Ο τομέας του αειφόρου βαμβακιού συνεχίζει να αναπτύσσεται

«Στροφή» σε βαμβάκι που παράγεται σύμφωνα με εθελοντικά πρότυπα βιωσιμότητας (VSS), όπως "Better Cotton" ή "Cotton made in Africa" κάνουν οι καταναλωτές και οι εταιρίες σε όλο τον κόσμο όπως προκύπτει από έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Αειφόρου Ανάπτυξης (IISD).

Στην εν λόγω έκθεση τονίζεται ότι η παραγωγή βαμβακιού που είναι συμβατή με VSS διπλασιάζεται κάθε 2,5 χρόνια, κατά μέσο όρο, από το 2008.

«Το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης προέρχεται από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Αλλά η ευαισθητοποίηση αυξάνεται σε μεγάλες αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές, γεγονός που υποδηλώνει ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί», δήλωσε ο Vivek Voora, Senior Associate του IISD.

Σύμφωνα με τον ίδιο «τα πρότυπα αειφορίας μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων που συνδέονται με τη συμβατική παραγωγή βαμβακιού. Συμπεριλαμβανομένης της λειψυδρίας, της μόλυνσης του εδάφους και του νερού από την απορροή φυτοφαρμάκων, την καταναγκαστική εργασία και τις κακές συνθήκες εργασίας».

Μερικά σημαντικά στοιχεία της έκθεσης

- Η παραγωγή βαμβακιού που είναι συμβατή με εθελοντικά πρότυπα βιωσιμότητας παρουσίασε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 39% έως 40% μεταξύ 2008 και 2019. Ο ρυθμός επιβραδύνθηκε μεταξύ 28% και 29% από το 2014 έως το 2019.

- Το 2019, περίπου το 92% του βαμβακιού που είναι συμβατό με VSS προερχόταν από την Ασία, με επικεφαλής την Ινδία, την Κίνα και την Τουρκία. Η Αφρική παρήγαγε περίπου 4%, κυρίως στην Τανζανία, την Ουγκάντα και το Μπενίν.

- Τα κορυφαία πρότυπα, μέχρι τον όγκο παραγωγής του 2019 είναι Better Cotton, Cotton made in Africa, Organic, και Fairtrade

- Κορυφαίες μάρκες και εταιρείες βαμβακιού ανέφεραν ότι το 85%, ή 720.000 τόνοι του βαμβακιού τους προέρχονταν με πιο βιώσιμες πηγές (συμβατό με VSS, σε μεταβατικό στάδιο ή ανακυκλωμένο) το 2020, αυξημένοι κατά 300.000 τόνους από το 2017.

- Οι αγρότες μπορούν να λάβουν έως και 50% υψηλότερες τιμές και 20% υψηλότερα εισοδήματα από τις καλλιέργειες για βαμβάκι συμβατό με VSS σε σύγκριση με εκείνους που πωλούν συμβατικό βαμβάκι, λόγω της αυξημένης ποιότητας και των οικονομικά αποδοτικών πρακτικών που σχετίζονται με τη συμμόρφωση.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις