OLAF: Ζητά από τη Βουλγαρία να επιστρέψει περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ λόγω κατάχρησης των  προγραμμάτων χρηματοδότησης της ΕΕ
Η OLAF διαπίστωσε ότι ο κύριος ανάδοχος είχε διογκώσει τεχνητά το κόστος των έργων

Η OLAF ζητά από τη Βουλγαρία να επιστρέψει περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ λόγω κατάχρησης των  προγραμμάτων χρηματοδότησης της ΕΕ, σύμφωνα με την έκθεση της υπηρεσίας για το 2021.

Μεταξύ άλλων, εντοπίστηκαν παρατυπίες και απάτες σχετικά με την υλοποίηση ενός έργου αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων στη χώρα Παράλληλα η OLAF διαπίστωσε ότι ορισμένοι από τους ντόπιους εργαζόμενους στο έργο δεν είχαν σύμβαση εργασίας.

Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι ο κύριος ανάδοχος είχε διογκώσει τεχνητά το κόστος των έργων, μέρος των οποίων στην πραγματικότητα είχε υλοποιηθεί από ντόπιους εργαζόμενους που απασχολούνταν από υπεργολάβους με χαμηλότερο κόστος.

Στη συνέχεια, ανακαλύφθηκε ότι ένας οικονομικός φορέας από άλλη χώρα της ΕΕ είχε επιστρέψει μέρος των ποσών που τιμολογήθηκαν στον κύριο ανάδοχο, το οποίο πιθανώς αποτελούσε δραστηριότητα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Στην έκθεση τονίζεται ότι η OLAF είχε ολοκληρώσει έρευνα για την κατασκευή 377 ξενώνων στη Βουλγαρία, οι οποίοι είχαν συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), προτείνοντας την ανάκτηση 23 εκατομμυρίων ευρώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Διεύθυνση -Γενική Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης).

Οι εν λόγω ξενώνες κατασκευάστηκαν αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν σύμφωνα με τους στόχους βάσει των οποίων είχε χρηματοδοτηθεί αυτή η δραστηριότητα από το ΕΓΤΑΑ (π.χ. βελτίωση της οικονομικής βιωσιμότητας των εν λόγω περιοχών, δημιουργία απασχόλησης και διαφοροποίηση των οικονομικών δραστηριοτήτων).

Η έρευνα της OLAF αποκάλυψε ότι το έργο δεν πληρούσε τους στόχους της χρηματοδότησης από το ΕΓΤΑΑ, με βάση παραμέτρους όπως ο αριθμός των διανυκτερεύσεων και οι υφιστάμενες και νέες συμβάσεις εργασίας. τα οικονομικά έσοδα και τα συνολικά ποσοστά υλοποίησης ήταν πολύ χαμηλά.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις