Τι είπε ο Μητσοτάκης από την Κρήτη για τον πρωτογενή τομέα
Τι είπε ο Μητσοτάκης από την Κρήτη για τον πρωτογενή τομέα

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε από την Κρήτη: Ο πρωτογενής τομέας συνδέεται ταυτόχρονα, και με το επόμενο κρίσιμο ζήτημα που θεωρώ ότι είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα και η μεγαλύτερη πρόκληση για την Κρήτη: η προστασία του περιβάλλοντος και η βιώσιμη ανάπτυξη.

Χρειαζόμαστε έργα διαχείρισης υδάτων. Μιλήσαμε για τα μεγάλα αρδευτικά έργα τα οποία γίνονται, είναι έργα ανάσας για την Κρήτη, τα περιμένει δεκαετίες ο τόπος, έργα τα οποία όπως ξέρετε γίνονται από δύο Υπουργεία, από το Υποδομών και από το Αγροτικής Ανάπτυξης. Αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Κρήτη βρίσκεται -όπως και όλη η Ανατολική Μεσόγειος- στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής. Και η ανάπτυξη σε όλες της τις εκφάνσεις, είτε μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα, είτε μιλάμε για τον τουρισμό, πρέπει και επιβάλλεται να είναι βιώσιμη. Αυτό είναι μονόδρομος. Είναι για εμένα μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα.

Διότι και για τον τουρισμό, το γνωρίζει καλά ο Βασίλης (Κικίλιας), να ξέρετε πια ότι οι επισκέπτες θα αξιολογούν τους προορισμούς με βάση τη συμμόρφωσή τους με συγκεκριμένα κριτήρια βιωσιμότητας. 'Αρα, αν πιστεύουμε ότι μπορούμε να κινηθούμε έτσι όπως πηγαίναμε στο παρελθόν, απλά επειδή έχουμε ωραία τοπία, ωραίες θάλασσες και ωραίους ανθρώπους, γλεντζέδες που χορεύουν ωραία και τραγουδούν ωραία, δεν φτάνουν αυτά. Θέλω να είμαι πολύ σαφής. Η πράσινη μετάβαση και στο τουριστικό μας προϊόν και στον πρωτογενή μας τομέα είναι προτεραιότητα.

Έχει δίκιο ο Υπουργός όταν μιλάει για την ανάγκη να στηρίξουμε τη βιολογική μας κτηνοτροφία. Και προφανώς ο πρωτογενής τομέας με τον τουρισμό συνδέονται άμεσα, όχι μόνο γιατί ο πρωτογενής τομέας παράγει προϊόντα τα οποία καταναλώνονται στη συνέχεια στα ξενοδοχεία μας και τα οποία είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές των προϊόντων μας όταν οι επισκέπτες θα επιστρέψουν στις κρύες χώρες από τις οποίες προέρχονται και θέλουν μια γεύση Κρήτης το χειμώνα, αλλά γιατί προσφέρει και ο ίδιος ο πρωτογενής τομέας μεγάλες ευκαιρίες να δημιουργήσουμε νέα τουριστικά προϊόντα γύρω από μοναδικές εμπειρίες.

Οι επισκέπτες πια αναζητούν συνολικές εμπειρίες. Και εμπειρία δεν είναι μόνο να πας να κάθεσαι σε μια παραλία, μπορεί να είναι να πας σε μια κουρά ή να πας σε ένα τυροκομείο να δεις πώς παράγεται το τυρί παραδοσιακά. Όλα αυτά, λοιπόν, πρέπει να τα διαφυλάξουμε. Όπως πρέπει να φροντίσουμε το περιβάλλον μας, τη βιοποικιλότητά μας. Η πρωτοβουλία για τα «Απάτητα Βουνά» είναι κάτι το οποίο το πιστεύω πάρα πολύ.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις