Η Κίνα δεσμεύεται να εξασφαλίσει την προμήθεια λιπασμάτων, να σταθεροποιήσει τις τιμές καθώς ξεκινά η ανοιξιάτικη καλλιέργεια
Η Κίνα δεσμεύεται να εξασφαλίσει την προμήθεια λιπασμάτων, να σταθεροποιήσει τις τιμές καθώς ξεκινά η ανοιξιάτικη καλλιέργεια

Οι κινεζικές αρχές έχουν δεσμευτεί να εξασφαλίσουν την προμήθεια λιπασμάτων και να σταθεροποιήσουν τις τιμές καθώς ξεκινά η εαρινή καλλιεργητική περίοδος. Η ανοιξιάτικη γεωργία είναι το κλειδί για τη συγκομιδή ολόκληρου του έτους, ως μέρος της προσπάθειας της χώρας να εξασφαλίσει τα «κύπελλα ρυζιού» των ανθρώπων με κυρίως εγχώρια σιτηρά.

Το ανοιξιάτικο όργωμα και οι προετοιμασίες λιπασμάτων έχουν εισέλθει σε μια κρίσιμη περίοδο και οι προπαρασκευαστικές εργασίες έχουν μετακινηθεί σταδιακά από τον θερμό νότο στον ψυχρό βορρά, δήλωσε η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC), ο κορυφαίος οικονομικός σχεδιαστής της Κίνας, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό της στο WeChat. τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Τα χημικά λιπάσματα, τα οποία σχετίζονται άμεσα με τη σταθερότητα της εαρινής καλλιέργειας, είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη διατήρηση της εθνικής επισιτιστικής ασφάλειας.

Η NDRC και άλλα 13 εθνικά τμήματα εξέδωσαν ανακοίνωση για τη διασφάλιση της προμήθειας λιπασμάτων και τη σταθεροποίηση των τιμών.

Η ανακοίνωση ζητούσε από τις τοπικές κυβερνήσεις όλων των επιπέδων και τις σχετικές επιχειρήσεις να λάβουν ολοκληρωμένα μέτρα για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα της αγοράς χημικών λιπασμάτων κατά την εαρινή περίοδο οργώματος.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν ένα ελάχιστο σχέδιο παραγωγής για το 2023 και να ξεκινήσουν μια συνολική προσπάθεια παραγωγής, ενώ τα ενδιαφερόμενα μέρη θα πρέπει να εγγυηθούν την προμήθεια των συντελεστών παραγωγής όπως ο άνθρακας, το φυσικό αέριο και το θείο.

Η κυκλοφορία των χημικών λιπασμάτων πρέπει να βελτιωθεί, με έγκαιρες αποστολές μεταξύ των επιχειρήσεων και σε περιοχές όπου συγκεντρώνεται η παραγωγή. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στα εγχώρια χημικά λιπάσματα και στη μεταφορά πρώτων υλών μέσω νερού και οδικού δικτύου, πρόσθεσε.

Στην επαρχία Χενάν της κεντρικής Κίνας, με το σιτάρι να γίνεται πράσινο, η διαχείριση του αγρού, όπως η άρδευση και ο ψεκασμός φυτοφαρμάκων βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με την παρακολούθηση της τοπικής γεωργικής αρχής, η σπορά σιταριού στην επαρχία είναι στην ώρα της και αναμένεται να επιτευχθεί σταθερή σοδειά με υψηλότερη ποιότητα.

Σε συνδυασμό με την εφαρμογή μέτρων διαχείρισης πριν από το χειμώνα, η κατάσταση των σπορόφυτων κατά τη χειμερινή περίοδο είναι η καλύτερη χρονιά τα τελευταία πέντε χρόνια, ανέφερε το Chinanews.com.

Σε σύγκριση με τις θερμές κεντρικές και νότιες περιοχές, η βορειοανατολική Κίνα, μια σημαντική γεωργική περιοχή γνωστή για τη φύτευση σόγιας, δεν έχει εισέλθει πλήρως στην εποχή της ανοιξιάτικης καλλιέργειας, αλλά προετοιμάζεται ενεργά.

Ο Gai Yongfeng, επικεφαλής του αγροτικού συνεταιρισμού Jiaxing στο Heihe, στην επαρχία Heilongjiang της βορειοανατολικής Κίνας, δήλωσε στους Global Times την Κυριακή ότι η τοπική ανοιξιάτικη γεωργία δεν έχει ξεκινήσει ακόμα λόγω του κρύου καιρού, αλλά έχουν γίνει προετοιμασίες που περιλαμβάνουν πρώτες ύλες, μηχανήματα και προσωπικό.

«Συνήθως ξεκινάμε το όργωμα του καλαμποκιού από τον Απρίλιο», είπε ο Gai, ο οποίος φυτεύει καλαμπόκι και σόγια εδώ και αρκετά χρόνια.

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι αγρότες ανησυχούσαν για την έλλειψη λιπασμάτων, τις αυξανόμενες τιμές, τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τον αντίκτυπο του COVID-19.

"Αισθάνομαι ανακουφισμένος που αυτά τα προβλήματα επιλύθηκαν στο πλαίσιο των βελτιστοποιημένων μέτρων της χώρας για τον COVID-19. Έχουμε ομαλή ροή", είπε ο Gai, προσθέτοντας ότι η δανειακή στήριξη ενισχύει επίσης την ετοιμότητα των αγροτών.

Σημείωσε ότι ο συνεταιρισμός θα εξετάσει το ενδεχόμενο επέκτασης των περιοχών σποράς μετά από κρίση κινδύνου.

Το 2022, η διαχειριζόμενη περιοχή του συνεταιρισμού Gai έφτασε τα 35.000 mu (2.333 εκτάρια), συμπεριλαμβανομένων 25.000 mu σπόρους σόγιας και 10.000 mu καλαμποκιού.

Ο Jiao Shanwei, αρχισυντάκτης του ιστότοπου ειδήσεων της βιομηχανίας cngrain.com, είπε στους Global Times την Κυριακή ότι έχει δοθεί μεγάλη σημασία στην ανοιξιάτικη γεωργία φέτος από την κεντρική κυβέρνηση μέχρι τις τοποθεσίες, καθώς είναι σημαντική για την παραγωγή ολόκληρου του έτους και την προμήθεια μεγάλων αγροτικών προϊόντων.

«Θα πρέπει να συλλάβουμε σταθερά την πρωτοβουλία της επισιτιστικής ασφάλειας επεκτείνοντας την παραγωγή ενώ βασιζόμαστε λιγότερο στις εισαγωγές και να σχεδιάσουμε την ετήσια παραγωγή σιτηρών το συντομότερο δυνατό», είπε ο Jiao, σημειώνοντας ότι χρειάζονται κάποιες αλλαγές για την εαρινή καλλιέργεια, όπως η βελτιστοποίηση της δομής σποράς.

Φέτος θα μπορούσε να εξασφαλιστεί μια αυξημένη συγκομιδή καλλιεργειών, όπως σιτάρι, σόγια και ελαιοκράμβη το καλοκαίρι, αν και έχουν προκύψει προκλήσεις όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω των υψηλών τιμών των λιπασμάτων, δήλωσε ο Tang Renjian, διευθυντής του Central Rural Work Leading Group Office, επίσης υπουργός για τη γεωργία και τις αγροτικές υποθέσεις, δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη για την ενίσχυση της ετοιμότητας για το εαρινό όργωμα στις 6 Φεβρουαρίου.

Ζήτησε να δοθεί ύψιστη σημασία στη φετινή παραγωγή τροφίμων, η οποία θα προσφέρει σταθερή υποστήριξη για τη σταθεροποίηση των τιμών και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομία της χώρας.

Το 2022, η Κίνα εξασφάλισε μια καλή συγκομιδή για 19η συνεχή χρονιά εν μέσω της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, με την παραγωγή σιτηρών της σε περίπου 686,53 δισεκατομμύρια κιλά, αυξημένη κατά 0,5% από το 2021, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Το σκληρό αποτέλεσμα επιτεύχθηκε παρά τις καθυστερημένες φυτεύσεις, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις διακοπές του COVID-19.

Η χώρα στοχεύει να επεκτείνει την παραγωγή φέτος με βάση τη διατήρηση ενός επιπέδου άνω των 650 δισεκατομμυρίων κιλών, ενώ οι εκτάσεις φύτευσης σιτηρών θα πρέπει να διατηρηθούν πάνω από 1,77 δισεκατομμύρια mu.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις