Συναντήσεις της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας με κυβερνητικούς αξιωματούχους και βουλευτές

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με στόχο την αντιστροφή της φθίνουσας πορείας της ελληνικής αγελαδοτροφίας γαλακτοπαραγωγής είχαν χθες παραγωγοί γάλακτος από το Δ.Σ. της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας με κυβερνητικούς αξιωματούχους και βουλευτές.

 

Οι παραγωγοί γάλακτος συνάντησαν αρχικά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά στο υπουργείο ενώ στη συνέχεια είχαν συναντήσεις στη Βουλή άτυπα και τυπικά με θεσμικούς παράγοντες.

 

Κατά τη συνάντησή τους με τον κ. Γεωργαντά τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα του κλάδου, που έχουν οδηγήσει τους αγελαδοτρόφους στην έξοδο από το επάγγελμα και στη δραματική μείωση της παραγωγής του γάλακτος.

 

Αναφέρθηκαν στις πιέσεις, που δέχονται διαρκώς για μειωμένες τιμές από τις γαλακτοβιομηχανίες ενώ τα κόστη ενέργειας και ζωοτροφών έχουν ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη.  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναφέρθηκαν στο καταστροφικό άρθρο 82 του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, που αφορά στο ελληνικό γιαούρτι και στην επιτακτική ανάγκη αλλαγής του ώστε να υπάρξει σταδιακή εξισορρόπηση στην αγορά και στις τιμές.

 

Οι παραγωγοί της Ε.Φ.Χ.Ε τόνισαν τα προβλήματα, που έχουν προκύψει απ΄το εργόσημο κι αναφέρθηκαν στα θέματα παραπλάνησης των ελληνικών καταναλωτών στα ράφια, με ροφήματα, που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τη θρεπτική αξία του αγελαδινού γάλακτος.

 

Μίλησαν για το πρόβλημα, που προέκυψε με κτηνοτρόφους, που είχαν ειδικά δικαιώματα και ζήτησαν περισσότερους και πιο στοχευμένους ελέγχους στην αγορά.

 

Οι παραγωγοί γάλακτος ζήτησαν να λυθεί επιτέλους το θέμα με το φάκελο για το ελληνικό γιαούρτι προς την Ε.Ε. κι ανανέωσαν το ραντεβού τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το επόμενο διάστημα.

 

Στη συνάντηση με τον κ. Γεωργαντά συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας, Ηλίας Κοτόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος της Ε.Φ.Χ.Ε. Θανάσης Βασιλέκας, ο Κώστας Χατζάτογλου, μέλος κι ο αναπληρωτής ταμίας Θανάσης Παπαπαναγιώτου.

 

Στη Βουλή συνάντησαν τους δυο βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνο Χήτα, Β΄Θεσσαλονίκης και Κώστα Μπούμπα, Σερρών στα γραφεία του κόμματος.

 

Στη συνέχεια, συναντήθηκαν άτυπα με τον βουλευτή Πιερίας της ΝΔ, Σάββα Χιονίδη.

 

Ακολούθως, συναντήθηκαν με τον βουλευτή του ΚΚΕ Α’ Θεσσαλονίκης, Γιάννη Δελή και τον υπεύθυνο για αγροτικά θέματα, Ορέστη Διαμαντόπουλο σημειώνοντας τις αλλαγές, που έχουν συμβεί στον κλάδο μετά την αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών κι επεσήμαναν, την έκρηξη του κόστους ενέργειας στις μονάδες και την παραπλάνηση των καταναλωτών.

 

Στη συνέχεια, είχαν γεύμα εργασίας με τη βουλευτή Νοτίου Τομέα (Β3) Αττικής και αρμόδια τομεάρχη Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Τόνια Αντωνίου και μίλησαν για τα ζητήματα του κλάδου, που χρειάζεται επανεκκίνηση.

 

Οι παραγωγοί γάλακτος ανανέωσαν το ραντεβού τους με τους εκπροσώπους των κομμάτων στην ημερίδα για την ελληνική αγελαδοτροφία στην Θεσσαλονίκη (Σάββατο 4/2/2023) στο πλαίσιο της έκθεσης «Ζωοτεχνία» στο συνεδριακό κέντρο της Helexpo – ΔΕΘ Ν. Γερμανός (περίπτερο 8, 2ος όροφος, αίθουσα Β΄).  Το επόμενο διάστημα οι παραγωγοί γάλακτος αναμένεται να έχουν συναντήσεις και μ’ εκπροσώπους των άλλων κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις