Ρωσία: Υποχωρεί η τιμή στο σιτάρι – Υψηλά τα αποθέματα της χώρας

Οι τιμές του ρωσικού σιταριού μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα καθώς η συγκομιδή ρεκόρ και τα αποθέματα ρεκόρ σιταριού της χώρας συνέβαλαν στη διατήρηση των αποθεμάτων σε υψηλά επίπεδα, δήλωσαν αναλυτές τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, οι τιμές για το ρωσικό σιτάρι με περιεκτικότητα 12,5% σε πρωτεΐνη, που παραδόθηκε επί του πλοίου (FOB) από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μειώθηκαν κατά 7 δολάρια την περασμένη εβδομάδα στα 297 δολάρια ανά τόνο, όπως ανέφερε η γεωργική εταιρεία συμβούλων IKAR.

«Η ζήτηση είναι αρκετά στάσιμη, ενώ ο κόσμος συνεχίζει να θεωρεί ατελείωτα τα ρωσικά αποθέματα σιταριού», δήλωσε ο επικεφαλής της IKAR, Ντμίτρι Ρίλκο.

Η Αίγυπτος αγόρασε 535.000 τόνους ρωσικού σίτου στα 303-305 δολάρια ανά τόνο σε δημοπρασία την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε η εταιρεία συμβούλων Sovecon, τιμή σημαντικά χαμηλότερη από την προηγούμενη αγορά της.

Οι ρωσικές εξαγωγές σιταριού πλησίασαν τα επίπεδα ρεκόρ τον Ιανουάριο. Η Sovecon εκτιμά ότι η Μόσχα εξήγαγε έως και 3,8 εκατομμύρια τόνους σιταριού τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του μήνα που ήταν 2,7 εκατομμύρια τόνοι.

Συνολικά, η Ρωσία μπορεί να εξάγει 30-35 εκατομμύρια τόνους σιτηρών κατά το δεύτερο εξάμηνο του γεωργικού έτους 2022/23, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας.

Οι καιρικές συνθήκες συνεχίζουν να επηρεάζουν τις εκτιμήσεις της φετινής καλλιέργειας. Η IKAR μείωσε την προκαταρκτική εκτίμηση της καλλιέργειας σιταριού στους 84 εκατομμύρια τόνους από 87 εκατομμύρια τόνους.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις