Εγκαταλείπονται καλλιέργειες μήλων για μείωση του κόστους παραγωγής!
Εγκαταλείπονται καλλιέργειες μήλων για μείωση του κόστους παραγωγής!

Κάλεσμα στους αγρότες της Μαγνησίας να συμμετάσχουν μαζικά στην κλιμάκωση του αγώνα με κάθοδο των τρακτέρ και αγροτικών αυτοκινήτων στις πλατείες των χωριών την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, όπως αποφάσισε η συντονιστική επιτροπή των μπλόκων, απεύθυναν αγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Μαγνησίας σε συνέντευξη Τύπου. Όπως επισημαίνουν αγρότες, υπάρχουν μηλοπαραγωγοί στην περιοχή της Ζαγοράς, που εγκαταλείπουν μέρος των κτημάτων τους για να μειώσουν το κόστος παραγωγής.
Προς την κατεύθυνση κινητοποίησης των αγροτών έγιναν συσκέψεις στον Ριζόμυλο, στο Στεφανοβίκειο και θα ακολουθήσουν ενημερωτικές συγκεντρώσεις τα Κανάλια, στην περιοχή Βελεστίνου και Αλμυρού, στη Ζαγορά, στο Αϊδίνι και στην περιοχή της Σούρπης.

«Η εικόνα που έχουμε από τον ορεινό όγκο του Πηλίου και από τον κάμπο είναι να προχωρήσουμε σε κλιμάκωση του αγώνα, να πετύχουμε την όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή», τόνισε ο Θοδωρής Γεωργαδάκης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Μαγνησίας.

Ο ίδιος είπε ότι οι τιμές πώλησης των μήλων και κάστανων είναι κάτω από το κόστος παραγωγής και παρόλο που ο υπουργός δεσμεύτηκε για ενίσχυση ανά στρέμμα στις συγκεκριμένες καλλιέργειες, δεν έγινε το παραμικρό. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τόνισε ότι οι αγρότες προτίθενται να συνεχίσουν τον αγώνα.

Ο κ. Γεωργαδάκης τόνισε ότι τα αιτήματα που καίνε τους αγρότες της Μαγνησίας είναι η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε μια σειρά προϊόντα όπως μήλα, κάστανα, κεράσια, αχλάδια, βαμβάκι, βρώσιμη ελιά και αμύγδαλα, καθώς το κόστος παραγωγής είναι δυσβάστακτο, ενώ ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, γενναία επιδότηση σε λιπάσματα, φάρμακα και ζωοτροφές, πλαφόν στα 0,07 €/Kwh στο ηλεκτρικό ρεύμα, κατάργηση του προστίμου ρύπων και του χρηματιστηρίου ενέργειας.
Επίσης ζητούν να αποζημιωθούν οι αγρότες που επλήγησαν από τις καταστροφές πέρυσι και τους οφείλει χρήματα ο ΕΛΓΑ και να γίνει αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς για φυσικούς κινδύνους και νόσους, με κρατική χρηματοδότηση. Ακόμη ζητούν εγγυημένες κατώτατες τιμές άνω του κόστους παραγωγής, ώστε να φέρνουν εισόδημα στους αγρότες και τα προϊόντα να διατίθενται στη λαϊκή κατανάλωση, διότι τα μάρκετ και οι έμποροι κερδοσκοπούν και πωλούν τα προϊόντα τους 6 ως 10 φορές πιο ακριβά.

Ο κ. Γεωργαδάκης τόνισε ότι οι αγρότες μετά τη συγκέντρωση μηχανημάτων στα χωριά, θα αποφασίσουν οι ίδιοι τα επόμενα βήματά τους, καθώς τα προβλήματα είναι διαχρονικά και μπορούν να λυθούν μόνο με τον δικό τους αγώνα.
Ερωτηθείς σχετικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ανέφερε ότι η κάθοδος των τρακτέρ στην εθνική οδό είναι η κινητοποίηση που έχει φέρει αποτελέσματα στα προβλήματα.

Εγκαταλείπονται μηλοκαλλιέργειες
Ο Νίκος Κάπελας, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων τόνισε ότι οι μηλοπαραγωγοί πωλούν τα μήλα στο κόστος καλλιέργειας και δεν μπορούν να πουλήσουν παραπάνω. Όπως είπε ο κόσμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει και οι αγρότες, χωρίς χρήματα, δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι έμποροι αγόρασαν τα μήλα από τα κτήματα 0,30 ως 0,35 €, τη στιγμή που το κόστος καλλιέργειας είναι 0,30 €, ίσως και παραπάνω με την άνοδο των καυσίμων και των μεροκάματων, με αποτέλεσμα οι αγρότες να πάρουν χρήματα για να πληρώσουν τους γεωπόνους.
Την ίδια στιγμή στα μάρκετ και στα μανάβικα τα μήλα Ζαγοράς κοστίζουν 1,30 ως 2 €/κιλό…

Ο κ. Κάπελας τόνισε ότι δεν βγήκαν χρήματα για την καινούργια καλλιέργεια και για να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν μηλοπαραγωγοί που εγκαταλείπουν μηλοχώραφα και ήδη από πέρυσι ορισμένοι καλλιέργησαν τα μισά από τα κτήματά τους, για να μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Ο Χρήστος Σταμούλης πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αϊδινίου τόνισε ότι τα προβλήματα σε όλες τις καλλιέργειες είναι τα ίδια, το τεράστιο κόστος παραγωγής και οι χαμηλότατες τιμές των προϊόντων, που δεν καλύπτουν καν το κόστος και συνήθως δεν αφήνουν στους αγρότες μεροκάματο.
Όπως είπε οι τιμές, στην ελιά, στα αμύγδαλα και στο βαμβάκι δεν συμβαδίζουν με το κόστος της παραγωγής και κανένας δεν κάνει τίποτα γι’ αυτό, καθώς ένα προϊόν πωλείται 0,20 € και στον καταναλωτή φθάνει στα 2,50 €!

Πηγή: magnesianews.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις