Ο πληθωρισμός είναι το αγκάθι στα φετινά τριαντάφυλλα του Αγίου Βαλεντίνου
Ο πληθωρισμός είναι το αγκάθι στα φετινά τριαντάφυλλα του Αγίου Βαλεντίνου

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι προ των πυλών και οι Αμερικανοί θα ξοδέψουν περίπου 26 δισεκατομμύρια δολάρια για δείπνο, σοκολάτες, κρασί και, φυσικά, τριαντάφυλλα. Θα είναι δύσκολο να ξεφύγεις από το κόκκινο τριαντάφυλλο για τις επόμενες μέρες. Θα είναι παντού. Αλλά αυτά τα μικρά λουλούδια ήταν σε ένα μεγάλο ταξίδι. Και όπως αποδεικνύεται, ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία μπορεί να τυλιχθεί σε ένα μόνο τριαντάφυλλο.

Η Stacey Vanek Smith του NPR έχει την ιστορία.

STACEY VANEK SMITH, BYLINE: Το πιθανότερο είναι ότι η ανθοδέσμη σας για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε τη ζωή κοντά στον ισημερινό στην Αιθιοπία ή την Κολομβία ή τον Ισημερινό, ίσως ακόμη και στο Eden Roses. Η Maria Fernanda (ph) και η οικογένειά της καλλιεργούν λουλούδια στα βουνά του Ισημερινού για περισσότερα από 35 χρόνια.

ΜΑΡΙΑ ΦΕΡΝΑΝΤΑ: Βρισκόμαστε σε μια μικρή πόλη που ονομάζεται - λέγεται Cayambe, που περιβάλλεται από βουνά. Ό,τι βλέπετε λοιπόν είναι βουνά πάνω στη φύση και πολλά λουλούδια.

VANEK SMITH: Περίπου 2.500 διαφορετικά είδη τριαντάφυλλων, όλα καλλιεργούνται στα βουνά των Άνδεων, περίπου 10.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το υψόμετρο προφανώς κάνει τα τριαντάφυλλα πολύ ζωντανά και ψηλά και παχουλά. Ο Εκουαδόρ καλλιεργεί μερικά από τα καλύτερα τριαντάφυλλα στον κόσμο. Αλλά η Fernanda λέει ότι αυτή η χρονιά ήταν δύσκολη.

ΦΕΡΝΑΝΤΑ: Είναι δύσκολο, ίσως ήταν μια από τις πιο δύσκολες στιγμές. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει.

VANEK SMITH: Η Eden Farms βγάζει περίπου το ένα τρίτο των χρημάτων της για το έτος την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Και η Fernanda λέει ότι φέτος, ο πληθωρισμός ήταν καταστροφικός. Το κόστος εργασίας είναι πολύ υψηλό. Το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πολύ υψηλό. Και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει χτυπήσει σκληρά τη βιομηχανία λουλουδιών. Η Ρωσία είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς λιπασμάτων στον κόσμο.

ΦΕΡΝΑΝΤΑ: Είναι πιο δύσκολο να φέρεις λιπάσματα εδώ. Έχουμε αύξηση γύρω στο 50 με 100% της τιμής.

ΒΑΝΕΚ ΣΜΙΘ: Και μετά είναι τα έξοδα μεταφοράς για τα καύσιμα και τα αεροπορικά εισιτήρια. Τα περισσότερα τριαντάφυλλα θα συσκευαστούν σε κιβώτια και θα φορτωθούν σε γιγάντια, κουφώματα αεροπλάνα που θα κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ, την Αυστραλία ή 6.000 μίλια μακριά σε ένα από τα λουλουδάτα κέντρα του κόσμου, την Ολλανδία. Περίπου το ένα τρίτο των λουλουδιών του κόσμου περνούν από την Ολλανδία κάθε μέρα.

MICHEL VAN SCHIE: Γεια, είμαι ο Michel van Schie. Είμαι εκπρόσωπος της Royal FloraHolland.

VANEK SMITH: Το Royal FloraHolland είναι ένα γιγάντιο εκκαθαριστικό λουλουδιών. Έχουν μια αποθήκη μεγέθους 220 γηπέδων ποδοσφαίρου. Οι εργαζόμενοι περνούν με ποδήλατα.

VAN SCHIE: Για να μην είμαι σεμνός - ο μεγαλύτερος στον κόσμο.

ΒΑΝΕΚ ΣΜΙΘ: Ο μεγαλύτερος. Με πόσα λουλούδια και φυτά ασχολείστε το χρόνο;

VAN SCHIE: Έντεκα δισεκατομμύρια πέρυσι.

ΒΑΝΕΚ ΣΜΙΘ: Τρία δισεκατομμύρια από αυτά ήταν τριαντάφυλλα. Αλλά ο Van Schie λέει ότι αυτό ήταν ένας τραχύς Άγιος Βαλεντίνος για την επιχείρηση των τριαντάφυλλων, η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου για τη βιομηχανία κομμένων λουλουδιών. Ο Van Schie ακούει από καλλιεργητές τριαντάφυλλων σε όλο τον κόσμο όπως η Maria Fernanda. Και όλοι λένε το ίδιο πράγμα, ότι το κόστος αυξάνεται για τα πάντα. Και την ίδια στιγμή, περισσότεροι άνθρωποι παρακολουθούν τις δαπάνες τους. Έτσι, η τιμή που λαμβάνουν οι καλλιεργητές στη δημοπρασία - περίπου 0,40 $ ανά τριαντάφυλλο κατά μέσο όρο - δεν είναι αρκετή για να συμβαδίσουν με το κόστος.

VAN SCHIE: Για αυτόν τον λόγο, ορισμένοι καλλιεργητές αποφάσισαν να σταματήσουν την παραγωγή. Και αυτό επηρεάζει, φυσικά, τον αριθμό και την ποιότητα των τριαντάφυλλων.

VANEK SMITH: Ο Van Schie λέει ότι πολλοί καλλιεργητές μόλις το έβαλαν στην άκρη. Έχουν τελειώσει με τριαντάφυλλα. Στην Αφρική, την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική, καλλιεργούνται πολύ λιγότερα τριαντάφυλλα. Αλλά μην πανικοβάλλεστε, λέει ο Van Schie. Δεν υπάρχει έλλειψη τριαντάφυλλου. Αλλά...

VAN SCHIE: Θα έλεγα να μην περιμένετε μέχρι το απόγευμα της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, γιατί ίσως τότε να είστε πολύ αργά.

VANEK SMITH: Μέχρι τότε, λέει, οι τιμές θα είναι υψηλότερες και η ποιότητα μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί. Το μέσο κόστος μιας ντουζίνας τριαντάφυλλων στις ΗΠΑ είναι περίπου 80 $ φέτος. Είναι πολύ περισσότερο σε ορισμένες πολιτείες. Κάτι που ακούγεται ακριβό, αλλά σκεφτείτε ότι μέχρι να δείτε τα τριαντάφυλλα, έχουν μαζευτεί, συσκευαστεί σε κιβώτια, πετάξει σε όλο τον κόσμο, αποσυσκευασμένα, τοποθετημένα σε κουβάδες, εκτίθενται και πωλούνται σε δημοπρασία, συσκευάζονται ξανά σε κιβώτια, πετάχτηκαν σε όλο τον κόσμο και πάλι, μεταφέρθηκε με φορτηγό σε ένα κατάστημα, αποσυσκευάστηκε, ξετρυπώθηκε, στολίστηκε, κυλήθηκε σε ένα μπουκέτο, φορτώθηκε ξανά σε ένα φορτηγό και παραδόθηκε - στον Άγιο Βαλεντίνο σας.

Ακολουθήστε το Agrocapital.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις