Γερμανία: Το γάλα αναμένεται να γίνει και πάλι φθηνότερο
Γερμανία: Το γάλα αναμένεται να γίνει και πάλι φθηνότερο

Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το γάλα θεωρούνταν η επιτομή του υγιεινού ποτού. Όμως η τάση προς τη χορτοφαγική διατροφή και οι συζητήσεις για την καλή διαβίωση των ζώων δεν ωφελούν την επιχείρηση περισσότερο από τις τιμές ρεκόρ των τελευταίων μηνών.

Τουλάχιστον όσον αφορά τις τιμές, φαίνεται να διαφαίνεται μια στροφή.

Το γάλα θα μπορούσε να γίνει και πάλι φθηνότερο φέτος μετά από μια ραγδαία αύξηση των τιμών.

Η Ένωση Γαλακτοκομικών Βιομηχανιών υποθέτει ότι οι τιμές παραγωγού που λαμβάνουν οι αγρότες για τις παραδόσεις τους στα γαλακτοκομεία δεν θα παραμείνουν στο επίπεδο ρεκόρ των 60 λεπτών ανά κιλό που επιτεύχθηκε στο τέλος του 2022.

Από τη μία πλευρά, οι αγρότες παρέδωσαν περισσότερο γάλα, αλλά από την άλλη πλευρά, η ζήτηση μειώθηκε λόγω των υψηλών τιμών.

Ο Peter Stahl, πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανίας Γάλακτος (MIV), δήλωσε στο Βερολίνο την Τρίτη.

“Αυτό θα έχει συνέπειες για τις τιμές του νωπού γάλακτος, χωρίς αμφιβολία”, πρόσθεσε ο Stahl, του οποίου η κύρια εργασία είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Allgäu Hochland.

“Τα πράγματα θα εξελιχθούν και εκεί κατά τη διάρκεια του έτους 23”.

Το τι πληρώνουν οι καταναλωτές στη λιανική για το γάλα, το βούτυρο, το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν εξαρτάται μόνο από τις τιμές παραγωγού, αλλά και από τους υπολογισμούς τιμών των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και άλλους παράγοντες.

Αλλά τα σκαμπανεβάσματα των τιμών παραγωγού συνήθως αντικατοπτρίζονται στις τιμές λιανικής στο σούπερ μάρκετ.

Η μέση τιμή παραγωγού για το γάλα κατά τη διάρκεια του 2022 έφτασε επίσης σε νέο επίπεδο ρεκόρ των 53 λεπτών, σύμφωνα με την ένωση.

Σε αντίθεση με το λιανικό εμπόριο, οι τιμές παραγωγού για το γάλα εκφράζονται σε κιλά και όχι σε λίτρα.

Σύμφωνα με το MIV, ένα λίτρο ισοδυναμεί με 1,03 κιλά, επειδή το γάλα είναι λίγο βαρύτερο από το νερό λόγω της περιεκτικότητας σε λίπος και άλλων συστατικών.

Σύμφωνα με τον Stahl, η κατανάλωση γάλακτος στη Γερμανία έχει μειωθεί λόγω των υψηλών τιμών. Ιδιαίτερα οι πωλήσεις του ακριβότερου βιολογικού γάλακτος έχουν υποφέρει.

“Ελπίζουμε ότι όταν η κατάσταση της κρίσης υποχωρήσει, η αγορά βιολογικών προϊόντων θα επανέλθει”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Eckhard Heuser.

Η κατανάλωση γάλακτος στη Γερμανία έχει ήδη μειωθεί τα τελευταία χρόνια- το 2021 ήταν λίγο κάτω από 48 κιλά κατά κεφαλήν, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Γεωργίας και Τροφίμων.

Ο κλάδος αναμένει ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί. “Θα έβλεπα επίσης μια ήπια μείωση (…) τα επόμενα χρόνια, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της MIV Hans Holtorf, διευθύνων σύμβουλος της Frischli Milchwerke.

Πηγή: GRland

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις