Έρχεται καταιγίδα πλειστηριασμών: Υπέρ των Servicers ο Άρειος Πάγος - Έντονες αντιδράσεις από τον νομικό και πολιτικό κόσμο
Πλειστηριασμοί: Υπέρ των Servicers τάχθηκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Σε χρόνο ρεκόρ η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απεφάνθη για την υπόθεση που αφορά χιλιάδες δανειολήπτες, τασσόμενη στο πλευρό των εταιριών διαχείρισης κόκκινων δανείων.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε διάσκεψη, με πλειοψηφία (56-9), δεχόμενη την εισήγηση της αρεοπαγίτου Κανέλλας Τζαβέλα, αποφάνθηκε ότι οι διαχειριστές (Servicers) των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι), να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι των funds.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα οδηγήθηκε στον Άρειο Πάγο, μετά από αντικρουόμενες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο επί του θέματος και κυρίως λόγω της αντιφατικότητας των σχετικών νόμων του 2003 και του 2015.

Επί της ουσίας, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δεν κλήθηκε να αποφασίσει για το αν πρέπει να γίνει ή όχι ο πλειστηριασμός άλλα για το ποιος νομιμοποιείται να κάνει τους πλειστηριασμούς, οι οποίοι με τον έναν ή άλλο τρόπο θα γίνονται.

Πρόκειται για 700.000 ακίνητα που αποτελούν εμπράγματες εξασφαλίσεις για δάνεια ύψους περίπου 45 δισ. ευρώ που θα βρεθούν στο έλεος τραπεζών, funds και διαχειριστών δανείων (servicers).

Σημειώνεται ότι υπέρ των funds είχε ταχθεί και ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, στις 26 Ιανουαρίου, όταν συζητήθηκε το θέμα στην Ολομέλεια. Τότε συζητήθηκε η απόφαση 822/22, που εκδόθηκε από τμήμα του Άρειου Πάγου, η οποία επικύρωνε αποφάσεις εφετείων που έκριναν ότι οι servicers που διαχειρίζονται κόκκινα ενυπόθηκα δάνεια τα οποία απέκτησαν ξένα funds με βάση τον νόμο του 2003, δεν έχουν το δικαίωμα βάσει του συγκεκριμένου νόμου να προχωρούν σε πλειστηριασμούς και άλλα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των δανειοληπτών.

Η δημοσίευση της απόφασης μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να αποσαφηνίσει το θέμα ώστε να ερμηνευθεί η κρίση των αεροπαγιτών. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η δημοσίευση της απόφασης θα αποτελέσει το έναυσμα για διαδικασίες πλειστηριασμών κατά δεκάδων χιλιάδων  οφειλετών.

Έντονες αντιδράσεις

Μιλώντας στο OPEN ο Αλέξης Μητρόπουλος τόνισε ότι είναι «ατυχής ημέρα για τη Δικαιοσύνη και αποφράδα μέρα για τους δανειολήπτες. Τα funds και οι servicers έχουν το 82% των κόκκινων ενυπόθηκων δανείων. Η δε απόφαση του Αρείου Πάγου -όπως είπε-αν ισχύει, ανατρέπει δική του προηγούμενη 822/22 και η κυβέρνηση πρέπει να την κρατήσει ανενεργή και να υπάρξει πολιτική παρέμβαση γιατί θα έχουμε τσουνάμι πλειστηριασμών».

ΙΝΚΑ: Να προσφύγουν στους πρωτοδίκες οι δανειολήπτες

Μιλώντας στο OPEN ο Αλέξης Αλεξόπουλος, δικηγόρος ΙΝΚΑ τόνισε ότι «εάν η απόφαση ήταν διαφορετική θα ήταν υποχρεωμένα τα ίδια τα funds με εταιρικό κεφάλαιο 100, 100 μετοχές των 100 ευρώ και μπαίνουν να εκπλειστηριάσουν περιουσίες δισεκατομμυρίων να εμφανιστούν εδώ και να δούμε ποιοι είναι. Το μόνο πια που μένει στους δανειολήπτες σε όλη την Ελλάδα είναι να προσφύγουν στους φυσικούς τους δικαστές, στους πρωτοδίκες και να ζητήσουν την ακύρωση απέναντι στην αυθαιρεσίας των funds και των servicers. Η Ολομέλεια επέλεξε να νομιμοποιήσει τα funds ώστε να παίρνουν ουσιαστικό δίκιο από τον έναν νόμο και τυπικό από τον άλλον.   Αφορολόγητο από του νόμο του 2003 και πλειστηριασμούς από το 2015. Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ. Αυτοί που έκαναν πλειστηριασμούς ήταν χωρίς νομιμοποίηση, ήταν παράνομοι και αν ήταν αλλιώς η απόφαση θα ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν προτάσεις στους δανειολήπτες. Ο εξωδικαστικός είναι μια φενάκη. Μια κοροϊδία. Καλώ τους δανειολήπτες και τους λέω να μην πιστεύουν όσα λέγονται προεκλογικά».

Η αντίδραση Οικονόμου

Ερωτηθείς σχετικά ο Γ. Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι οι νόμοι ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στους servicers να κάνουν πλειστηριασμούς. Ερωτηθείς γιατί η κυβέρνηση δεν νομοθέτησε για να μπει οροφή στα υπέρογκα κέρδη των funds είπε ότι έχει απαντηθεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατό να γίνει γιατί κανείς δεν θα εξοφλούσε το δάνειό του και θα περίμενε τη ρύθμιση. Πρέπει να έχεις μια οικονομία που να δίνει εισόδημα για να ανταποκρίνεται κάποιος στις δανειακές του υποχρεώσεις και να έχεις εργαλεία να μη βγαίνει το σπίτι στον πλειστηριασμό. Έχει γίνει δουλειά και θα συνεχιστεί και στα δύο επίπεδα.

Αχτσιόγλου:Στο έλεος μαζικών πλειστηριασμών οι δανειολήπτες με επιλογή της κυβέρνησης

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Άρειος Πάγος με κατά πλειοψηφία απόφασή του έκρινε υπέρ της δυνατότητας των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων να διενεργούν πλειστηριασμούς. Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ήταν ούτως ή άλλως πλήρως απελευθερωμένοι με πολιτική επιλογή και ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με τη δικαστική αυτή απόφαση -το σκεπτικό της οποίας δεν είναι ακόμη γνωστό- στερούνται οι δανειολήπτες μίας δικονομικής δυνατότητας να παρεμποδίζουν υπό προϋποθέσεις την εκτέλεση πλειστηριασμού τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου.

Εξαρχής είχαμε τονίσει στην κυβέρνηση ότι το ζήτημα δεν αφορά μία δικονομικού τύπου διαφορά, αλλά ότι θα έπρεπε να έχει νομοθετήσει για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση επέμεινε στον πτωχευτικό της κώδικα με τον οποίο είχε καταργήσει κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμη και των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας, ενώ άφησε εντελώς ανεξέλεγκτα τα funds να διενεργούν πλειστηριασμούς, χωρίς καν υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης προς τον οφειλέτη.

Τις συνέπειες αυτών των πολιτικών επιλογών βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία που σαρώνεται από εκτεταμένο κύμα πλειστηριασμών. Και σαν να μην έφτανε αυτό, και οι μέχρι χθες ενήμεροι δανειολήπτες κινδυνεύουν πλέον με πλειστηριασμούς, καθώς με την έκρηξη των επιτοκίων αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΝΔ λειτουργεί ως ανέμελος παρατηρητής και εξαντλείται σε επικοινωνιακού τύπου διαρροές. Η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του τόπου δεσμεύεται ότι θα νομοθετήσει τόσο για την προστασία της πρώτης κατοικίας όσο και για ένα πλαίσιο πραγματικής δυνατότητας ρύθμισης των χρεών των πολιτών τόσο προς το Δημόσιο όσο και προς τις τράπεζες.

ΠΑΣΟΚ: Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πλέον πίσω από έναν ανεπαρκή και αναποτελεσματικό εξωδικαστικό μηχανισμό

Η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που λήφθηκε με ταχύτητα ασφαλιστικών μέτρων, ανοίγει διάπλατα το δρόμο στα funds για πλειστηριασμούς.

Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν καταναλωτές και επιχειρήσεις δεν απειλούνταν με τόσο μαζικούς πλειστηριασμούς. Ποτέ, όμως, δεν ήταν και τόσο απροστάτευτοι όσο σήμερα.

Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται πλέον πίσω από έναν ανεπαρκή και αναποτελεσματικό εξωδικαστικό μηχανισμό. Κανένας, άλλωστε, εξωδικαστικός μηχανισμός δεν μπορεί να καλύψει το κενό από την κατάργηση της προστασίας της κατοικίας και την εξάλειψη κάθε διαπραγματευτικής δύναμης των οφειλετών που η ίδια προκάλεσε.

Κατόπιν αυτών, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής καταθέτει και πάλι τροπολογία στη Βουλή για την επαναφορά της προστασίας της κύριας κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς των funds.

Με καθορισμό χαμηλότερων δόσεων και σταθερό, χαμηλό επιτόκιο για τις ρυθμίσεις δανείων.

Με επιδότηση από το δημόσιο των δόσεων αποπληρωμής για αποδεδειγμένα αδύναμους δανειολήπτες.

Με προστασία της αγροτικής γης.

Η αποδοχή της τροπολογίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής από όλα τα κόμματα συνιστά πράξη ευθύνης απέναντι στους πολίτες.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις