Μετάβαση σε οργανικά λιπάσματα υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας της ΕΕ

Τη μετάβαση σε οργανικά λιπάσματα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάρτηση από τα ρωσικά λιπάσματα, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας, οι οποίοι καλούν σε συμπόρευση τόσο την Κομισιόν όσο και τις χώρες της ΕΕ.

Παράλληλα, με δεδομένο ότι το αποθεματικό της κρίσης δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής, οι ευρωβουλευτές απευθύνουν έκκληση στην Κομισιόν και στις χώρες της ΕΕ να στηρίξουν τους αγρότες έως ότου σταθεροποιηθεί η αγορά και γίνουν διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις αντί των ορυκτών λιπασμάτων.

Το σχέδιο κειμένου, το οποίο προωθήθηκε στην Επιτροπή Γεωργίας από τον πρόεδρό της Norbert Lins (ΕΛΚ, DE) και εγκρίθηκε με 38 ψήφους υπέρ, 7 κατά και 2 αποχές, αναφέρει ότι όλα τα ορυκτά λιπάσματα, εκτός από εκείνα που προέρχονται από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, θα πρέπει να συνεχίσουν να απαλλάσσονται προσωρινά από τους εισαγωγικούς δασμούς, προκειμένου να σταθεροποιηθούν οι τιμές.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η Ρωσία έχει καταχραστεί την κυριαρχία της στις προμήθειες φυσικού αερίου και έχει χρησιμοποιήσει τα λιπάσματα ως «πολιτικό όπλο». Ωστόσο, η εξάρτηση της ΕΕ από τα λιπάσματα της Ρωσίας και της Λευκορωσίας δεν πρέπει να αντικατασταθεί από άλλα εισαγόμενα λιπάσματα, ούτε να τεθεί σε κίνδυνο η μετάβαση σε μια ευρωπαϊκή βιομηχανία λιπασμάτων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, σημειώνουν.

Προτρέπουν μάλιστα την Κομισιόν να αναπτύξει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τα λιπάσματα και να παρουσιάσει μια στρατηγική της ΕΕ για τα αειφόρα θρεπτικά συστατικά του εδάφους έως τον Ιούνιο του 2023.

Αντικατάσταση χημικών λιπασμάτων

Οι διαδοχικές μειώσεις στον προϋπολογισμό της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) θα πρέπει να αντισταθμιστούν στην ενδιάμεση αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ (το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο), προσθέτουν οι ευρωβουλευτές, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει επίσης να ακολουθήσει άλλους τρόπους χρηματοδότησης αγροτικών δραστηριοτήτων.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση των λιπασμάτων, οι ευρωβουλευτές καλούν τις χώρες της ΕΕ να εντοπίσουν λύσεις που θα χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ και, στο πλαίσιο αυτό, τα ηχητικά συστήματα για την προώθηση της οργανικής λίπανσης.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης να επιτραπεί η χρήση οργανικών εναλλακτικών λύσεων αντί των χημικών λιπασμάτων, όπως το RENURE («REcovered Nitrogen from manURE»), με τη δυνατότητα υποκατάστασης των χημικών λιπασμάτων χωρίς να προκύπτουν πρόσθετες εκπομπές, πάνω από το όριο στις ευάλωτες στη νιτρορύπανση ζώνες από την οδηγία για τα νιτρικά.

Το σχέδιο ψηφίσματος για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της οικονομικής τιμής των λιπασμάτων αναμένεται ότι θα ψηφιστεί σε μία από τις επόμενες συνόδους ολομέλειας, πιθανότατα τον Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις