Καίει το ψωμί: Εκτινάχθηκε κατά 18% η τιμή του
Καίει το ψωμί: Εκτινάχθηκε κατά 18% η τιμή του

Οι αυξήσεις στο ψωμί «γονατίζουν» τους αρτοποιούς με την τιμή του να έχει εκτιναχθεί κατά 18% καθώς το σκεύασμα που μπαίνει σε σχεδόν κάθε σπίτι, έχει αρχίσει να θεωρείται είδος «πολυτελείας».

Τον περασμένο Αύγουστο η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 18% στην Ευρωπαϊκή Ένωση , με βάση στοιχεία της Eurostat και πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του ψωμιού από τον Δεκέμβριο του 2017, όταν η Eurostat ξεκίνησε να κρατά στατιστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου Αρτοποιών Κοζάνης, Απόστολο Κυρίνα, το ενεργειακό και το κόστος στα άλευρα έχουν εκτοξεύσει στα ύψη την τιμή του. Με την επιδότηση που πήραν οι αρτοποιοί μειώθηκαν, όπως λένε, τα έξοδα αλλά και πάλι αυτό δεν είναι αρκετό για να καλύψουν το λειτουργικό τους κόστος.

Το ψωμί, το οποίο θεωρείται βασικό αγαθό είναι και το μόνο που θα προμηθευτούν από τον φούρνο πλέον οι περισσότεροι καταναλωτές, ενώ ακόμα και η παραγωγή άλλων προϊόντων στα αρτοποιεία έχει μειωθεί, αφού αντίστοιχη μείωση παρατηρείται και στη ζήτηση.

Από τον Οκτώβριο κι έπειτα, υπολογίζεται ότι ο λογαριασμός ρεύματος για κάθε αρτοποιείο ανέρχεται περίπου στα 6.000 ευρώ τον μήνα. Ένας φούρνος καταναλώνει μηνιαίως από 8.000 έως 20.000 κιλοβατώρες. Αν προστεθούν και οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο, τις πρώτες ύλες και τα μεταφορικά, η κατάσταση γίνεται δυσβάσταχτη για τους αρτοποιούς.

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις