Ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί: Κίνδυνος να βρεθούν στο σφυρί χιλιάδες α' κατοικίες κτηνοτρόφων και στάβλοι
Ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί: Κίνδυνος να ρβεθούν στο σφυρί χιλιάδες α' κατοικίες κτηνοτρόφων και στάβλοι

Αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας αγροτικών ακινήτων και σταβλικών εγκαταστάσεων θα βρεθούν πολλοί παραγωγοί καθώς στις 8 Φεβρουαρίου ξεκινούν ξανά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί της Εφορίας εναντίον των οφειλετών του δημοσίου που έχουν αρρύθμιστα χρέη.

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με αυτό το φόβο ανέρχεται σε 30 με 50 χιλιάδες.

Σύμφωνα με τον ΣΕΚ, «οι δύσκολες συνθήκες της οικονομικής και της κλιματικής κρίσης δημιούργησαν κατάσταση ασφυξίας στις αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Η νομιμοποίηση των πλειστηριασμών θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στον πρωτογενή τομέα. Οι πρώτες κατοικίες, η αγροτική γη, οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις πρέπει να προστατευτούν. Είναι οι κόποι μιας ζωής, το μέλλον της υπαίθρου, το μέλλον του τόπου μας».

«Τα χρέη αυτά είναι από παλιά, στην πρώην ΑΤΕ. Αλλά είναι και χρέη που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των μνημονίων. Είναι και χρέη που είχαν δοθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Όλα αυτά είναι γύρω στο 1,5 με 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι κανένα τεράστιο ποσό, αν θέλουν να βοηθήσουν», τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος.

«Τα δάνειά μας τα έχουν δώσει στα funds. Σχεδόν όλα τα δάνεια. Γιατί η κτηνοτροφία δεν είναι γεωργία, δηλαδή έσπειρες και περιμένεις μία φορά τον χρόνο. Θέλουμε κάθε μέρα χρήματα. Και έτσι αναγκαζόμασταν, ειδικά μετά τα μνημόνια αλλά και πριν απ’ αυτά, και παίρναμε δάνεια», λέει ο συνδικαλιστής. «Αυτά λοιπόν τα δάνεια τα έδωσαν στα funds έναντι πινακίου φακής... Και δόθηκαν μέχρι το πολύ το 20% της αξίας τους αν ήταν δάνεια μεγάλης αξίας. Και μέσα σε αυτά είναι και τα σπίτια μας. Γιατί δε μας έδιναν δάνεια αν δεν είχαμε υποθήκη», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΚ.

Ερωτηθείς δε για το ύψος των χρεών των κτηνοτρόφων, ο Παναγιώτης Πεβερέτος έκανε λόγο για ποσά που ξεκινούν από 10.000 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τις 500.000 ευρώ!

Πρόσθεσε δε ότι είναι εθνική η ανάγκη στήριξης των καταχρεωμένων κτηνοτρόφων: «Παρά τα προβλήματά μας, παράγουμε 1,5 εκατομμύριο τόνους γάλακτος αγελαδινού και αιγοπρόβειου. Παράγουμε πάνω από 500.000 τόνους κρέατος. Από τη φέτα και το γιαούρτι έρχονται στη χώρα 700 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ΦΠΑ στο κράτος πληρώνουμε 500 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Επίσης, 30.000 επιχειρήσεις επιβιώνουν και δουλεύουν με βάση τα δικά μας προϊόντα, 500.000 εργαζόμενοι απασχολούνται σε αυτές τις επιχειρήσεις και είμαστε κι εμείς 400.000 κτηνοτρόφοι. Αυτήν την κτηνοτροφία πάμε να σώσουμε».

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις