Οι τιμές του σιταριού θα παραμείνουν υψηλές μετά την απότομη πτώση της παραγωγής
Οι τιμές του σιταριού θα παραμείνουν υψηλές μετά την απότομη πτώση της παραγωγής

Η τιμή του σιταριού αναμένεται να παραμείνει υψηλή μετά την απότομη πτώση της παραγωγής του εμπορεύματος στην Ουκρανία, έναν από τους κορυφαίους εξαγωγείς παγκοσμίως.

Η παραγωγή σιτηρών στην Ουκρανία μειώθηκε στους 65 εκατομμύρια τόνους την τελευταία καλλιεργητική περίοδο από 108 εκατομμύρια τόνους ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με αξιωματούχο.

Ο υφυπουργός Γεωργικής Πολιτικής της Ουκρανίας Dmytrasevych Markiya προειδοποίησε ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές λόγω της έλλειψης που παρατηρείται στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης στον απόηχο του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

«Η τιμή των σιτηρών παγκοσμίως θα αυξηθεί λόγω της μείωσης της παραγωγής στην Ουκρανία», είπε ο κ. Markiya.

Η μείωση, σύμφωνα με αξιωματούχους, έχει αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, όπως οι υψηλές τιμές των λιπασμάτων και ο πόλεμος που διέκοψαν τις αγροτικές δραστηριότητες.

Οι τιμές του σιταριού παγκοσμίως είχαν εκτοξευθεί στα 540 δολάρια στην κορύφωση του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών πέρυσι, καθώς η προσφορά σιτηρών διακόπηκε με το κλείσιμο του διαδρόμου της Μαύρης Θάλασσας - μια σημαντική οδός σιτηρών για σιτηρά στην παγκόσμια αγορά .

Ωστόσο, μια συμφωνία με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών οδήγησε τον διάδρομο να άνοιξε τον Ιούνιο με μια άλλη επέκταση που εκδόθηκε τον Νοέμβριο, μια κίνηση που βοήθησε στη χαλάρωση των παγκόσμιων τιμών που έχουν πλέον διαμορφωθεί στα 370 δολάρια ο τόνος.

Ο αξιωματούχος είπε ότι είναι σημαντικό ο διάδρομος να παραμείνει ανοιχτός ακόμη και με τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα λόγω του βασικού ρόλου που διαδραματίζει στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

«Ο διάδρομος της Μαύρης Θάλασσας δεν είναι μόνο σημαντικός για την Ουκρανία, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, γι' αυτό είναι σημαντικό να παραμείνει ανοιχτός», είπε.

Οι Millers είχαν προβλέψει ότι η τιμή των σιτηρών θα μειωνόταν από αυτόν τον Ιανουάριο, αλλά η τελευταία εξέλιξη στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει τους καταναλωτές να συνεχίσουν να πληρώνουν περισσότερα για τα προϊόντα σιταριού.

Ο κ. Markiya είπε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας έδωσε στην Κένυα 2,7 εκατομμύρια σάκους σίτου ως επιχορήγηση για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της τιμής του εμπορεύματος στον απόηχο των προβλεπόμενων υψηλών τιμών.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις