Σάντσεθ: Άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες - Η Ισπανία δείχνει τον δρόμο
Σάντσεθ: Άμεσες ενισχύσεις στους αγρότες - Η Ισπανία δείχνει τον δρόμο

Ένα νέο πακέτο άμεσων ενισχύσεων για να βοηθηθούν οι αγρότες να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία θα εγκριθεί από την κυβέρνηση την Τρίτη, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Σε μια σοσιαλιστική πολιτική συγκέντρωση στη Λα Πάλμα, μαζί με τον πρόεδρο της περιφερειακής εκτελεστικής εξουσίας των Καναρίων Νήσων, Άντζελ Βίκτορ Τόρες, ο Σάντσεθ επανέλαβε τις καλές οικονομικές προοπτικές για την Ισπανία φέτος, μετά από ένα πολύ θετικό 2022.

Η ισπανική οικονομία έκλεισε το έτος με αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5%, το ίδιο ποσοστό με το προηγούμενο έτος και, και στις δύο περιπτώσεις, το υψηλότερο από το 1973, παρά το γεγονός ότι όλες οι προβλέψεις έδειχναν επιβράδυνση της οικονομίας της Ιβηρικής, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Σάντσεθ κατηγόρησε το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP/EPP), την κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης στο ισπανικό κοινοβούλιο, ότι είναι «προφήτες της αποκάλυψης», πάντα με αρνητική στάση «αποκλεισμού» σε ό,τι κάνει ή προτείνει η κυβέρνηση, όπως κατήγγειλε.

Αντιθέτως, είπε ο Σάντσεθ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση κυβερνά την ιβηρική χώρα με «μηδενική θριαμβολογία», αναζητώντας λύσεις για τον λαό.

Επισήμανε τα προκλητικά γεγονότα που είχε να αντιμετωπίσει η αριστερή κυβέρνηση από την ανάληψη των καθηκόντων της και μεταξύ άλλων ανέφερε την πανδημία COVID-19, την έκρηξη του ηφαιστείου στη Λα Πάλμα και τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του στην οικονομία.

«Δεν επιλέγουμε τις κρίσεις, αλλά επιλέγουμε τον τρόπο με τον οποίο θα ανταποκριθούμε (σε αυτές)», τόνισε, προσθέτοντας ότι το προοδευτικό Εκτελεστικό -του PSOE και της αριστερής Unidas Podemos (GUE-NGL), έχει θέσει στο επίκεντρο την υπεράσπιση του λαού.

Σε αντίθεση με τη «νεοφιλελεύθερη απάντηση» των προηγούμενων κυβερνήσεων του PP, στις οποίες, όπως είπε, επικράτησε το «ο καθένας για τον εαυτό του» και διασώθηκαν οι χρεοκοπημένες τράπεζες, η κυβέρνηση, αντιμέτωπη με την κρίση που προέρχεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αύξησε τις συντάξεις σύμφωνα με τον ΔΤΚ και είπε στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ότι πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα για τα έκτακτα κέρδη», υπενθύμισε ο Σάντσεθ.

Παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης, το συνδικάτο UGT προειδοποίησε πρόσφατα ότι ο υψηλός πληθωρισμός και η συνακόλουθη απώλεια αγοραστικής δύναμης «συμπαρασύρουν» την ισπανική οικονομία και επανέλαβε το αίτημά του για αύξηση των μισθών ώστε να επανενεργοποιηθεί η κατανάλωση και, μαζί με αυτήν, η οικονομική δραστηριότητα.

Κατά την άποψη της UGT, η πτώση της κατανάλωσης των νοικοκυριών είναι η άμεση «συνέπεια» του συνδυασμού του υψηλού πληθωρισμού, ο οποίος έκλεισε το 2022 κατά μέσο όρο στο 8,4%, και της μέτριας αύξησης των μισθών που συμφωνήθηκε στα μισθολογικά συμβόλαια μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, η οποία ήταν 2,8%.

Για τον λόγο αυτό, το συνδικάτο επιμένει ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τις αυξήσεις των μισθών και την «άμεση» αύξηση του κατώτατου μισθού (SMI) στα 1.100 ευρώ μηνιαίως σε 14 δόσεις, «απαραίτητη» για την επανενεργοποίηση της κατανάλωσης, υπερασπίζεται η UGT.

Τον Μάιο θα διεξαχθούν δημοτικές εκλογές στην Ισπανία – μια ψηφοφορία που πολλοί θεωρούν ως την πρώτη δοκιμασία για τον κυβερνητικό συνασπισμό του Σάντσεθ με την Unidas Podemos.

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Δεκέμβριο, όταν η Ισπανία διανύει τον τελευταίο μήνα της προεδρίας της στο Συμβούλιο της ΕΕ, η οποία αρχίζει την 1η Ιουλίου και διαρκεί έξι μήνες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις