Πτώση 40% στις τιμές των λιπασμάτων

Μείωση 40% έχουν καταγράψει οι τιμές των λιπασμάτων από την περασμένη άνοιξη όπως προκύπτει από έκθεση του Agricultural Market Information System (AMIS). Κύριος λόγος της αποκλιμάκωσης είναι οι πρόσφατες μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

«Αν και οι τιμές παραμένουν σχεδόν διπλάσιες από ότι ήταν πριν από δύο χρόνια, αυτή η εξέλιξη είναι ευπρόσδεκτη είδηση για τους παραγωγούς και αναμένεται να βελτιώσει τα περιθώρια κερδοφορίας σε πολλές καλλιέργειες» αναφέρεται στη έκθεση της AMIS και συνεχίζει «Καθώς η πτώση της τιμής είναι πιο εμφανής για τα αζωτούχα λιπάσματα, αυτό θα μπορούσε να κάνει τις καλλιέργειες έντασης αζώτου όπως το σιτάρι και τον αραβόσιτο πιο ελκυστικές επιλογές φύτευσης από ό,τι την περασμένη άνοιξη».

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση οι χαμηλότερες τιμές θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν υψηλότερα ποσοστά εφαρμογής, ιδιαίτερα σε αναπτυσσόμενες χώρες όπου η χρήση λιπασμάτων είναι σχετικά χαμηλή και όπου οι πρόσφατες υψηλές τιμές έχουν μειώσει περαιτέρω τα ποσοστά εφαρμογής.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές λιανικής πώλησης των λιπασμάτων προκύπτει ότι το αζωτούχο λίπασμα ήταν 9% φθηνότερο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και είχε μέση τιμή 523 $/τόνο. Αντίστοιχα η τιμή στην ουρία ήταν 6% χαμηλότερη σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, έχοντας ως μέση τιμή τα 708 $/τόνο.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις