Ευρωζώνη: Σε ανάπτυξη επέστρεψε τον Ιανουάριο η επιχειρηματική δραστηριότητα
Ευρωζώνη: Σε ανάπτυξη επέστρεψε τον Ιανουάριο η επιχειρηματική δραστηριότητα

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη επέστρεψε απρόσμενα σε μέτρια ανάπτυξη τον Ιανουάριο, αυξάνοντας έτσι τις ενδείξεις ότι η επιβράδυνση στο μπλοκ ίσως να μην είναι τόσο βαθιά όσο προβλεπόταν προηγουμένως και ότι η νομισματική ένωση ίσως γλιτώσει την ύφεση, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας S&P Global.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global, ο οποίος θεωρείται καλός δείκτης για την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα παροχής υπηρεσιών, σκαρφάλωσε στις 50,2 μονάδες αυτό τον μήνα από τις 49,3 τον Δεκέμβριο.

Ο Ιανουάριος ήταν ο πρώτος μήνας από τον Ιούνιο που ο δείκτης είναι πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, και η τιμή ήταν πολύ υψηλότερη σε σχέση με την ενδιάμεση πρόβλεψη των αναλυτών σε έρευνα του Reuters για 49,8 μονάδες.

«Η έρευνα αναμφίβολα φέρνει καλοδεχούμενες θετικές ειδήσεις αποτελώντας ένδειξη ότι η όποια επιβράδυνση πιθανόν να είναι πολύ λιγότερη σοβαρή σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις και ότι η ύφεση μπορεί κάλλιστα να αποφευχθεί», δήλωσε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

Σε μια ένδειξη ότι ενισχύεται η αισιοδοξία, οι επιχειρήσεις αύξησαν τον αριθμό του προσωπικού τους με ταχύτερο ρυθμό αυτό τον μήνα. Ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε σε υψηλό τριών μηνών, στις 52,5 μονάδες από τις 51,9 τον Δεκέμβριο.

Ο PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών επίσης έκανε ευχάριστη έκπληξη και διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, στις 50,7 μονάδες. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 49,8 τον Δεκέμβριο ενώ οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να ανέλθει στις 50,2 μονάδες.

Η μεταποιητική δραστηριότητα επίσης κατέγραψε βελτίωση αλλά παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων. Ο σχετικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 48,8 αυτό τον μήνα από τις 47,8, υψηλότερα από τις 48,5 μονάδες που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις