Λαϊκές αγορές: Ανατιμήσεις στα προϊόντα και βουτιά του τζίρου
Λαϊκές αγορές: Ανατιμήσεις στα προϊόντα και βουτιά του τζίρου

Με σημαντική απόκλιση από τις τιμές στις οποίες πουλάνε οι παραγωγοί, φτάνουν στους καταναλωτές τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους αγαθά.

Αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, ανατιμήσεις στο πετρέλαιο κίνησης, αύξηση τιμών σε λιπάσματα και γεωργικά εφόδια και επιπροσθέτως ζημίες σε καλλιέργειες, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, δημιουργούν ένα δύσκολο σκηνικό στον πρωτογενή τομέα. Όσοι είναι, οι ίδιοι, παραγωγοί του προϊόντος που πωλούν στη λαϊκή αγορά, προσπαθούν να απορροφήσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος αλλά και εκείνο των λιπασμάτων ή των ζωοτροφών.Βεβαίως, οι έμποροι των λαϊκών αγορών διατείνονται ότι έχουν κι εκείνοι περιορίσει κατά πολύ το κέρδος τους.

Η ουσία είναι ότι τα προϊόντα έχουν ακριβύνει και οι καταναλωτές μπορώντας να αντεπεξέλθουν οδηγούνται σε περικοπή των δαπανών και των ποσοτήτων που αγοράζουν.
 

Από το χωράφι στο ράφι

Το χάσμα τιμών από το χωράφι στον πάγκο της λαϊκής ή στο ράφι του σούπερ μάρκετ, για κάποια βασικά προίόντα της εποχής, είναι ενδεικτικό.

                                   ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ          ΠΑΓΚΟΣ                  ΡΑΦΙ

ΜΗΛΑ                         0,22 €/kg                1,15€ /kg                  1,80€/kg

ΠΑΤΑΤΕΣ                     0,30 €.kg                0,99€ /kg                  1,20€/kg

ΛΕΜΟΝΙΑ                    0,35€ /kg                1,10€ /kg                   1,60€/kg

ΜΑΡΟΥΛΙ                    0,40€/τμχ                0,60€/τμχ                   0,89€/τμχ

Την ίδια ώρα, οι καταναλωτές περιορίζουν ακόμη και αναγκαία είδη διατροφής. Οι πωλητές των λαϊκών αγορών διαβλέπουν, επίσης, ότι ο πρωτογενής τομέας συρρικνώνεται, καθώς λόγω του υψηλού κόστους πολλοί παραγωγοί επιλέγουν να αφήσουν τα χωράφια τους αναξιοποίητα.

Παραγωγοί: Κάτω ο τζίρος 40-50% σε σχέση με πέρυσι - Ζητούν στήριξη

Όπως ανέφερε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης Άγγελος Δερετζής: «η κατάσταση είναι δύσκολη. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, παρότι στις λαϊκές πουλάμε προϊόντα σε φθηνές τιμές. Η κίνηση που υπάρχει δεν είναι η αναμενόμενη. Τα μεγάλα έξοδα που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές τους κάνουν πιο διστακτικούς στις αγορές τους. Την ίδια ώρα και οι παραγωγοί δυσκολεύονται που έχουν να πληρώσουν μεγαλύτερα έξοδα. Υπολογίζουμε ότι έχουμε λιγότερο τζίρο κατά 40-50% σε σχέση με πέρυσι».

Οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν ζητήσει από το κράτος βοήθεια. Κάνουν έκκληση για επιδότηση πετρελαίου, μείωση του ΦΠΑ σε φυτοφάρμακα και ό,τι σχετίζεται με την παραγωγή των οπωροκηπευτικών. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια αλλαγή που θα βελτιώσει τα οικονομικά τους.

«Πρέπει η πολιτεία να στηρίξει το επάγγελμά μας. Ήδη αρκετοί συνάδερφοί μας καλλιεργούν μικρότερες εκτάσεις γης. Την ίδια ώρα οι νέοι δεν θέλουν να γίνουν αγρότες γιατί δεν υπάρχουν προοπτικές. Σιγά σιγά δεν θα μείνει κανείς να καλλιεργεί την γη… Πρέπει να χαραχθεί εθνική πολιτική της χώρας μας και να μην περιμένουμε από  την Ευρώπη τα πάντα. Ανέκαθεν η Ελλάδα στηρίζονταν στον τουρισμό. Τα δύο χρόνια της πανδημίας είδαμε πως αυτός ο τομέας επλήγη. Γιατί να μην μπορεί η χώρα μας να δει πιο σοβαρά τους αγρότες;», διερωτήθηκε.

Εν τω μεταξύ, ενόψει των νέων κινητοποιήσεων που σχεδιάζουν αγρότες σε όλη τη χώρα, σημείωσε πως υπάρχει ορατό το ενδεχόμενο, αν αποκλειστούν  δρόμοι, να αυξηθούν τιμές αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις