Η Αίγυπτος σε συνομιλίες για αγορά σιταριού, καλαμποκιού από τη Σερβία
Η Αίγυπτος σε συνομιλίες για αγορά σιταριού, καλαμποκιού από τη Σερβία

Η Αίγυπτος βρίσκεται σε συνομιλίες για εισαγωγή περίπου ενός εκατομμυρίου τόνων σιταριού, καθώς και απροσδιόριστης ποσότητας καλαμποκιού, από τη Σερβία στο πλαίσιο των προσπαθειών της να διαφοροποιήσει τις προμήθειες σιτηρών της, δήλωσε την Τετάρτη το υπουργείο προμηθειών.

Ο υπουργός Εφοδιασμού Ali Moselhy μίλησε με Σέρβους αξιωματούχους για να προμηθεύσει επίσης σιτάρι και καλαμπόκι από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία μέσω του λιμανιού Constanta της Ρουμανίας, σύμφωνα με την δήλωση.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία διέκοψε τις αγορές σιταριού από την Αίγυπτο, έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές στον κόσμο.

Η κυβέρνηση διεξήγαγε συνομιλίες με χώρες όπως η Αργεντινή και οι Ηνωμένες Πολιτείες σε μια προσπάθεια να διαφοροποιηθεί μακριά από τις προμήθειες της Μαύρης Θάλασσας.

Αυτά περιελάμβαναν συμφωνία αγοράς σιταριού από την Ινδία.

Παρά τις προσπάθειες αυτές, η Αίγυπτος βασίστηκε περισσότερο στο ρωσικό σιτάρι πέρυσι, αγοράζοντας το 57% των συνολικών εισαγωγών σιταριού της από τη χώρα, από 50% το 2021.

Ο ιδιωτικός τομέας μπόρεσε να διαφοροποιήσει ορισμένες από τις αγορές του, με σπάνιες αποστολές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία να κατευθύνονται προς τα λιμάνια.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι είχαν επίσης συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση ενός μεγάλου σιλό στο λιμάνι της Damietta, χωρητικότητας 200.000 τόνων αποθήκευσης, καθώς και πέντε μικρότερων σιλό σε άλλες επαρχίες.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις