Τα περίφημα αρωματικά–φαρμακευτικά φυτά του Ολύμπου στο μικροσκόπιο

Εγκρίθηκε το πιλοτικό πρόγραμμα από το Πράσινο Ταμείο στο Δίκτυο 'ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» με τίτλο: "Olympus+". Θα υλοποιηθεί από το Δίκτυο "ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ",το Παν/μιο Θεσσαλίας, τον ΦΔΕΔ Ολύμπου και τον ΧΟΠΣ Σπαρμού.

Το έργο που πρότεινε το Δίκτυο «Περραιβία» και εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο, αποτελεί μία διεπιστημονική προσέγγιση για την αειφόρο διαχείριση των φυσικών και γεωργικών πόρων του ΝΔ Ολύμπου (διοικητικά όρια του Δήμου Ελασσόνας) , με επίκεντρο την προστασία των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών , που φύονται ελεύθερα στην άγρια φύση του παγκόσμιου μνημείου της φύσης και την προστασία τους, αλλά και την προστασία του βουνού ,ενόψει της διαφαινόμενης κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων, ως συνέπεια αυτής.

Στόχος του έργου είναι να αναδείξει στο ευρύ κοινό τη σημασία του εδάφους για την παραγωγή Αρωματικών –Φαρμακευτικών Φυτών σε μεγάλα υψόμετρα, την προσαρμογή και τη μετρίαση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργειά τους, την επιστημονική ενημέρωση αλλά και την αξία τους στη ζωή και την υγεία του ανθρώπου.

Ο Πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία»,που είναι ο συντονιστής εταίρος, οικονομολόγος κ. Κώστας Σκριάπας, δηλώνει ότι: "το έργο αυτό θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την τοπική κοινωνία ,αλλά και για το μυθικό βουνό, αφού εμπλέκονται ως εταίροι έγκριτα πανεπιστημιακά ιδρύματα και εξειδικευμένα εργαστήρια, που μελετούν, προτείνουν λύσεις, μεταφέρουν γνώσεις και εκπαιδεύουν τους επαγγελματίες του χώρου των ΑΦΦ, με σκοπό τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και τη δημιουργία επιχειρηματικότητας και εισοδήματος για τον τοπικό πληθυσμό".

 

Το Έργο υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τη Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας –Στερεάς Ελλάδος, τον Δήμο Ελασσόνας, τη διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση GreenPeace, το Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας, το ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας, το ΚΠΕ Μακρυνίτσας Μαγνησίας και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Ελασσόνας .

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις