλλογή στην Κρήτη αυτή την στιγμή βρίσκεται στο 70%, με το βόρειο μέτωπο του νομού Ηρακλείου να έχει συγκομίσει το 90%, στο νότιο μέρος της Μεσσαράς η ελαιοσυλλογή βρίσκεται στο 50%.

Πάντως, ο κ. Χιλετζάκης κάνει λόγο για μία πολύ καλή χρονιά για το νησί, η οποία θα αποφέρει πάνω από 100 με 120 χιλιάδες τόνους και περίπου μισό δισ. ευρώ στα χέρια των ελαιοπαραγωγών του νησιού: «Οι ελαιοπαραγωγοί του νησιού φτάνουν στο 60%, είναι ετεροεπαγγελματίες και είναι ένα έξτρα καλό εισόδημα που το έχουμε ανάγκη όλοι μας», σημείωσε.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις