Το σιτάρι του Παρισιού ακολουθεί το Σικάγο υψηλότερα καθώς ο κρύος καιρός πλήττει τις ΗΠΑ
Το σιτάρι του Παρισιού ακολουθεί το Σικάγο υψηλότερα καθώς ο κρύος καιρός πλήττει τις ΗΠΑ

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ευρωπαϊκού σιταριού ανέβηκαν τη Δευτέρα, υποστηριζόμενα από την ισχύ στο Σικάγο καθώς ο παγωμένος καιρός σε περιοχές των Η.Π.Α. Οι πεδιάδες ενθάρρυναν τη σύντομη κάλυψη από τους συμμετέχοντες, είπαν οι αντιπρόσωποι.

Το σιτάρι BL2H3 Μαρτίου στο χρηματιστήριο Euronext με έδρα το Παρίσι έκλεισε ανεπίσημα 0,5%, ή 1,50 ευρώ, στα 287,50 ευρώ (312,1 $) ο τόνος.

Ωστόσο, το συμβόλαιο παρέμεινε κάτω από το ανώτατο όριο δύο εβδομάδων των 291,25 ευρώ που σημειώθηκε την Πέμπτη, με τις φθηνότερες προμήθειες της Μαύρης Θάλασσας να συνεχίζουν να ανεβάζουν τις τιμές.

«Γίνεται περισσότερη συζήτηση για τη διαθεσιμότητα ρωσικού σιταριού έναντι ενός μεγάλου short στο Σικάγο που θα μπορούσε να είναι επιρρεπές σε βραχυπρόθεσμη κάλυψη», δήλωσε ένας έμπορος συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.

Οι χρηματοοικονομικοί επενδυτές επέκτειναν την καθαρή short θέση τους στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σίτου του Σικάγο και της Euronext την πιο πρόσφατη εβδομάδα αναφοράς.

Στη Γαλλία, οι έμποροι στάθμιζαν μια ανάπαυση στη νέα ζήτηση, με τις φήμες για νέες πωλήσεις στο Μαρόκο να εξασθενούν, ενάντια σε ένα συνεχιζόμενο πρόγραμμα φόρτωσης για την εκτέλεση βιαστικών πωλήσεων από τις αρχές της σεζόν. GRAIN/SHP/FR

Οι φτηνές τιμές από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας που προσφέρονται ξανά στις εξαγωγικές αγορές κατέστρεψαν τις ελπίδες για νέες διεθνείς πωλήσεις στη Γερμανία.

Οι έμποροι είπαν ότι 11,5% πρωτεϊνικό σιτάρι από την Ουκρανία προσφέρθηκε έως και 290 $ ο τόνος FOB Οδησσός τη Δευτέρα για μια αποστολή 30.000 τόνων μεταξύ 10 Φεβρουαρίου και 10 Μαρτίου. Ρωσικό σιτάρι πρωτεΐνης 11,5% προσφέρθηκε στα 306 $ FOB στο ρωσικό λιμάνι του Novorossiysk για Αποστολή Φεβρουαρίου.

«Οι αποστολές στη Μαύρη Θάλασσα έχουν υψηλότερο κόστος c&f (συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας μεταφοράς), αλλά ακόμα κι έτσι, τόσο χαμηλές τιμές FOB είναι πιθανό να καλύψουν τη ζήτηση εισαγωγών από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προς το παρόν», δήλωσε ένας Γερμανός έμπορος.

«Υπήρχε κάποια ζήτηση από το Μαρόκο για σιτάρι ΕΕ για αποστολή Φεβρουαρίου την περασμένη εβδομάδα, αλλά το ενδιαφέρον μειώθηκε καθώς οι τιμές του Euronext αυξήθηκαν», είπε ένας έμπορος. "Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ορισμένοι εξαγωγικοί οίκοι αγόρασαν ρουμανικό σιτάρι που πληροί τις προδιαγραφές του (αλγερινού κρατικού αγοραστή σιτηρών) OAIC."

Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις