Βγαίνουν σήμερα στο δρόμο οι αγρότες

Πρεμιέρα μετά τις «πρόβες κινητοποιήσεων» και την πρόβα τζενεράλε το περασμένο Σάββατο στη διεθνή έκθεση γεωργικών μηχανημάτων κι εξοπλισμού “Agrotica” στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γιάννης Αργυρίου κι ο Θανάσης Ιωσηφίδης πρόκειται να κατέβουν σε μπλόκα στη Νάουσα Ημαθίας, όπου έχουν δενδροκαλλιέργειες. Τονίζουν πως  υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τη χαλαζόπτωση κι έχουν πολύ καιρό να πληρωθούν για την παραγωγή τους.

Ο Γιώργος Σακοράφας από τον Τύρναβο έχει αχλάδια και ροδάκινα. Από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα έχει πάρει 6.000 ευρώ κι ο έμπορος του χρωστάει άλλες 10.000. Κατέβηκε το περασμένο Σάββατο και στην Agrotica, μαζί με φίλο του λογιστή, τον Κώστα Ζησιάδη, που όπως λέει, «Ο νέος φορολογικός νόμος τους αλλάζει τα φώτα. Δε λύνεται το πρόβλημα μ΄ αυτά που κάνουν», λέει.

Από το μπλόκο της Νίκαιας, ο Απόστολος Κεφαλάς, πρόεδρος του τοπικού αγροτικού συλλόγου, θεωρεί ότι πια το όνειρο ενός παιδιού είναι να γίνει αγρότης –λογιστής, για  να κρατήσει βιβλία εσόδων – εξόδων.

Παρά το γεγονός ότι Θεσσαλία και κεντρική Μακεδονία (Πέλλα, Ημαθία, Χαλκιδική, Κιλκίς) αλλά κι άλλες περιοχές της Ελλάδας αναμένεται να δώσουν ηχηρό παρόν στις σημερινές κινητοποιήσεις, μουδιασμένα είναι τα πράγματα σε άλλες μακεδονικές πόλεις, αφού ορισμένοι από τους εκπροσώπους του Πανελλαδικού έχουν ταχθεί ανοιχτά υπέρ των βιβλίων εσόδων – εξόδων.

Ζητούν όμως να υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις στο νόμο και ικανός χρόνος προσαρμογής. Θέτουν ως πρωτεύοντα άλλα ζητήματα, όπως το κόστος παραγωγής ή και τοπικά: καταπολέμηση ζωονόσων,  αλλαγή διέλευσης του αγωγού φυσικού αερίου κ.ά.

Ο αγροτικός και οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι νομού Δράμας αποφάσισαν να πάρουν μέρος στο περιφερειακό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στην Κομοτηνή, ενώ στις 9 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση διαμαρτυρίας στη Λυδία Καβάλας για τον αγωγό.

Στην Ήπειρο πάντως και σε ορισμένα άλλα σημεία της χώρας αγρότες βγήκαν κι από χθες στους δρόμους, αφού κι ο αγροτικός συνεταιρισμός Ιωαννίνων στηρίζει τις κινητοποιήσεις.
 

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις