Οι επόμενες κινήσεις των αγροτών – Νέα σύσκεψη σήμερα στην Αγιά

Δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους οι αγροτικοί σύλλογοι του Δήμου Αγιάς και η ΕΟΑΣΝ Λάρισας" για την υπαναχώρηση του Υπουργού Γεωργίας σε ότι αφορά τη διαφορετική στρεμματική αποζημίωση και αποκλεισμό ποικιλιών μήλου στο πλαίσιο της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος".

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση "ζητάμε το ποσό των 300 ευρώ να αφορά όλα τα στρέμματα κι όλες τις ποικιλίες, όπως είχε δεσμευτεί με εξαγγελία ο Υπουργός στις 2 Γενάρη, σαν ελάχιστη ανάσα στη ζημιά μας.

Για το κάστανο η τιμή των 150 ευρώ ανά στρέμμα είναι απαράδεκτη, αφού η απώλεια εισοδήματος είναι πάνω από 80%.Οι παραγωγοί κάστανου φέτος από την μία έλαβαν εξευτελιστικές τιμές για το μικρό ποσοστό προϊόντος που ήταν εμπορεύσιμο, πέταξαν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής λόγω της ασθένειας της φαιάς σήψης και δέχθηκαν ένα τεράστιο πλήγμα στην ταυτότητα ενός προϊόντος που βρισκόταν ποιοτικά στα κορυφαία ελληνικά εξαγώγιμα προϊόντα.

Δεδομένου ότι το κάστανο αποτελεί μονοκαλλιέργεια στην περιοχές του Δήμου Αγιάς τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης των πληττόμμενων αγροτών και των οικογενειών τους αν δεν υπάρξει μία ικανοποιητική αποζημίωση στους παραγωγούς.

Να εισαχθούν τα κεράσια και τα αμύγδαλα στα προϊόντα που θα στηριχθούν λόγω των εξευτελιστικών τιμών πώλησης. Στην Αγιά η κερασοκαλλιεργεια επλήγη από βροχοπτώσεις, χαλαζοπτώσεις αλλά και ασυγκόμιστη παραγωγή λόγω έλλειψης εργατών γης.

Επιμένουμε να ζητάμε μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, ρεύμα στα 0,07 λεπτά.

Διεκδικούμε κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα για να σταματήσει το αίσχος των ανοιχτών τιμών, μια διαδικασία με την οποία οι μεγαλέμποροι θησαυρίζουν, εμείς δεν πληρωνόμαστε τον μόχθο μας και η κατανάλωση τα τρώει πανάκριβα.

Η επαρχία μας μαραζώνει, πολλοί συνάδελφοι δεν θα καλλιεργήσουν φέτος λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών που εισπράξαμε.

Οι αγροτικοί σύλλογοι του Δήμου Αγιάς και η ΕΟΑΣΝ Λάρισας, καλούν όλους τους αγρότες σε ευρεία σύσκεψη που θα γίνει την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 στην ταβέρνα ΧΑΤΖΑΚΟΣ στην Αγιά προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες κινήσεις μας ώστε να δοθεί επιτέλους μια οριστική λύση στα αιτήματά μας μετά από μήνες εμπαιγμού από την κυβέρνηση".

Στο μεταξύ η Επιτροπή του μπλόκου Ελασσόνας μετά από σύσκεψη αποφάσισε την οργάνωση συλλαλητηρίου αύριο Τετάρτη στην Ελασσόνα, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις