Αγροτικό πετρέλαιο: Κοντά στις εκλογές επιστροφή 70 εκατ. σε 340.000 παραγωγούς
Αγροτικό πετρέλαιο: Κοντά στις εκλογές η επιστροφή 70 εκατ. σε 340.000 παραγωγούς

Στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο που χρησιμοποιούν 340 χιλιάδες παραγωγοί προχωρούν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, με ορίζοντα καταβολής των χρημάτων, εκτός απροόπτου, τον Μάρτιο λίγο πριν τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο δεύτερος γύρος της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, μετά την καταβολή 76,8 εκατ. ευρώ σε 340,5 χιλιάδες ΑΦΜ το 2022, «κλείδωσε» τα τελευταία 24ωρα, όταν και το οικονομικό επιτελείο οριστικοποίησε το νέο «πακέτο» ελαφρύνσεων, με τα αυξημένα έσοδα από την υπεραπόδοση της οικονομίας, τη φορολόγηση των παρόχων ενέργειας και τη μείωση των δαπανών για ενεργειακές επιδοτήσεις, ως αποτέλεσμα της σημαντικής αποκλιμάκωσης των τιμών του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα οριστικοποιήθηκε ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος για την ενίσχυση και των αγροτών και μάλιστα στις αρχές της άνοιξης, όταν έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για ρευστότητα προκειμένου να προχωρήσουν στην προμήθεια εφοδίων (σπόρων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων) και βεβαίως και πετρελαίου για τα τρακτέρ τους, που είναι αναγκαία για τις καλλιεργητικές εργασίες τους.

Σχετική εισήγηση έχει γίνει από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, ενώ η ανακοίνωση αναμένεται να γίνει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε προαναγγείλει την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο κατά την ομιλία του επί του Προϋπολογισμού 2023, τονίζοντας: «300.000 κτηνοτρόφοι και αγρότες θα συνεχίσουν να έχουν χαμηλό ΦΠΑ στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές. Θα εξακολουθούν να έχουν επιστροφές φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και βέβαια ειδικές επιδοτήσεις».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο δεύτερος γύρος της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θα βασιστεί σε όσα ίσχυσαν κατά την περσινή καταβολή του, δηλαδή θα αφορά κατά κύριο επάγγελμα αγρότες-φυσικά πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων και το ποσό θα υπολογιστεί με βάση τις μέγιστες ποσότητες κατανάλωσης πετρελαίου ανά αγρότη, ανάλογα με τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας ή το ζωικό κεφάλαιο που κατέχει, όπως έχει καθορισθεί με το ΦΕΚ Β 3155/2016.

Τα ποσά που θα καταβληθούν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των παραγωγών αναμένεται να είναι ακατάσχετα και να μην συμψηφιστούν με επιστρεπτέα ποσά οφειλών προς το Δημόσιο.

 

 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις