Κλείνουν το βαμβάκι στα 67 λεπτά τα εκκοκκιστήρια - Απογοήτευση στους αγρότες της Θεσσαλίας
Κλείνουν το βαμβάκι στα 67 λεπτά τα εκκοκκιστήρια - Απογοήτευση στους αγρότες της Θεσσαλίας

Έληξε χθες 31 Ιανουαρίου και επίσημα η εκκοκκιστική περίοδος με τα εκκοκκιστήρια να κλείνουν τις ανοιχτές τιμές στους παραγωγούς στα 68 με 69 λεπτά το σύσπορο βαμβάκι παραδοτέο στην πύλη, ή στα 66 με 67 λεπτά στο χωράφι. Το γεγονός αυτό σκορπίζει απογοήτευση στους αγρότες που βλέπουν τη χρονιά να εξελίσσεται ζημιογόνα, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής.

Υπολογίζεται πως ένα 40% των βαμβακοπαραγωγών δεν είχε κλείσει τιμές το φθινόπωρο, όταν άρχισε η χρηματιστηριακή κατρακύλα από τα 80 λεπτά στα 65 πρόσφατα,πολύ δε μικρότερο είναι το ποσοστό των αγροτών που υπέγραψαν προσυμβόλαια κλείνοντας τιμές κοντά στο 1 ευρώ το κιλό την περασμένη άνοιξη, αφού ως γνωστόν οι χρηματαγορές τρέφονται από την πλεονεξία και το φόβο.

 Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αγρότες της Καρδίτσας να διεκδικούν στα μπλόκα αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος θεωρώντας, όπως ανέφερε στην εκπομπή "Θεσσαλών Γη" ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Κώστας Τζέλλας, ότι αυτό δεν νοθεύει , όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση τον κοινοτικό κανονισμό, μιας και το εφαρμόζει η Ισπανία που έχει μάλιστα βασιλευομένη δημοκρατία και όχι κομμουνισμό

 Επίσης ένα 20% των παραγωγών στον κάμπο έχει ακόμη στις αποθήκες του περσινό στάρι, το οποίο άγγιξε το καλοκαίρι και τα 50 λεπτά το κιλό, ενώ πλέον υποχωρεί στα 38 λεπτά με τάσεις καθοδικές λόγω της εξομάλυνσης των αγορών.

Είναι από τις χρονιές εκείνες που αρκετοί αγρότες που κέρδιζαν τα προηγούμενα χρόνια καθυστερώντας την πώληση των προϊόντων τους, είναι πλέον χαμένοι, όχι τόσο στο στάρι που κρατά ακόμη σχετικά υψηλά επίπεδα τιμών, όσο στο βαμβάκι.

Έτσι  αρκετοί στράφηκαν σε χειμερινά σιτηρά, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος πολλά από τα χωράφια που δεν έχουν σπαρθεί φέτος με χειμερινά σιτηρά, να μην καλλιεργηθούν ούτε με εαρινές καλλιέργειες (βαμβάκι, μηδική, καλαμπόκι, ντομάτα κλπ) λόγω έλλειψης ρευστότητας και χρεών των αγροτών, κοινώς να μείνουν "μπαϊρια" όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή "Θεσσαλών Γη" από το μπλόκο στον Ε-65 αγρότης από το Καππαδοκικό Γιάννης Τσιτόγλου.

 

Πηγή: www.thessaliatv.gr

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις