Ανομβρία και χαμηλές τιμές “απειλούν” τους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου
Ανομβρία και χαμηλές τιμές “απειλούν” τους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου

Χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα αυτή την περίοδο καθώς και η παρατεταμένη ανομβρία των τελευταίων ημερών, έχει προκαλέσει ανησυχία στους αγρότες και κτηνοτρόφους του θεσσαλικού κάμπου.

Από τη μία ένα μεγάλο ποσοστό αγροτών που έχει αφήσει ακόμα ανοιχτή την παραγωγή βάμβακος, παραμένει εγκλωβισμένο βλέποντας την κλεψύδρα του χρόνου να τελειώνει. Στο τέλος του μήνα ολοκληρώνεται η παράταση που είχε δοθεί από τα εκκοκκιστήρια στους παραγωγούς παρατείνοντας την πώληση των προϊόντων τους από το τέλος της χρονιά που ήταν αρχικά, ένα μήνα αργότερα με στόχο να να πετύχουν μεγαλύτερη τιμή.

Η τιμή βάμβακος ανεβοκατεβαίνει καθημερινά στο χρηματιστήριο προϊόντων, ωστόσο παραμένει ακόμα σε χαμηλά επίπεδα – για την χρονιά – κάτω από τα 70 λεπτά. Αυτή η τιμή φέτος θεωρείται χαμηλή σε σχέση με τα καλλιεργητικά έξοδα που έχουν γίνει από τους αγρότες, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν ανέβει τρεις και τέσσερις φορές πάνω.

Ανάλογη εικόνα και στα σιτηρά που η τιμή βρίσκεται αυτή την περίοδο κάτω από τα 40 λεπτά για μεγάλο διάστημα. Η ευκαιρία πώλησης χάθηκε στα αλώνια που η τιμή σχεδόν άγγιξε τα 50 λεπτά και πολλοί κράτησαν τις παραγωγές τους αναμένοντας μεγαλύτερη τιμή λόγω της συγκυρίας που επικρατούσε με τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο και σοβαρότερο πρόβλημα είναι η παρατεταμένη ανομβρία. Ποτάμια έχουν ελάχιστο νερό στην καρδιά του χειμώνα, ενώ η ξηρασία στον θεσσαλικό κάμπο μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

Μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένες αποδόσεις καλλιεργειών, καθώς τα φυτά δεν θα έχουν το νερό που χρειάζονται για να αναπτυχθούν σωστά. Οι αγρότες μπορεί επίσης να χρειαστεί να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για την άντληση νερού, καθώς και για ζωοτροφές για το ζωικό κεφάλαιο, γεγονός που μπορεί να αυξήσει περαιτέρω την οικονομική επιβάρυνση που προκαλείται από τις μειωμένες αποδόσεις των καλλιεργειών.

Συνολικά, η παρατεταμένη ξηρασία μπορεί να καταστήσει πολύ δύσκολο για τους αγρότες να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, και πολλοί μπορεί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη γεωργία αν αυτή επιμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία - Γ.Γ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις