Εισφορές: Κλείδωσε το ύψος της αύξησης για το 2023 - Τι θα πληρώσουν οι αγρότες
ορές: Κλείδωσε το ύψος της αύξησης για το 2023 - Τι θα πληρώσουν οι αγρότες

Κλείδωσε η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους καθώς η ΕΛ.ΣΤΑΤ προσδιόρισε τον ετήσιο πληθωρισμό του 2022 σε 9,6%. Αυτό σημαίνει πως τις επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, όταν και λήγει η προθεσμία που έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες για να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία που θα τους ακολουθεί καθόλη την διάρκεια του 2023, τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να δημοσιεύσουν την σχετική υπουργική απόφαση.

Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε γράψει η «Ημερησία» από τον περασμένο Μάιο, οι ισχύουσες νομοθετικές προβλέψεις του Ασφαλιστικού ορίζουν πως από 1/1/2023 έως 31/12/2024 όλες οι ασφαλιστικές κατηγορίες που είναι πλέον σταθερού ποσού και όχι ποσοστού, για κύρια και επικουρική ασφάλιση, «προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους».

Η ίδια πρόβλεψη υπάρχει τόσο για τις εισφορές κύριας όσο και επικουρικής ασφάλισης, για ασφαλισμένους σε πρ. ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ, αλλά και για τις εισφορές υπέρ υγείας κυρίως των αγροτών. 

Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει στο τραπέζι κάποια ανατροπή των προβλέψεων του νόμου και η αύξηση των εισφορών θα προχωρήσει κανονικά - παρά την κορύφωση της προεκλογικής περιόδου - καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα προέκυπτε η εξής στρέβλωση: γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και έμποροι να πληρώνουν λιγότερα σε εισφορές από τον ανειδίκευτο εργάτη, ιδίως μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα γίνει πράξη από την 1η Απριλίου.

Οι νέες εισφορές

Με τα δεδομένα λοιπόν που είναι σήμερα στο τραπέζι, οι εισφορές θα αυξηθούν κατά 9,6%. Ως αντίβαρο στην αύξηση εξετάζεται η κατάργηση της εισφοράς υπέρ ανεργίας σταθερού ποσού 10 ευρώ - ανεξάρτητα ασφαλιστικής κατηγορίας - που πληρώνουν όλοι οι επαγγελματίες κάθε μήνα.

Καθώς ωστόσο πρόκειται για μια ρύθμιση με όχι ασήμαντο δημοσιονομικό αποτύπωμα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμη δεν έχει κλειδώσει και μάλιστα δεν διαφαίνεται ως εξαιρετικά πιθανό να εφαρμοστεί από φέτος, αν και σίγουρα θα δρομολογηθεί αν όχι για φέτος, σίγουρα για του χρόνου.

Σε κάθε περίπτωση οι νέες ασφαλιστικές κατηγορίες για εισφορές κύριας σύνταξης 2023 των ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων σε πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ διαμορφώνονται ως εξής:  

Οι εισφορές κύριας σύνταξης των ασφαλισμένων αγροτών σε πρ. ΟΓΑ διαμορφώνονται ως εξής:

Πηγή: Ημερησία

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις