Στα σκαριά πληρωμή μαμούθ από τον ΕΛΓΑ - Και de minimis στα μανταρίνια
Στα σκαριά πληρωμή μαμούθ από τον ΕΛΓΑ - Και de minimis στα μανταρίνια

Το ακριβές ποσό θα εξαρτηθεί από τα πορίσματα ζημιών που θα περαστούν στο σύστημα του οργανισμού, αλλά και τον αριθμό των παραγωγών που δεν θα καταβάλλουν τελικά την ασφαλιστική εισφορά του 2022, άρα δεν θα μπορούν να λάβουν την αποζημίωση.

Ο οργανισμός πρόκειται μάλιστα να δώσει δεύτερη ευκαιρία και σε εκείνους που οφείλουν την ασφαλιστική εισφορά του 2021, ώστε να την εξοφλήσουν μαζί με αυτήν του 2022 έως τις 31 Μαρτίου 2023.

Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, το 80% των παραγωγών πληρώνει την ασφαλιστική εισφορά εκχωρώντας το αντίστοιχο ποσό από την ενιαία ενίσχυση που εισπράττει τον Οκτώβριο (προκαταβολή) και τον Δεκέμβριο (εξόφληση) κάθε χρόνου. Το υπόλοιπο 20% των παραγωγών καταβάλλουν οι ίδιοι την εισφορά και όσοι εξ αυτών δεν την έχουν πληρώσει ακόμη θα πρέπει να σπεύσουν προκειμένου να εισπράξουν τις αποζημιώσεις εφ’ όσον βεβαίως, η παραγωγή τους έχει υποστεί ζημιά το 2022.

Τροπολογία για την πληρωμή 32,5 εκατ. του Δεκεμβρίου 2022

Στο μεταξύ, με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στη Βουλή κι αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, διευθετείται η πληρωμή του περασμένου Δεκεμβρίου για ζημιές φυτικού και ζωικού κεφαλαίου ύψους 32,5 εκατ. ευρώ, η οποία καταβλήθηκε καθ’ υπέρβαση των πιστώσεων του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ.

Στην ουσία πρόκειται για μεταφορά χρημάτων από τον προϋπολογισμό του 2023 στον προϋπολογισμό του 2022 καθώς οι εισφορές που εισπράττονται το φθινόπωρο εγγράφονται ως έσοδα στον επόμενο προϋπολογισμό. Κατά τη φετινή σεζόν, όμως, τελεσφόρησαν οι προσπάθειες να καταβληθούν αποζημιώσεις το ίδιο έτος κατά το οποίο έγιναν οι ζημίες. Αυτές πληρώθηκαν στις 23 Δεκεμβρίου όταν καταβλήθηκαν συνολικά 48,3 εκατ. σε 22.095 παραγωγούς.

Με την τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, «δαπάνες ύψους 32,5 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες προέκυψαν από πορίσματα ζημιών στις καλλιέργειες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, του έτους 2022, που αφορούν πληρωμές των ασφαλισμένων παραγωγών μετά την εκκαθάριση και οριστικοποίηση αξίας των αποζημιώσεων, οι οποίες καταβλήθηκαν καθ’ υπέρβαση των πιστώσεων του προϋπολογισμού του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), καθίστανται νόμιμες, βαρύνουν προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ του οικονομικού έτους 2022 και καλύπτονται διά πόρων του ΕΛΓΑ, από είσπραξη της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του ιδίου έτους».

Και ενισχύσεις de minimis στους παραγωγούς μανταρινιών Θεσπρωτίας

Στο μεταξύ, με απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Tροφίμων, καταβάλλονται ενισχύσεις ήσσονος σημασίας – de minimis ύψους 185.703 ευρώ στους καλλιεργητές μανταρινιών στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις