Οι τιμές του ρωσικού σιταριού αυξήθηκαν ελαφρώς εν μέσω της συνεχιζόμενης ζήτησης για εξαγωγές
Οι τιμές του ρωσικού σιταριού αυξήθηκαν ελαφρώς εν μέσω της συνεχιζόμενης ζήτησης για εξαγωγές

Οι τιμές του ρωσικού σιταριού αυξήθηκαν ελαφρώς την περασμένη εβδομάδα εν μέσω της συνεχιζόμενης ζήτησης από εγχώριους εξαγωγείς, ανέφεραν οι αναλυτές τη Δευτέρα, ενώ η αύξηση στις αποστολές σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα και η ισχυρότερη αυστραλιανή σοδειά οδήγησαν τους παγκόσμιους δείκτες αναφοράς χαμηλότερα.

Οι τιμές για το ρωσικό σιτάρι με περιεκτικότητα 12,5% σε πρωτεΐνη, που παραδόθηκε δωρεάν επί του πλοίου (FOB) από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αυξήθηκαν κατά 1 δολάριο την περασμένη εβδομάδα στα 306 δολάρια ανά τόνο, ανέφερε η γεωργική εταιρεία συμβούλων IKAR.

Η Ρωσία εξάγει σιτάρι σχετικά γρήγορα αυτόν τον μήνα, δήλωσαν αναλυτές από την εταιρεία συμβούλων Sovecon. Η Αλγερία έχει αγοράσει περίπου 570.000-600.000 τόνους σίτου και μεγάλο μέρος αυτών θα προέλθει από τη Ρωσία, πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ρωσία εξήγαγε 0,80 εκατομμύρια τόνους σιταριού, σε σύγκριση με 0,67 εκατομμύρια τόνους την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε η Sovecon. Υπολογίζει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξάγει έως και 3,7 εκατομμύρια τόνους σιταριού συνολικά τον Ιανουάριο, από τον μέσο όρο των 2,7 εκατομμυρίων τόνων που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Οι αναλυτές είπαν ότι τα ρωσικά αποθέματα σιτηρών και σιταριού έφτασαν σε ιστορικό υψηλό στην αρχή του έτους, καθώς οι συγκομιδές ρεκόρ και οι περιορισμένες εξαγωγές βοήθησαν τη χώρα να δημιουργήσει αποθέματα σιτηρών.

Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Rosstat, η Ρωσία είχε 22,1 εκατομμύρια τόνους σίτου σε αποθέματα τον Δεκέμβριο του 2022, από 13,8 εκατομμύρια τόνους ένα χρόνο νωρίτερα.

Αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να παραμείνουν σε υψηλά ρεκόρ προς το τέλος της σεζόν 2022-2023, είπαν οι αναλυτές.

«Όλα πηγαίνουν σύμφωνα με το αναμενόμενο σχέδιό μας: τα αποθέματα μεταφοράς ρεκόρ μέχρι το τέλος της σεζόν (Ιούνιος 2023) είναι δυνατά», δήλωσε ο Ντμίτρι Ρίλκο, επικεφαλής της γεωργικής συμβουλευτικής εταιρείας IKAR.
Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις