Bloomberg: Οι Βρετανοί αγρότες θα λάβουν επιδοτήσεις μετά το Brexit για να γίνουν πιο πράσινοι
Bloomberg: Οι Βρετανοί αγρότες θα λάβουν επιδοτήσεις μετά το Brexit για να γίνουν πιο πράσινοι

Οι Άγγλοι αγρότες θα μπορούν να διεκδικούν πληρωμές για βιώσιμες πρακτικές, όπως η φροντίδα των φυτοφράχτων, ως μέρος της αναθεώρησης του γεωργικού τομέα μετά το Brexit.

Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση του επέτρεψε να εγκαταλείψει την Κοινή Αγροτική Πολιτική του μπλοκ, όπου οι αγρότες λαμβάνουν πληρωμές με βάση τη γη που εργάζονται. Όσοι στη Βρετανία έχουν υποφέρει από το υψηλό κόστος στον απόηχο της πανδημίας και του Brexit, και η κυβέρνηση είπε ότι τα κίνητρα θα παρέχουν μεγαλύτερη βεβαιότητα στους καλλιεργητές να κάνουν επιχειρηματικά σχέδια καθώς οι άμεσες πληρωμές καταργούνται σταδιακά.

Ως μέρος των κινήτρων που θα αναπτυχθούν, οι αγρότες μπορούν επίσης να πληρωθούν για τη μη χρήση εντομοκτόνων, την προστασία των λιβαδιών και τη συμπερίληψη καλλιεργειών όπως τα φασόλια και τα μπιζέλια ως μέρος αυτού που διαχειρίζονται, δήλωσε την Πέμπτη το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων. Το Ηνωμένο Βασίλειο παράγει λίγο περισσότερο από το ήμισυ των τροφίμων που καταναλώνει.

Οι αγροτικές ομάδες περίμεναν εδώ και καιρό λεπτομέρειες για τα μέτρα — τα οποία ακολουθούν πιλοτικό πρόγραμμα — για περισσότερη σαφήνεια σχετικά με το πώς θα λειτουργήσουν οι επιδοτήσεις. Το Συμβούλιο Ανάπτυξης Γεωργίας και Οπωροκηπευτικών είπε ότι είναι ένα "βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση" και η Εθνική Ένωση Αγροτών χαρακτήρισε τις λεπτομέρειες ως ενθαρρυντικές.

«Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Defra μας έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του NFU, David Exwood, σε μια δήλωση. «Μια γρήγορη διαδικασία αίτησης και πληρωμής θα είναι επίσης το κλειδί για να δώσει στις αγροτικές επιχειρήσεις κάποια αναγκαία ασφάλεια».

Ωστόσο, ένας καλλιεργητής είπε ότι οι περιβαλλοντικές πρακτικές έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ και παραπονέθηκε για τις συνεχιζόμενες πιέσεις κόστους.

«Θα ανταμειφθούμε για τις καλές πρακτικές που ήδη κάνουμε», είπε ο Olly Harrison, ένας αγρότης σιτηρών που εδρεύει κοντά στο Λίβερπουλ της Αγγλίας. «Η στήριξη δεν αγγίζει καν τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, των λιπασμάτων».

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σε όλη την Ευρώπη αρχίζουν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της παραγωγής τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών μεθανίου και της χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων, αλλά αντιμετωπίζουν αντίσταση.

Αν και ορισμένα από τα μέτρα είναι ευπρόσδεκτα, η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους αγρότες να κάνουν αλλαγές και να στραφούν σε πιο πράσινες πρακτικές, δήλωσε η Soil Association.

«Η κυβέρνηση αποτυγχάνει να καταστήσει σαφές πώς θα δώσει στους αγρότες εμπιστοσύνη για να επενδύσουν στις ριζικές αλλαγές που απαιτούνται για έναν ανθεκτικό και βιώσιμο αγροοικολογικό τομέα της γεωργίας», δήλωσε ο Gareth Morgan, επικεφαλής γεωργικής πολιτικής της ένωσης.

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις