Καμπανάκι από Ιορδάνη Τζαμτζή: Να ενισχυθεί το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών ζητεί από τον ΥΠ.Α.Α.Τ

Άμεση οικονομική ενίσχυση για τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών της Πέλλας, το εισόδημα των οποίων δέχθηκε ισχυρό πλήγμα την περίοδο 2022, ζητεί ο Αντιπεριφερειάρχης, Ιορδάνης Τζαμτζής, με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Γεωργαντά.  Ο κ. Τζαμτζής επαναφέρει το ζήτημα των καταστροφών που υπέστησαν οι καλλιέργειες τον Ιούνιο του 2022, εξαιτίας ισχυρών ανέμων και επίμονων βροχοπτώσεων, ιδιαιτέρως στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, οι καρποί των οποίων προσβλήθηκαν από τον μύκητα μονίλια, που προκαλεί σάπισμα των καρπών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας αναδεικνύει το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, σε αντιδιαστολή με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων και εκφράζει την αγωνία του για το μέλλον της δενδροκαλλιέργειας στην Πέλλα.

Μαζί με την επιστολή του ο κ. Τζαμτζής διαβιβάζει προς τον κ. Γεωργαντά, στοιχεία για την παραγωγή και τις τιμές, των αναγνωρισμένων ομάδων παραγωγών και του ΣΕΑΣ, σχετικά με την απώλεια εισοδήματος, η οποία  ξεπερνά τα 400 €/στρέμμα ενώ  επισυνάπτει όλα τα αποδεικτικά έγγραφα.

 

Ακολουθεί η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας προς τον ΥΠ.Α.Α.Τ.

 

 

ΘΕΜΑ: «Απώλεια εισοδήματος των παραγωγών  ροδάκινων- νεκταρινιών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, λόγω προβλημάτων στις τιμές πώλησης και στο αυξημένο κόστος παραγωγής του έτους 2022»

 

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

 

Με σημαντικά προβλήματα έκλεισε το έτος 2022 για την καλλιέργεια των ροδάκινων- νεκταρινιών στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας. Κοινή διαπίστωση όλων αποτελεί η μεγάλη απώλεια εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών καθώς, εκτός από τις ζημιές που υπέστησαν όλες οι καλλιέργειες στις περιοχές που επλήγησαν από το χαλάζι και την ανεμοθύελλα, είχαμε λόγω των βροχοπτώσεων έντονο σχίσιμο των καρπών και προσβολή από τον μύκητα μονίλια ο οποίος προκάλεσε σάπισμα στους καρπούς.

Συγκεκριμένα στις 9/6/2022 εκδηλώθηκαν Ισχυρές βροχές-καταιγίδες (70 τόνοι νερού/στρ. στις 10/06 σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών μας σταθμών), και άνεμοι (Κακοκαιρία GENESIS) και στις 17/6/2022    Ισχυρές βροχές-καταιγίδες (27 τόνοι νερού/στρ. σε 1/2 ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία των μετεωρολογικών μας σταθμών) και άνεμοι που στη συνέχεια επηρέασαν αρνητικά την ποιότητα των καρπών.

Παράλληλα, οι τιμές κυμάνθηκαν στα επίπεδα των ετών 2019-2020 και το κόστος παραγωγής αυξήθηκε σε δυσβάσταχτα επίπεδα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, η καλλιεργούμενη έκταση είναι: 33.252,8 στρ. επιτραπέζια, 99.186 στρ.  βιομηχανικά, 33.188 στρ. νεκταρίνια. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες φαίνονται συγκεντρωτικά στους συνημμένους πίνακες 1-3.

Σας διαβιβάζουμε συνημμένα, στοιχεία παραγωγής και τιμών των αναγνωρισμένων ΟμΠ και Ο.Π της ΠΕ Πέλλας καθώς και τεχνικό-οικονομική έκθεση του Συνδέσμου Εκπροσώπησης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πέλλας, σύμφωνα με την οποία η απώλεια της παραγωγής εκτιμήθηκε ότι ξεπερνάει τα 400 €/στρ.

 

 

 

Ζητούμε την οικονομική ενίσχυση των παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών, οι οποίοι λόγω οικονομικών προβλημάτων, αδυνατούν να καλλιεργήσουν για την ερχόμενη περίοδο.

 

Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας

 

 

Ιορδάνης Τζαμτζής

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις