Οι Κινέζοι πήραν τα Cohiba από την Κούβα με 1,2 δισ. δολάρια
Οι Κινέζοι πήραν τα Cohiba από την Κούβα με 1,2 δισ. δολάρια

Μια νέα εποχή, αυτή τη φορά με έντονο κινεζικό χρώμα -και χρήμα- ανατέλλει για τα πούρα των πούρων, τα περίφημα Cohiba, αλλά και ευρύτερα για τα κουβανέζικα πούρα. Ενα αντικείμενο-φετίχ για αριστοκράτες και επαναστάτες εξίσου, ένα σύμβολο ισχύος είτε για το status quo είτε για την ανατροπή του, με όλη την αίγλη και την κουλτούρα που το περιβάλλει στο εξής θα ελέγχεται από τους Κινέζους.

Υπό συνθήκες επιμελούς σιωπής, μια εταιρεία κινεζικών συμφερόντων αλλά αγνώστων λοιπών στοιχείων και ύστερα από μια διαδικασία μεταβίβασης, η οποία εξελίχθηκε ήσυχα και αθόρυβα στο παρασκήνιο, απέκτησε μερίδιο 50% της Habanos S.A. Ητοι του κρατικού οργανισμού καπνών της Κούβας, υπό την αιγίδα του οποίου παράγονται τα Cohiba μαζί με άλλες 26 μάρκες πούρων σε 150 χώρες του πλανήτη.

Το τίμημα που κατέβαλαν οι Κινέζοι προκειμένου να συνεταιριστούν επί ίσοις όροις με τους Κουβανούς ξεπέρασε τα 1,2 δισ. δολάρια. Αλλά η μυστικότητα η οποία τηρήθηκε, παρά το μέγεθος και τη σημασία του deal, πιθανώς μαρτυρά την ενσυναίσθηση εκ μέρους των Κινέζων επενδυτών· γνωρίζουν, αν μη τι άλλο, ότι αγόρασαν ένα κομμάτι από την ψυχή της Κούβας - και ίσως το πλέον εμβληματικό.

Ετσι, απευθείας στην Κίνα θα παραπέμπει το άρωμα μιας από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις στον κόσμο γύρω από τα φημισμένα, αυθεντικά, χειροποίητα πούρα Αβάνας. Διότι πίσω από αυτό το ευδιάκριτο «άρωμα Κίνας» υπάρχει μια πελώρια επένδυση, ύψους 1,225 δισ. δολαρίων, χάρη στην οποία η Κίνα απέκτησε τον έλεγχο της διακίνησης των κουβανέζικων πούρων ανά την υφήλιο.

Για πέντε ολόκληρες ημέρες (από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου του τρέχοντος έτους) η Αβάνα θα ανασαίνει στον ρυθμό του Festival del Habano XXIII. Η πρωτεύουσα της εξωτικής και πάντοτε σαγηνευτικής Κούβας θα μετατραπεί σε παράδεισο τερπνών εμπειριών για τους πλέον εκλεκτούς «αφισιονάδος» μεταξύ των απανταχού αφοσιωμένων λάτρεων του πούρου.

Το ετήσιο «Φεστιβάλ ντελ Χαμπάνο» αποτελεί έναν πενθήμερο πανηγυρισμό και όχι αποκλειστικά της εκλεπτυσμένης καπνιστικής ηδονής που μόνο τα αυθεντικά πούρα Αβάνας μπορούν να εγγυηθούν. Μαζί με την απόλαυση ενός φίνου Μοντεκρίστο, ενός Παρτάγκας, Ρομέο ι Χουλιέτα και, πάνω από όλα, ενός από τα κορυφαία, περιορισμένης παραγωγής Cohiba, εξ αφορμής του Φεστιβάλ συναθροίζεται ένας μεγάλος κύκλος ανθρώπων με πολλαπλά και ποικίλα ενδιαφέροντα για τα πούρα.

Αλλοι με στόχο να διεισδύσουν στα μυστικά της χειροποίητης παρασκευής και τη «γευσιγνωσία» των πούρων και άλλοι, ωθούμενοι από επιχειρηματικό συμφέρον, να ενημερωθούν για τις τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά, να κλείσουν συνεργασίες κ.λπ.

Μολονότι κάθε χρόνο η προσοχή που προσελκύει είναι ούτως ή άλλως υψηλή, το ενδιαφέρον για το φετινό «Φεστιβάλ ντελ Χαμπάνο» είναι κατεξοχήν θερμότερο από κάθε προηγούμενο. Αφενός διότι η διοργάνωση επιστρέφει στην κανονικότητα και τη διά ζώσης παρουσία των συμμετεχόντων ύστερα από δύο χρόνια ματαίωσης, εξαιτίας της πανδημίας COVID-19. Αφετέρου διότι μόλις πριν από μερικούς μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2022, εορτάστηκαν με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια τα 55 χρόνια της εμβληματικής μάρκας πούρων Cohiba.

Η συγκεκριμένη επέτειος έχει προφανώς ξεχωριστή σημασία, εφόσον πρόκειται για τα πούρα στα οποία είχε μεγάλη αδυναμία, μεταξύ πολλών άλλων, διαπρεπέστατων προσωπικοτήτων, ο κομμουνιστής επαναστάτης, ηγέτης και διά βίου αναμορφωτής της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. Ωστόσο, το τρίτο συστατικό που καθιστά εξόχως ενδιαφέρον το «Φεστιβάλ ντελ Χαμπάνο» του 2023 είναι ο κινεζικός παράγοντας.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις